Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η πορεία του εμβολιασμού είναι πλέον στοίχημα επιβίωσης», τονίζει με συνέντευξή του στο Reader.gr ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, επισημαίνοντας πως όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού τόσο περισσότερο θωρακίζονται τα νησιά. «Επιδίωξή μας είναι να συνδράμουμε την εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό», συμπληρώνει και μιλά για τον τουρισμό στη χώρα μας.  

Κύριε Χατζημάρκο, ηγείστε της κατ’ εξοχήν τουριστικής περιφέρειας της χώρας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου; 

Θα σας έλεγα ότι η μόνη βεβαιότητα, έτσι όπως το τοπίο διαρκώς μεταβάλλεται διεθνώς, είναι η αβεβαιότητα. Είναι προφανές ότι η εξέλιξη της σεζόν δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνουμε εμείς. Εξαρτάται και από το πώς αντιμετωπίζει την πανδημία η κάθε χώρα ξεχωριστά. Από πέρυσι είχαμε πει ότι πλέουμε σε άγνωστα, αχαρτογράφητα νερά, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία επιχειρήθηκε τουρισμός εν μέσω πανδημίας. Εξ ορισμού, εξαρτώμεθα από την εξέλιξη της πανδημίας που ανά πάσα στιγμή μπορεί να λειτουργήσει ως αστάθμητος παράγων. Το άνοιγμα του τουρισμού υπό αυτές τις συνθήκες, είναι μια πολύπλοκη, δυναμική διαδικασία, όπου πρέπει να κινούμαστε ως χώρα και ως προορισμός ανάλογα με τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται καθημερινά. 

Και φέτος, όπως και πέρυσι, αυτό που κάνουμε στο Νότιο Αιγαίο είναι να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις ώστε να αντλήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό μερίδιο από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές. Πέρυσι το καταφέραμε, με τρόπο θεαματικό, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών. Όταν μεγάλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν να ανοίξουν, το Νότιο Αιγαίο κέρδισε με το σπαθί του ένα μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς, ακριβώς επειδή κατάφερε τη χρυσή ισορροπία ελευθερίας και ασφάλειας. Φέτος, για να τα καταφέρουμε, διαθέτουμε όπλα που πέρυσι δεν είχαμε

Αναφέρομαι κυρίως στα εμβόλια, που πλέον είναι καθοριστικός παράγων των αποφάσεων που κάθε χώρα λαμβάνει. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού τόσο περισσότερο θωρακίζουμε τα νησιά μας. Τη δημόσια υγεία και την οικονομία τους, ως ελκυστικοί και ασφαλείς προορισμοί. Η πορεία του εμβολιασμού, είναι πλέον στοίχημα επιβίωσης. 

 

Πριν από λίγες ημέρες βγάλατε κι εσείς στον αέρα μια καμπάνια προώθησης του εμβολιασμού στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Τι επιδιώκετε μέσα από αυτή;

 

Επιδίωξή μας είναι να συνδράμουμε την εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό και, ειδικότερα στα νησιά μας που εξαρτώνται αποκλειστικά σχεδόν από τον τουρισμό, να περάσει το μήνυμα ότι, σε μια περίοδο που η μετάλλαξη Δέλτα και οι τυχόν χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού μπορεί να επιφέρουν καταστροφικά αποτελέσματα, είναι ώρα ευθύνης για όλους μας. Πλέον, δεν υπάρχει άλλοθι ούτε δικαιολογίες. Οι εκτιμήσεις των ειδικών λένε ότι σε λίγο το νέο στέλεχος του ιού θα κυριαρχεί στην Ευρώπη. Τυχόν αρνητικές εξελίξεις πρέπει να μας βρουν έτοιμους και καλά προετοιμασμένους. Η χώρα μας δεν πρέπει να γίνει Πορτογαλία. Αποκτά μια ξεχωριστή σημασία ο εμβολιασμός, ειδικά τώρα που η σταδιακή άρση των μέτρων προστασίας  επιχειρείται ταυτόχρονα με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».  Είναι στο χέρι μας να μην κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Να μην οδηγηθούμε πάλι σε νέα lockdown. Το τι θα συμβεί, το αν θα ξαναπάρουμε πίσω τις ζωές μας ολοκληρωτικά και χωρίς «εκπτώσεις»,  εξαρτάται μόνο από εμάς. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι η ανάκαμψη του παγκόσμιου τουρισμού θα εξαρτηθεί κατά πολύ από τον εμβολιασμό. Είναι ένα παγκόσμιο στοίχημα. Εμβολιασμός σημαίνει προστασία των θέσεων εργασίας και περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα για την επιβίωση των νησιών της πιο τουριστικής περιφέρειας της χώρας, που το εισόδημά της εξαρτάται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από τον τουρισμό,  δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε δυναμικά παρόντες, με το σωστό μήνυμα. Ο εμβολιασμός συνιστά για τα νησιά στοίχημα υγειονομικής και οικονομικής επιβίωσης και πράξη ευθύνης προς τον εαυτό μας αλλά και προς την κοινωνία.

