Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποστάσεις από τις δηλώσεις που πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, παίρνει το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυρία Μιχαηλίδου έκανε λόγο για απόλυση των εργαζομένων σε δομές φροντίδας, οι οποίοι θα επιστρέφουν από την άδεια άνευ αποδοχών που θα τους χορηγείται υποχρεωτικά και θα εξακολουθούν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Επικίνδυνη η «τρύπα» στην εμβολιαστική κάλυψη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό θα υπάρξει συγκεκριμένο πακέτο άρθρων σε νομοσχέδιο και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και το οποίο θα πρέπει προηγουμένως να έχει αξιολογηθεί από Επιτροπή Εμβολιασμών και Επιτροπή Βιοηθικής.

Οσον αφορά στο πλαίσιο λειτουργίας στα καταστήματα ψυχαγωγίας θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση σήμερα (14/7) ή αύριο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στους ανήλικους θα επιτρέπεται η είσοδος με αρνητικό self test, ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική με βάση τα μέτρα που ισχύουν. Οσον αφορά στους εμβολιασμούς το τελευταίο διήμερο παρατηρείται αύξηση ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου με το μεγαλύτερο ποσοστό τους να είναι υγειονομικοί.

Μιχαηλίδου: Θα απολύονται όσοι επιστρέφουν σε δομές από άδεια άνευ αποδοχών και συνεχίζουν να αρνούνται

Βόμβα μεγατόνων από την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τον τρόπο που θα κινείται η εστίαση και η διασκέδαση μέχρι το τέλος Αυγούστου, αποκάλυψε ότι όσοι εργαζόμενοι αρνούνται να συμμορφωθούν στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όταν θα επιστρέφουν από την άδεια άνευ αποδοχών που θα τους χορηγείται υποχρεωτικά, θα απολύονται αν συνεχίζουν να αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο!

«Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια», δήλωσε στο OPEN TV η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, με φόντο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα.

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...». Η υπουργός αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων...  στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.

Η ίδια στον απόηχο των συρροών κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί σε κατασκηνώσεις ανά την επικράτεια, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν: «Μελετούμε και το ενδεχόμενο να κλείσουμε κατασκηνώσεις. Αν δούμε αυξανόμενους ρυθμούς μπορεί να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας και μέσα στον Αύγουστο», είπε.

Γεωργιάδης: Ακατάλληλος για δουλειά όποιος δεν εμβολιάζεται

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε να εννοηθεί ότι όποιος εργαζόμενος σε δομή πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων ή υγειονομικός συνεχίσει να αρνείται να εμβολιαστεί ύστερα από τις διοικητικές κυρώσεις (σ.σ.: υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών)  σημαίνει πως «είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή ο οποίος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, είναι ακατάλληλος για αυτή τη δουλειά και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να μην λειτουργούν οι κλειστοί χώροι.

Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ενας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιράκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πρώτες οι δομές υγείας, ποιοι ακολουθούν

Από την 16η Αυγούστου καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους εργαζόμενους σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ) κι όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, οι αρνητές θα τίθενται σε αργία άνευ αποδοχών. Ο υπουργός Υγείας, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες (12/7) ο πρωθυπουργός, τόνισε πως όποιος δεν εμβολιαστεί, θα του χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός γίνεται και ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν στις εν λόγω δομές και για όσους θα προσέρχονται σ' αυτές στο εξής.

Εξάλλου, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει κάνει την 1η δόση εμβολίου το σύνολο του προσωπικού σε δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα θεσπιστεί νομοθεσία που θα επιτρέπει τις προσλήψεις-εξπρές για την πλήρωση των κενών που θα αφήνουν οι εργαζόμενοι αρνητές του εμβολιασμού.

Για ποιους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός 

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης 
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες 
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων 
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας 
  • Οικοτροφεία του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας 
  • Ειδικά ιδρύματα 
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων 
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας  
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ). 
  • Υποχρεωτικός είναι εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες.

Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

  • Υποχρεωτικός επίσης ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε όλες τις δομές υγείας (διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.). 
  • Έως την 1η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση στο σύνολό τους και όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα υγείας, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναπλήρωση όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τότε.
  • Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.
  • Επίσης, θα δημιουργηθούν τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.