Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως τις 16 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι των δημόσιων και ιδιωτικών δομών πρόνοιας και υγείας, αντίστοιχα, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Διαβάστε ακόμη: Δουλειές στην Ελλάδα με... πτυχίο το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όπως επανέλαβε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στην περίπτωση του μη εμβολιασμού θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δημόσιους τομείς «με απόφαση του επικεφαλής του φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων».

Αντίστοιχα, στον ιδιωτικό τομέα: «για όσο διάστημα ο εργαζόμενος δεν ανταποκρίνεται στην υποχρέωση εμβολιασμού, ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας εξαιτίας του μη εμβολιασμού του».

Στην αρχική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των συντακτών η κα Πελώνη σημείωσε πως σήμερα οι εμβολιασμοί στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. «Ήδη, πάνω από 5.520.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση και 4.730.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε λέγοντας πως: «Είναι θετικό το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται αύξηση στο ρυθμό των ραντεβού που κλείνονται από τους νέους. Όπως και το γεγονός ότι συμπολίτες μας που ήταν επιφυλακτικοί αναθεωρούν τη στάση τους και προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για το Freedom Pass από την Τρίτη, έχουν ήδη συμπληρώσει την αίτηση  για παραλαβή της κάρτας, 140.000 νέοι 18-25 ετών που έχουν εμβολιαστεί, μέσω του gov.gr,  και 4.500 νέοι μέσω ΚΕΠ. Πρόκειται -όπως είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια  ψηφιακή προπληρωμένη χρεωστική κάρτα 150 ευρώ που  μπορεί να αξιοποιηθεί, μέχρι την 31 Δεκεμβρίου, για αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών».

«Απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών»

Παράλληλα η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης» που κατατέθηκε κατατέθηκε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής.

Όπως ανέφερε: «Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επιτάχυνση της κτηματογράφησης, η απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς και η αναδιοργάνωση του φορέα.

Επιπλέον, εισάγει νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και περιλαμβάνει διατάξεις για την ενίσχυση της λειτουργίας φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ άλλων:

  • Επιταχύνεται η έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου εκκρεμεί η διαδικασία κτηματογράφησης. 
  • Διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης.
  • Δίνεται παράταση έως 31-12-2022 για τη διόρθωση ανακριβειών των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών. 
  • Εισάγεται ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, που διευκολύνει  τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτου. 

Το νομοθετικό έργο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Επισημαίνω ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα απόβλητα σηματοδοτεί τα 200 ψηφισμένα νομοσχέδια μέσα σε δύο χρόνια από την συγκρότηση της Κυβέρνησης.  Και αυτό παρά τους περιορισμούς λόγω της υγειονομικής κρίσης, την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, η κυβέρνηση καταδικάζει τις επιθέσεις κατά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που δεν γίνονται με πολιτικά επιχειρήματα, αλλά αφορούν την υπόστασή της ως γυναίκας και μητέρας και από εκείνους  μάλιστα που δηλώνουν στα λόγια ευαίσθητοι σε θέματα δικαιωμάτων. Αποκαλύπτουν απλώς την υποκρισία τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.