Απαντήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές έδωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε λέγοντας πως «σε μία πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, καταφέραμε να μην έχουμε ανθρώπινα θύματα, αν και χάσαμε το Βασίλη, τον εθελοντή. Χάσαμε πολλά, όμως σώσαμε πολλά. Χάσαμε ένα εκατ. δασικού πρασίνου. Η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας, επηρέασε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Είναι βέβαιο, ότι το φετινό καλοκαίρι ήταν πιο δύσκολο στη διαχείρισή του. Είχαμε καύσωνα, τον πιο δύσκολο από το 1987 και όλα τα δάση ήταν πυριτιδαποθήκες.
Μετατρέψαμε από αδρανή υπηρεσία, από άδεια γραφεία σε μια υπηρεσία με υποδομές, και σχέδιο. Ας θυμηθούν το έργο και το όνομα του προκατόχου του Χαρδαλιά. Κάναμε πολλά στην Πολιτική Προστασία.
Το 112 έσωσε ζωές
Ενεργοποιήσαμε το 112, που ήταν προεκλογική μου δέσμευση και είδαμε την αξία του. Ενισχύθηκε η Πυροσβεστική, είχαμε 74 εναέρια μέσα στη διάθεσή μας, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά. Είχαμε προνοήσει. Πήραμε και τους τράκτορες και αποδείχθηκαν εξαιρετικά χρήσιμοι.
Ταυτόχρονα, είχαμε προνοήσει να παρέμβουμε σε 21 επικίνδυνες περιοχές, που ήταν αντίστοιχα με την περίπτωση του Ματιού. Πυκνά δάση κοντά σε οικιστικό ιστό. Αναφέρω δύο ενδεικτικά. Ενα η Ιπποκράτειος Πολιτεία που έφτασε στα σπίτια η φωτιά, αλλά δεν μπήκε. Υπήρχε και οδός διαφυγής. Δεύτερη περιοχή το Σούνιο, που σας είναι οικεία κ. Τσίπρα. Υπάρχουν δύο οδοί διαφυγής με ταμπέλες για να πουν στους πολίτες πώς να απομακρυνθούν προς τη θάλασσα.
Πετύχαμε στόχο να προστατέψουμε ανθρώπινη ζωή, κρίσιμες υποδομές, ειδικά στη φωτιά της Βαρυμπόμπης που κρατήσαμε όρθια την ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε 1.279 πυρκαγιές τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Σχεδόν 60 τη μέρα, ταυτόχρονα πολλές. Πολλές το ξέρουμε πλέον είναι προϊόντα εμπρησμού.
Πείτε μας τι κάναμε λάθος στα Βίλια
Στα Βίλια όλος ο κρατικός μηχανισμός. Εκατοντάδες ρίψεις, όλη η δύναμη του ΠΣ, οι ξένοι και παρόλα αυτά κάναμε 3 μέρες να τη σβήσουμε. Αν υπάρχει λάθος ελάτε να μας το δείξετε.
Εμφανώς δεν ήταν αρκετή η προετοιμασία, όμως ήμασταν προετοιμασμένοι. Μας υποχρεώνουν όμως το 1 εκατ. στρέμματα να δούμε τι πήγε λάθος και πώς θα τα διορθώσουμε. Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.
Αν μας δίδαξαν κάτι, είναι ότι η απόλυτη προτεραιότητα της διαχείρισης, είναι ότι η πρώτη επέμβασης είναι η πιο κρίσιμη.
Θα διαπιστώσει κανείς ότι το μεγάλο πρόβλημα ήταν δυστυχώς η αναζωπύρωση της Βαρυμπόμπης. Φύγανε τα εναέρια, πήγαν στην Εύβοια, αναγκαστήκαμε να τα φέρουμε πίσω και να παλέψουμε με μεγαλύτερες φωτιές.
Οσους καθαρισμούς, όσα εναέρια κι αν έχουμε, είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η φωτιά σε τέτοιες συνθήκες που είχαμε φέτος. Δύο μήνες δούλευαν στο Τατόι υλοτόμοι από Χαλκιδική μετά τη Μήδεια που άφησε πίσω πολλά δέντρα και κορμούς. υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.
Δόθηκαν περισσότερα κονδύλια δασοπροστασίας, αλλά η απορρόφησή τους δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπαγόντουσαν σε διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους. Κάναμε γενναία αλλαγή.
