Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες, μετά την επίσκεψη του στο κέντρο ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, στον χειρότερο καύσωνα που διανύει η χώρα μετά το καλοκαίρι το 1987 δεν ήταν τυχαία. Πράγματι, αν κανείς συγκρίνει τη σημερινή συνθήκη με έναν καύσωνα που άφησε πίσω του ανεπισήμως πάνω από 3.000 νεκρούς, λόγω της παντελούς απουσίας κλιματισμού τότε, αντιλαμβάνεται κανείς τη δυσκολία της κατάστασης. Επιβαρυντικός παράγοντας, δε, δεν είναι μόνο οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και η προοπτική διάρκειας του καιρικού φαινομένου έως και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Το βασικό προαπαιτούμενο είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε-και αν χρειαστεί θα επαναλάβει ξανά-ότι οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν και αυτοί ανάσες στο σύστημα, μην υπερφορτώνοντας το δίκτυο τις ώρες αιχμής, ήτοι από τη 1 ως τις 3 το μεσημέρι και, εν συνεχεία, το απόγευμα και ως το βράδυ, από τις 6 ως και τις 10 τουλάχιστον.
Όπως προκύπτει, βεβαίως, από τα στοιχεία αυτό δεν συνέβη απολύτως, καθώς οι πολίτες προσέτρεξαν στα κλιματιστικά μαζικά, με αποτέλεσμα ήδη από χθες να παρατηρούνται οι πρώτες σποραδικές διακοπές ρεύματος και γενικά το σύστημα να λειτουργεί στα όρια. Πρακτικά, η κατανάλωση είναι στα επίπεδα της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει «μαξιλάρι ασφαλείας», ενώ έχουν κορυφωθεί και οι εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες. Παράλληλα, στον σχεδιασμό προβλέπεται και η επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων που έχουν βγει εκτός συστήματος τους τελευταίους μήνες, ως δίχτυ ασφαλείας.
Αυτό, βεβαίως, δεν μπορεί να αποκλείσει και ακραία περιστατικά. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε στο Reader.gr ότι έχει γίνει συζήτηση και για ακραία ενδεχόμενα. Ένα από αυτά αφορά καλώδια ρεύματος που είναι υπόγεια, κάτω από δρόμους. Αυτό συμβαίνει σε δρόμους, όπως η Ιπποκράτους ή η Ζωοδόχου Πηγής, και ο κίνδυνος είναι ότι η άσφαλτος πάνω από τα καλώδια υπερθερμαίνεται στους 60 ή και 70 βαθμούς, αλλά το βράδυ, λόγω των χαμηλών ελάχιστων θερμοκρασιών, τα καλώδια δεν ψύχονται, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ακόμα και να «σκάσουν».
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν, επίσης, στο Reader.gr ότι έχουν τύχει επεξεργασίας πάνω από 45 εναλλακτικά σενάρια για τη δημιουργία προβλήματος και έχει βρεθεί η επιχειρησιακή απάντηση, η μακρά διάρκεια του φαινομένου, όμως, δημιουργεί τον κίνδυνο ανατροπής όσων έχουν προβλεφθεί επιχειρησιακά, λόγω της υπερφόρτωσης του συστήματος.
Εξ ου και ζητείται και από τους πολίτες να μπουν στο παιχνίδι και να διευκολύνουν, όσο μπορούν το σύστημα, προκειμένου να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια για όλους και ειδικά για τους πιο ευάλωτους. Στα μέτρα συμμετοχής των πολιτών στην προσπάθεια εντάσσεται η ρύθμιση των κλιματιστικών σε ελαφρώς υψηλότερες θερμοκρασίες, στην περιοχή των 26 βαθμών, η αποφυγή χρήσης περιττών φωταψιών, ιδίως τις απογευματινές ώρες, το σβήσιμο του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και ο περιορισμός χρήσης ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.