Το τελευταίο διάστημα,  λόγω  της  covid – 19 επανήλθε πιο επιτακτικά η ανάγκη, η συζήτηση για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού να τεθεί σε μια πιο σοβαρή βάση, σε επίπεδο στρατηγικής.  Μάλιστα, πριν λίγες μέρες σας τίμησαν οι τουριστικοί πράκτορες της βόρειας Ελλάδας για τη συμβολή σας στην  προώθηση του εσωτερικού τουρισμού. Ποια είναι η πολιτική που ακολουθείτε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου; 

 

Ο εσωτερικός τουρισμός  πρέπει να αποτελέσει στρατηγικό στόχο για τη χώρα μας. Όχι μόνο λόγω της πανδημίας που καθιστά επιτακτικά αναγκαία την τόνωση της εγχώριας ζήτησης . Η πανδημία απλώς επισπεύδει μια συζήτηση που έπρεπε να είχε ανοίξει  οργανωμένα και στοχευμένα, χρόνια πριν. Ο εσωτερικός τουρισμός έχει τεράστιες δυνατότητες  που πρέπει  να αξιοποιηθούν.   Έχουμε μια υπέροχη χώρα , εν πολλοίς ανεξερεύνητη από τους ίδιους τους Έλληνες. Στο Νότιο Αιγαίο, εκτός από τους προβεβλημένους προορισμούς, υπάρχουν 50 κατοικημένα νησιά μοναδικής ομορφιάς  που μπορούν  να αποτελέσουν πόλους έλξης και του εσωτερικού τουρισμού. Χάρηκα πάρα πολύ, όταν η «Σύμπραξις», η συνεργασία περίπου 90 τουριστικών γραφείων της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, μαζί με την αεροπορική εταιρεία Sky Express, συμπεριέλαβαν ένα μεγάλο αριθμό νησιών των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων  στο πρόγραμμά τους με απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη αλλά και  ειδικά εκδρομικά πακέτα  με περισσότερα του ενός νησιά. Χαίρομαι  ακόμη περισσότερο που τα στοιχεία δείχνουν ικανοποιητική ζήτηση, δεδομένων των συνθηκών. Σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, που μας φέρνει όλους πιο κοντά, για να γνωρίσουμε τη χώρα μας, τα νησιά μας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πάντοτε αρωγός.  Σας θυμίζω ότι ειδικά η Ρόδος  έγραψε ιστορία στον εσωτερικό τουρισμό και ειδικότερα στον μαθητικό τουρισμό, πριν κάποια χρόνια. Μια σειρά λαθών έγιναν  η αιτία ο μαθητικός τουρισμός να χαθεί και να κατευθυνθεί σε προορισμούς του εξωτερικού. Πρέπει να αναστρέψουμε το κλίμα, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος.  Να κάνουμε μια καινούργια αρχή. Σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρειά μας είναι φυσικά παρούσα με τις δικές της δράσεις και πρωτοβουλίες. 