Θα πάρουμε κι άλλα αεροσκάφη και θα νοικιάσουμε κι άλλα και θα προχωρήσουμε σε σύσταση ειδικής μονάδας που θα επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Αυτή η ομάδα θα αποτελείται από δασολόγους και πυροσβέστες.
«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες χρονιές. Αυτή η προετοιμασία δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος. Η αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών υπήρξαν ανεπανάληπτη. Δεν έλειψαν τα λάθη. Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη. Απόλυτη προτεραιότητα ως προς τη διαχείριση της πυρκαγιάς είναι ότι η πρώτη επέμβαση είναι απολύτως κρίσιμη. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις πυρκαγιές, σε επίπεδο αρχηγών.
Προσωπική ηθική στάση η δημόσια συγγνώμη
«Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά πριν από όλα μια πολιτική πράξη με μήνυμα» τόνισε ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του στη Βουλή. «Δεν είναι μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά και κάλεσμα για δράση. Να διδαχθούμε για να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά» συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επόμενη ημέρα των πυρκαγιών.
«Λίγα 24ωρα μετά το πέρασμα της φωτιάς ξεκινάμε ήδη να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Στην πλατφόρμα arogi.gov.gr κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε 10.5 εκ ευρώ αποζημιώσεων. Ποτέ το ελληνικό κράτος δεν έχει κινηθεί ταχύτερα».
Ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων
«Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων» επισήμανε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός. «Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ριτινοπαραγωγούς και τους μελισσοπαραγωγούς» εξήγησε και συμπλήρωσε ότι «ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια, τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει αφορούν όλες τις επιχειρήσεις και όχι μόνο εκείνες που επλήγησαν. Εκεί καταρτίζεται συνολικό πρόγραμμα ανάταξης. Αντίστοιχο μοντέλο αναπτυξιακών προγραμμάτων θα ακολουθήσει και για την Ηλεία».
Και συμπλήρωσε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρέες που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».
Την έκθεση Γκολντάμερ, ζήτησε, αλλά μάλλον δεν διάβασε ο ΣΥΡΙΖΑ
«Το 112 δεν υπάρχει σήμερα ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Γαλλία, ούτε στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει πως στη Γερμανία αναζητούνται ευθύνες γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα εκκενώσεων μετά τις πλημμύρες.
«Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για το πρόγραμμα πολιτικής προστασίας το οποίο έχει εγκριθεί ύψους 1,76 δισ. Θα πω μόνο ότι αποτελεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να αποκτήσει η χώρα την πολιτική προστασία που απαιτείται να έχει» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε ότι «Η πρόταση αυτή λαμβάνει υπόψη της επιστημονικά δεδομένα αλλά και πορίσματα που είχαν εκπονηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Από το 2008 είχαμε αναδείξει κάποια από τα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά έλλειψη πρόληψης. Θα παρακαλούσα όταν κάποιος επικαλείται το πόρισμα Γκολντάμερ, αυτό να μην το επικαλείται επιλεκτικά αλλά συνολικά. Το ίδιο αναγνωρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει θεοποίηση των εναέριων μέσων».
«Επιτελικό κράτος» υπήρχε ανέκαθεν
«Να απομονώσουμε την καλόπιστη κριτική από εύκολους αφορισμούς οι οποίοι απευθύνονται στο θυμικό οργισμένων πολιτών οι οποίοι είναι λογικό τη στιγμή της έντασης να είναι αγανακτισμένοι, θυμωμένοι» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και την κα Γεννηματά είπε: ««Επειδή θα σπεύσετε να ασκήσετε κριτική στο επιτελικό κράτος, είναι αυτό που μέχρι σήμερα απάντησε επιτυχημένα σε παράλληλες κρίσεις στον Έβρο, στον εμβολιασμό, εξασφάλισε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτής της κυβέρνησης».
Και συμπλήρωσε: «Το επιτελικό κράτος υπήρξε ανέκαθεν. Και άλλοτε υπήρξε, δεν το ανακαλύψαμε εμείς. Μόνο που, άλλοτε, είχε άλλες επιδόσεις και άλλους εκπροσώπους. Σήμερα το εκπροσωπεί ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Πιερρακάκης. Παλαιότερα το αντιπροσώπευαν ο κ. Φλαμπουράρης, ο κ. Παππάς, ο κ. Βερναρδάκης».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.