Το νερό «έχει μπει στο αυλάκι» αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και η συζήτηση έχει ανοίξει για το τι θα ισχύσει στην ψυχαγωγία και την εστίαση από το φθινόπωρο. Στην κυβέρνηση η σκέψη που επικρατεί είναι να επεκταθούν οι περιορισμοί στους μη εμβολιασμένους και από την 1η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr το βασικό σενάριο θέλει τα εστιατόρια και τα μπαρ να λειτουργήσουν το φθινόπωρο αμιγώς για εμβολιασμένους, αφού δεν θα δίνεται από ένα σημείο και μετά η δυνατότητα στις περισσότερες επιχειρήσεις να υποδέχονται κόσμο στους εξωτερικούς χώρους. Άρα το σενάριο λειτουργίας κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους είναι πλέον το πιθανότερο και προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι θα κινηθεί η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν τις εκτιμήσεις των ειδικών πως δεν είναι απίθανο η χώρα να ξεπεράσει ακόμη και τα 10.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο αφού το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι το επιθυμητό και η χώρα είναι ανοχύρωτη μπροστά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, κάποια αχτίδα αισιοδοξίας προσφέρει το γεγονός πως τις τελευταίες 15 ημέρες, πάνω από 600.000 συμπολίτες έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό, γεγονός που αποδίδεται τόσο στα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όσο και στον φόβο που αναπτύχθηκε σε μερίδα των πολιτών που τρόμαξαν από τις προβλέψεις των ειδικών. Το γεγονός πως για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, οφείλεται στο ότι από τη μετάλλαξη Δέλτα προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι συνήθως δεν νοσούν σοβαρά. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν πλέον ούτε την πιθανότητα των τοπικών lockdowns όταν η επιδημιολογική κατάσταση το επιβάλλει, σε περιοχές όπου τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν, όπως φάνηκε από τη χθεσινή απόφαση για τη Μύκονο.
Η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα
Στο Μέγαρο Μαξίμου παραδέχονται πλέον πως έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τις επαγγελματικές ομάδες που θα μπουν στην λίστα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Στην κορυφή της λίστας φαίνεται πως βρίσκονται πια οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι φοιτητές και πανεπιστημιακοί, αφού στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από τον Σεπτέμβριο και να μην χρειαστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές και οι φοιτητές να κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr το ζήτημα θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση, με αρκετούς πάντως να κλίνουν υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τα στατιστικά δεδομένα άλλωστε αποδεικνύουν πως το 74% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, αυτό όμως αφήνει ένα ποσοστό 26% ανεμβολίαστο. Σέ ό,τι αφορά τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως στους χώρους των ιδρυμάτων μπορεί να λειτουργήσουν και εμβολιαστικά κέντρα για τους φοιτητές, ενώ περιέγραψε ένα πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους που είτε θα κάνουν χρήση της τηλεκπαίδευσης, είτε θα προσέρχονται στη διδασκαλία μεrapid και μοριακά τεστ, αλλά σίγουρα όχι self test.
Μέσα στην εβδομάδα η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα
Μέσα στην εβδομάδα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τις επιπτώσεις στο προσωπικό που θα επιλέξει να μην εμβολιαστεί παρά την υποχρεωτικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες στη νομοθετική ρύθμιση θα ορίζονται τα πεδία στα οποία θα επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ενώ θα δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να γνωρίζει το εάν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος ή όχι. Επίσης, γίνεται σαφές ότι οι κυρώσεις που θα αντιμετωπίζει ο υπάλληλος που θα αρνείται τον εμβολιασμό δεν θα φτάνουν στην απόλυση, αλλά θα επιβάλλεται απευθείας αναστολή εργασίας (άδεια άνευ αποδοχών) που στην κυβέρνηση θεωρείται ως ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέσο πίεσης ώστε ο εργαζόμενος να επιστρέψει στην εργασία του εμβολιασμένος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα φέρει διάταξη η οποία θα αποσυνδέει τον μη εμβολιασμό με την παραπομπή των δημοσίων υπαλλήλων στα πειθαρχικά συμβούλια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.