«Η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει η πύλη εισόδου παράνομων μεταναστευτικών ροών», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο Reader ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να έχουμε επανάληψη των εικόνων του 2015. Τονίζει ότι το σχέδιο από τις μέρες του Έβρου το 2020 είναι «οδηγός» και για την υπάρχουσα συγκυρία, ενώ εκτιμά ότι η Τουρκία θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του αναχώματος για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη: ΟΗΕ: Εκτίμηση μέχρι και για 500.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν
Πόσο πιθανό είναι τελικά να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο προσφυγικό κύμα, όμοιο με αυτό του 2015, μετά τα όσα έγιναν στο Αφγανιστάν;
«Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, προφανώς, εγείρουν ανησυχία και θέτουν σε εγρήγορση τα αντανακλαστικά του Υπουργείου μας. Ωστόσο, η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή, έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να γίνει η πύλη εισόδου παράνομων μεταναστευτικών ροών στην ήπειρο. Ένα πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα, θα βρει την χώρα μας κατάλληλα προετοιμασμένη σε πολλά επίπεδα.
Πρώτον, με την αποτελεσματική φύλαξη των εθνικών μας συνόρων, που θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, όπως επιβεβαιώθηκε και με την πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Δεύτερον, με τη συλλογική δράση και κινητοποίηση που απαιτείται εντός των κόλπων της ΕΕ. Η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να εκκινήσει το θεσμικό διάλογο για το ζήτημα σε όλα τα ευρωπαϊκά fora. Τρίτον, με τη σημαντική ενίσχυση του νομικού μας οπλοστασίου. Έχουμε προνοήσει για τον ορισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.
Η Ε.Ε. πρέπει -αυτονόητα- να στηρίξει την γείτονα χώρα να ανταπεξέλθει στην πρόκληση και να ανακόψει στα παράλια της μελλοντικές ροές. Ιδεατά, ενδεχόμενες νέες μεταναστευτικές ροές πρέπει να ανακοπούν στις γείτονες χώρες με το Αφγανιστάν. Δε θέλουμε και δε θα ξαναβιώσουμε τις θλιβερές εικόνες του 2015.»
Τι κάνουμε εμείς στα σύνορα μας, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι δια παν ενδεχόμενον; Είναι έτοιμο να εφαρμοστεί ένα σχέδιο τύπου Έβρου;
«Δεν πρόκειται να έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με το χάος. Η κρίση στον Έβρο έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και άφησε ως πολύτιμο κεκτημένο στο ελληνικό κράτος έναν ταχύτατο και αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης παρόμοιων κρίσεων. Προφανώς, είμαστε απολύτως έτοιμοι και να το εφαρμόσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εξελίξουμε, εφόσον χρειαστεί και αυτό αφορά τόσο τα χερσαία όσο και τα θαλάσσια σύνορά μας.
Είμαστε σε μέγιστη ετοιμότητα, θα προσληφθούν τους επόμενους μήνες συνοριοφύλακες αλλά και λιμενικοί, θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να είμαστε αποτελεσματικοί, όπως ήμασταν και στην κρίση του Έβρου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η κατασκευή του φράκτη, ενώ εξετάζουμε τρόπους χρηματοδότησης περαιτέρω επέκτασής του. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΚΥΤ Φυλακίου που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες».
Ποιος εκτιμάτε ότι θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην εξίσωση; Θα συμβάλλει εποικοδομητικά ή μπορεί εκ νέου να εργαλειοποιήσει το ζήτημα;
«Η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν, αυτή τη στιγμή, μια κοινή πρόκληση, κάτι που επιβεβαιώθηκε και μέσα από το πρόσφατο τηλεφώνημα του Τούρκου Προέδρου και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί προτού φθάσει στο κατώφλι είτε της Ελλάδας είτε της γείτονος.
