Εξουσιοδότηση στον Υπουργό Υγείας να εντάξει στο μέλλον κι άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες στον υποχρεωτικό εμβολιασμό με υπουργική απόφαση και χωρίς την ανάγκη ψήφισης νόμου από τη Βουλή, δίνει νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Διαβάστε ακόμη: Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Ναι» από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ - Ψηφίζεται η τροπολογία
Παράλληλα, εντάσσει από τώρα στην υποχρεωτικότητα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ πλην του υγειονομικού προσωπικού σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας και των εργαζομένων σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.
Με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση ορίζεται επίσης ότι οι τρίμηνες συμβάσεις που θα συναφθούν, προκειμένου να καλυφθούν κενά που θα προκύψουν από τους εργαζόμενους που θα αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δύνανται να παρατείνονται για τρεις επιπλέον μήνες.
Αναπτύσσοντας την τροπολογία ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αυτό το αποδεικνύουν οι δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει.
«Οι ρυθμίσεις είναι μετρημένες και μετριοπαθείς. Δεν είναι γενικές και καθολικές. Πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία ισορροπημένη και δίκαιη.
Η ελευθερία συνυπάρχει με την υπευθυνότητα», επισήμανε ο ίδιος, ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η μετακίνηση προσωπικού αντί της αναστολής εργασίας θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τον εμβολιασμό και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση πολιτικό καιροσκοπισμό.
Ο Υφυπουργός Υγείας άλλωστε υπεραμυνόμενος της αναγκαιότητας του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες, υπογράμμισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι η πλέον μεταδοτική.
Δεν χωρούν πλέον αστερίσκοι - Πειθώ και μέτρα μαζί
“Η κατάσταση δεν επιτρέπει επαμφοτερίζουσες στάσεις και μισόλογα ή αστερίσκους. Τα δύο μέτωπα έχουν σταδιακά διαμορφωθεί: η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας από τη μια και η πλευρά της συνομωσιολογίας. Τα περιθώρια στενεύουν η οικονομία και κοινωνία πρέπει να προχωρήσει και η μετάλλαξη Δέλτα να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα με την πειθώ απαιτούνται και μέτρα. Αν λείψουν θα κατηγορηθούμε από τους συμπολίτες μας που εμβολιάστηκαν και ζητούν την ζωή τους πίσω», επισήμανε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Απευθυνόμενος δε στην αντιπολίτευση (πλην ΚΙΝΑΛ) και δη στον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγγέλλει τις ρυθμίσεις ως αυταρχικές και διχαστικές συμφωνώντας με την υποχρεωτικότητα αλλά διαφωνώντας με τον τρόπο, πρόσθεσε με νόημα πως: «Η στάση στις νέες ρυθμίσεις θα κρίνει και τη σοβαρότητα των κομμάτων. Δεν γίνεται κάποιοι να ζητούν μέτρα όταν η πολιτεία προσπαθούσε να πείσει τους συμπολίτες μας και τώρα που η πολιτεία λαμβάνει μέτρα να ζητούν πειθώ. Αυτοί είναι πολιτικοί καιροσκόποι και βλάπτουν την κοινωνία σπέρνοντας δηλητήριο αμφισβήτησης για την πειθώ και τα μέτρα. Στο τέλος θα καταψηφιστούν και από τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους αλλά στο μεταξύ θα έχει κυριαρχήσει ο ιός. Θα πρότεινα σε όσους επιμένουν σε αδιέξοδη στάση να κάνουν τα εμβόλια της αλήθειας και απέναντι στη μετάλλαξη Δ να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο».
Φόβους για κατάρρευση του ΕΣΥ μέσω της αναστολής εργασίας γιατρών και νοσηλευτών που δεν θα εμβολιαστούν, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, διερωτώμενος εάν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης χιλιάδων κενών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.