Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το παραδέχονται δημοσίως όμως έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για τις επαγγελματικές ομάδες που θα μπουν στην λίστα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Στην κορυφή της λίστας φαίνεται πως βρίσκονται πια οι εκπαιδευτικοί, αφού στην κυβέρνηση έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο και να μην χρειαστεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι μαθητές να κάνουν μάθημα μέσω τηλεκπαίδευσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του reader.gr το ζήτημα θα έρθει προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση, με αρκετούς πάντως να κλίνουν υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Τα στατιστικά δεδομένα άλλωστε αποδεικνύουν πως το 74% των εκπαιδευτικών έχει ήδη εμβολιαστεί, αυτό όμως αφήνει ένα ποσοστό 26% ανεμβολίαστο.
Με δεδομένο ότι με βάση τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα θα είναι αρκετά εύκολο να νοσήσει ένας δάσκαλος ή ένας καθηγητής από τους μαθητές που στην πλειοψηφία τους θα είναι ανεμβολίαστοι, καταλαβαίνει κανείς πως ο κίνδυνος για μαζικές απουσίες διδασκόντων από την σχολική διαδικασία θα είναι μεγάλος. Στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως μια τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τηλεκπαίδευση δεν είναι στο τραπέζι και συμπληρώνουν πως οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν για να είναι εμβολιασμένοι ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Την ερχόμενη εβδομάδα η νομοθετική ρύθμιση για τους ανεμβολίαστους
Αυτό που πάντως απασχολεί όπως φαίνεται τους κυβερνητικούς είναι η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα προς κύρωση στην Βουλή και αφορά τις υποχρεωτικότητες, αφού υπάρχουν δυσκολίες ως προς την νομική τεκμηρίωση των όσων προβλέπονται στη νέα νομοθεσία. Σε κάθε περίπτωση, σε ό, τι αφορά τον δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι προστατεύονται συνταγματικά από απόλυση, όπως εξάλλου επιβεβαίωσε χθες και η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Το βασικό σενάριο σχετικό με το τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους- σε κλάδους όπου ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός προβλέπει την άδεια άνευ αποδοχών μέχρις ότου παρέλθει ο υγειονομικός κίνδυνος. Σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα, τα πράγματα είναι πιο απλά και υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία, τόσο αναφορικά με την τηλεργασία, όσο και με την άδεια άνευ αποδοχών αλλά και την απόλυση, εάν κάποιος δεν συμμορφωθεί με τους κανόνες της δημόσιας υγιεινής.
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε χθες πως οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι σε κλάδους που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα έρχονται αντιμέτωποι με τα πειθαρχικά συμβούλια. «Εκτός κι αν υπάρξει ειδική ρύθμιση η οποία να λέει κάτι διαφορετικό, προφανώς θα ενεργοποιηθεί ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας», είπε ο κ. Βορίδης (ΣΚΑΙ). «Η μη τήρηση των υποχρεώσεων της νομοθεσίας, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα».
Μέτρα στους εργαζομένους στον τουρισμό
Σε νέα μέτρα τοπικού χαρακτήρα προχωρά η κυβέρνηση μετά από εισήγηση των ειδικών προκειμένου να φρενάρει την διασπορά του κορονοϊού. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν πλέον έξι νησιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο όπου από το Σάββατο, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε ένα rapid και σε ένα self test. Το ίδιο θα ισχύει και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στα επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ενώ αυστηροποίηση των μέτρων αποφασίστηκε και για τις παιδικές κατασκηνώσεις.
Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των κρουσμάτων έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες. Η διασπορά είναι παντού και αφορά πλέον μετάδοση και μέσα στις οικογένειες και στους εργασιακούς χώρους. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 26 ετών, ενώ ανησυχητικό είναι ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα και στις ηλικίες 55 έως 64 ετών. Το ιικό φορτίο αυξάνεται σε όλη τη χώρα με το ρυθμό αναπαραγωγής, το γνωστό Rt, να βρίσκεται ήδη πολύ πάνω από τη μονάδα στο 1,38, ενώ ο εβδομαδιαίος δείκτης θετικότητας έχει εκτιναχθεί λίγο κάτω από το όριο συναγερμού στο 3,5%.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.