Με την ανακοίνωση για άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, στην οποία προχώρησε χθες από τα Κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε ένα νέο φυτίλι έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και υπονόμευσε για ακόμα μια φορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επιβεβαίωσε, δε, παρά την αρχική εικόνα, τα πιο δυσμενή σενάρια ότι σκόπευε να προχωρήσει στη δημιουργία τετελεσμένων στην Κύπρο, προκειμένου να ωθήσει τα πράγματα προς τη μεριά της λύσης των δύο κρατών που εσχάτως προπαγανδίζει η Άγκυρα από κοινού με την τουρκοκυπριακή διοίκηση.
«H ζωή στην Αμμόχωστο θα ξεκινήσει και πάλι. Με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες και στην Αμμόχωστο θα ανοίξουν οι πύλες για μια νέα εποχή που θα είναι προς το όφελος όλων. Το ότι ξεκινάει αυτό το άνοιγμα σε μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3.5% της περιοχής της Αμμοχώστου δείχνει πως οι Τουρκοκυπριακές αρχές ασχολούνται με το θέμα με μεγάλη ευαισθησία», δήλωσε χθες ο κ. Ερντογάν αψηφώντας τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις προειδοποιήσεις τόσο της Ουάσινγκτον, όσο και της ΕΕ.
Σε Αθήνα και Λευκωσία κανείς δεν αιφνιδιάστηκε, καθώς η Άγκυρα είχε προαναγγείλει την κίνηση αυτή. Ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει αποφασισμένος να δοκιμάσει τα όρια του ελληνοκυπριακού άξονα και των εταίρων του, με στόχο την δημιουργία δύο κρατών στο νησί. Άμεση και σε σκληρή γλώσσα ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το αν όντως θα προχωρήσει ο κ. Ερντογάν σε αυτό το βήμα είναι κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, όμως, η περαιτέρω εμπλοκή της Τουρκίας στην Κύπρο δεν θα κάνει τη ζωή του Τούρκου προέδρου ευκολότερη, ούτε θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ.
Μάλιστα, χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομογένεια στις ΗΠΑ, αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ έθεσε ζήτημα κυρώσεων, μια εβδομάδα μετά την επιστολή του μαζί με άλλους γερουσιαστές προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ για συνέπειες στην Τουρκία, εφόσον προχωρούσε σε περαιτέρω κινήσεις στα Βαρώσια. «Είναι ντροπιαστικό και πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», είπε με νόημα ο κ. Μενέντεζ, φωτογραφίζοντας κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας συνομίλησε χθες με την έμπειρη διπλωμάτη και υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, μεταφέροντας τις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας αναφορικά με τις ενέργειες της Τουρκίας και ζητώντας την ενεργότερη στάση των ΗΠΑ για ένα ζήτημα, αναφορικά με το οποίο καλή προσωπική γνώση έχει και ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε χθες το απόγευμα με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ο Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα το πρωί συνάντηση στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ με τον νέο Ισραηλινό ομόλογο του Γιαϊρ Λαπίντ, πριν μεταβεί στην Κύπρο, προκειμένου να συναντηθεί και συντονιστεί με τον Νίκο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.