Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν συνδέεται με απολύσεις, αλλά με αποχή χωρίς αποδοχές, αποσαφήνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών . H κυρία Πελώνη απέκλεισε οριζόντιο lockdown, λέγοντας ότι πλέον υπάρχει το εμβόλιο. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανεμβολίαστες τονίζοντας ότι «μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων».
Επίσης, επανέλαβε τη αξία του εμβολιασμού λέγοντας: «το δίλημμα είναι σαφές: Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν».
Από τις 28 Ιουνίου το 1 στα 3 ραντεβού κλείστηκε από νέους
Η κυρία Πελώνη έδωσε και αριθμούς για τους εμβολιασμούς: Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18 - 29 ετών.
Γεωργιάδης: Lockdown μόνο για ανεμβολίαστους
Νωρίτερα σήμερα, την πιθανότητα οριζόντιου lockdown απέκλεισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε τους εμβολιασμένους». Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων». «Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.