 

Προσφάτως  υπογράψατε  Μνημόνιο  Συνεργασίας με την Cisco και την ΟΝΕΧ, με σκοπό τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και  Καινοτομίας.  Τι ακριβώς είναι αυτό το Κέντρο και ποιος ο σκοπός του; 

 

 Τα νησιά μας δεν είναι μόνο τουρισμός.  Τα νησιά μας είχαν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να έχουν μια μεγάλη παράδοση  στη θάλασσα.  Και σε αυτή τη θάλασσα, που ήταν πάντοτε οι πνεύμονες των νησιών μας, στρέφουμε ξανά το βλέμμα μας, με ένα πολύ πιο συγκροτημένο και σύγχρονο τρόπο.  Με τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης, του τεχνολογικού κολοσσού  Cisco, της ONEX, και μέσω του Αναπτυξιακού Οργανισμού ῾῾Κ2 Α.Ε.῾῾ της Περιφέρειάς μας, συμμετέχουμε ενεργά στη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικού επιχειρηματικού μοντέλου. Δημιουργούμε στη Σύρο έναν κόμβο θαλάσσιας καινοτομίας, με ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αλλάζουν τα δεδομένα  για τον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ θα ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά μας σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούμε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο σύγχρονο οικοσύστημα, επιστημονικών συνεργατών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Start-up επιχειρήσεων, με τεράστιες προοπτικές εξέλιξης. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από αυτή τη  συνεργασία συμβάλλει ουσιαστικά, προκειμένου να ενισχυθεί η εθνική προσπάθεια, όχι απλά για το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, αλλά για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Απευθυνόμαστε  στη νέα γενιά για την οποία δημιουργούμε ένα φιλόξενο περιβάλλον  να παρουσιάσουν την καινοτόμα ιδέα τους και να την υλοποιήσουν. Για να πούμε σε όλους τους νέους ανθρώπους που σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, “μείνετε εδώ” και σε  αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν, “επιστρέψτε στην πατρίδα σας”.   Επιπλέον, το Μνημόνιο Συνεργασίας αποτελεί μία στρατηγική νίκη για τη χώρα μας και ειδικά για την Περιφέρειά μας, που περιλαμβάνει την καρδιά του Αιγαίου, αλλά και το Νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας και ταυτόχρονα της ΕΕ. 

 

Κύριε Χατζημάρκο, διαπιστώνω από τις πρωτοβουλίες σας ότι δεν σας έχει πτοήσει η πανδημία. Αναζητάτε συνεχώς καινούργια πράγματα και από την εν γένει στάση σας εύκολα διακρίνει κανείς την αισιοδοξία σας για το μέλλον. 

 

«O κόσμος που ξημερώνει μετά την πανδημία, θα είναι καλύτερος από αυτόν που είχαμε ακριβώς πριν από αυτήν». Αυτή πρέπει να είναι η δέσμευσή μας. 

Αλίμονο αν δεν μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Αλίμονο αν βγούμε από μια τέτοια περιπέτεια- διότι θα βγούμε κάποια μέρα – και έχουμε  παραμείνει οι  ίδιοι, δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα.  Η πανδημία μας δίδαξε πράγματα και παράλληλα μας ανάγκασε ως χώρα να φέρουμε στην επιφάνεια τις κρυμμένες  ή και υποτιμημένες δυνατότητές μας. Η πανδημία μας έδειξε τη σημασία της πειθαρχίας, της συνεργασίας, του επιπέδου και της ποιότητας διοίκησης και της επιστήμης, της αξίας και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Ανέδειξε την προσαρμοστικότητα, την επινοητικότητα και την ταχύτητα αντίδρασης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Όλα αυτά δείχνουν μια νέα δυναμική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με νεωτεριστικά χαρακτηριστικά.  Μια άλλη Ελλάδα, πιο δυναμική κάνει την εμφάνισή της μέσα από την υγειονομική κρίση. Όλα αυτά, σίγουρα δικαιολογούν την αισιοδοξία για το μέλλον.  Συμπερασματικά θα πω ότι,  εμείς στο Νότιο Αιγαίο, στην κρίση είδαμε την  ευκαιρία για να θωρακίσουμε, να δυναμώσουμε τα νησιά μας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό υπόβαθρο για να πατήσουν και να συνεχίσουν. Η πανδημία του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει. Δουλεύουμε εντατικά και μεθοδικά  για να παραμείνουν τα νησιά μας στην πλευρά των νικητών. Θέλουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας να μην είμαστε θεατές,  αλλά διαμορφωτές των εξελίξεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.