Αυτονόητα η Τουρκία θα αντιμετωπίσει αυξημένη πίεση και πρέπει να λειτουργήσει ως ανάχωμα για μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, αυτονόητη πρέπει να είναι και η στήριξη της Ευρώπης, εφόσον εκπληρώνει επαρκώς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Το ενδεχόμενο της εκ νέου “εργαλειοποίησης” του ζητήματος προσκρούει πάνω στην αποφασιστικότητα που επιδείξαμε στον Έβρο και στα νησιά, διατηρώντας τις ροές σχεδόν μηδενικές.
Τολμώ να πω ότι η αποτυχία της Τουρκίας, πέρυσι, μπορεί να αποτελέσει τον οδηγό μιας καλής συνεργασίας μπροστά στο κοινό κίνδυνο μιας νέας κρίσης. Μιας κρίσης που είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε. Στην περίπτωση αυτή, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται από την ίδια πλευρά».
Τι μέτρα θα ληφθούν στις χώρες πλησίον του Αφγανιστάν, προκειμένου το όποιο προσφυγικό ρεύμα να ανακοπεί εκεί;
Οι νωπές πολιτικές αλλαγές στο Αφγανιστάν απαιτούν από την πλευρά της ΕΕ ενιαία στάση, τη λήψη κατάλληλων μέτρων στήριξης των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που θα επηρεαστούν από το μεταναστευτικό κύμα, καθώς και προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση μίας νέας μεταναστευτικής πρόκλησης. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή η πρόθεση της Ευρώπης είναι να λειτουργήσει προληπτικά, με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και στο Αφγανιστάν και στις χώρες διέλευσης, για να προλάβει τη δημιουργία και την ανακατεύθυνση μεταναστευτικών ροών προς την ήπειρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να μετατραπούν, για ακόμη μια φορά, τα ανατολικά σύνορα της σε ζώνη διέλευσης παράτυπων μεταναστών.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Εκτιμάτε ότι μπορεί να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών μέσω των αντικινήτρων ή θα οξυνθεί η ένταση;
«Τα νέα μέτρα, σε καμία περίπτωση, δεν έχουν τιμωρητικό ή σωφρονιστικό χαρακτήρα προς μια μερίδα της κοινωνίας που αρνείται -με έωλα επιχειρήματα ωστόσο- ένα ίσως από τα μεγαλύτερα δώρα της σύγχρονης ιατρικής. Το εμβόλιο, δηλαδή, απέναντι σε μια πανδημία με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην καθημερινότητα μας.
Αντιθέτως, με το νέο πλέγμα μέτρων προστατεύουμε τους πολλούς απέναντι στην αβάσταχτη ελαφρότητα αυτών των λίγων. Η Πολιτεία μας επωμίζεται την ευθύνη της κρίσιμης συγκυρίας και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ο εμβολιασμός, η συναίσθηση του γενικού καλού και η πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας είναι ο μόνος δρόμος».
Οι πρόσφατες πυρκαγιές έφεραν στην επιφάνεια εκ νέου αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Ο πρωθυπουργός μίλησε για ευθύνες που θα επιμεριστούν στην ώρα τους. Αυτό περιλαμβάνει και αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα;
«Αυτό το καλοκαίρι, η χώρα μας και ο κρατικός μηχανισμός ήρθε αντιμέτωπος με πρωτοφανούς έντασης και έκτασης πυρκαγιές. Αυτό το καλοκαίρι, μέχρι σήμερα αντιμετωπίσαμε 1279 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό τα τελευταία χρόνια. Βασικός στόχος κατά την αντιμετώπιση τους ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Δεύτερον, ο περιορισμός των υλικών καταστροφών στις περιουσίες των ανθρώπων. Τρίτον, ο περιορισμός των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές. Όπου υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν. Αναφορικά με το κυβερνητικό σχήμα, η σύνθεση, οι όποιες διαρθρωτικές αλλαγές και ο χρόνος αυτών, όπως καλά γνωρίζετε, είναι αποκλειστικά θέμα του Πρωθυπουργού»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.