Η Άγκυρα φαίνεται πως προετοιμάζει ένα θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο για αυτό άλλωστε και ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, σχεδόν καθημερινά παρεμβαίνει μιλώντας για την αδιαλλαξία των Τούρκων. Μια πρόγευση της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο έδωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομερ Τσελίκ ανακοινώνοντας τη συμμετοχή Ερντογάν στα κατεχόμενα στην επέτειο της εισβολής, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας να απέχουν από προβοκάτσιες.
Διαβάστε ακόμη: Προβληματισμός στην Αθήνα από τις κινήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο
«Στις τελετές της 20ης Ιουλίου στην Κύπρο προσπαθεί να παραβρεθεί ο πρόεδρος μας. Το είχε κάνει και όταν ήταν πρωθυπουργός. Όμως φέτος θα έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Διότι είναι μια περίοδος που αυξήθηκε η επιθετικότητα εναντίον της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου". Είναι μια περίοδος που γίνονται προσπάθειες καταπάτησης δικαιωμάτων της "ΤΔΒΚ" και γίνεται μαύρη προπαγάνδα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει στείλει επιστολές στον Αμερικανό Πρόεδρο αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αναδεικνύοντας την Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. «Η προσπάθεια μας συνεχίζει και θα συνεχίσει μέχρις ότου γίνει κατορθωτό να επαναληφθεί ο διάλογος, αλλά και απώτερο στόχο θα έχει να καρποφορήσει ένας νέος κύκλος συνομιλιών, πάντοτε στη βάση των Ηνωμένων Εθνών και, βεβαίως, στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος. έτσι ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους συμπατριώτες μας», είπε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης.
Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να πατά επάνω σε δυο βάρκες αναζητώντας ερείσματα στη Ρωσία, όπως έδειξε η πρόσφατη συνάντηση Λαβρόφ Τσαβούσογλου παρά το ότι Μόσχα κι Άγκυρα έχουν περισσότερα πεδία διαφωνίας παρά συγκλίσεων και παρά το γεγονός πως η Άγκυρα δεν έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από αυτή τη σχέση.
Το σκεπτικό του κ. Ερντογάν είναι το εξής: Αν η Δύση ανησυχήσει ότι ενδέχεται να χαθεί η Τουρκία ως εταίρος θα προσφέρει περισσότερα ανταλλάγματα στην Τουρκία και ταυτόχρονα η Τουρκία θα αναζητήσει οφέλη από την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ρωσία. Τίποτε από τα δυο όμως δεν έχει επαληθευθεί, αφού οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας είναι αρκετά σύνθετες και χαρακτηρίζονται από αντικρουόμενα συμφέροντα σε πάρα πολλά πεδία, σε πάρα πολλές διενέξεις, όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία, το Κόσοβο, τη Βοσνία και τη Λιβύη. Περισσότερα προβλήματα μάλλον δημιούργησε στην Τουρκία, πρώτον στο εσωτερικό και στην οικονομία και δεύτερον στην γεωπολιτική της θέση και ως εκ τούτου το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που προέκυψε με την άνοδο του Τζο Μπάιντεν στην εξουσία, ουσιαστικά επέβαλλε στην Τουρκία την επιστροφή στη Δύση, αλλά με συγκεκριμένα περιθώρια αυτονομίας και ελευθερίας.
Πολλά τα προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας
Στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι πολλά και εξαιρετικά σοβαρά τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Με το βλέμμα του στραμμένο στις εκλογές του 2023 προσπαθεί από τώρα να κερδίσει έδαφος απέναντι στον δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Κιλιντσάρογλου. Την ίδια ώρα σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το γεγονός της επίσημης αποχώρησης από χθες της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά και οι περικοπές στις οποίες προχωράει στο δημόσιο εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Χθες στους δρόμους για νέες κινητοποιήσεις βγήκαν για άλλη μία φορά γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία, αντιδρώντας στην επίσημη αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Η κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης προκαλεί την παγκόσμια κατακραυγή, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
«Τις τελευταίες ημέρες κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν πως η αποχώρησή μας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που επίσημα συμβαίνει σήμερα 1η Ιουλίου, είναι μια οπισθοχώρηση στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Όμως εμάς ο αγώνας μας εναντίον τη βίας των γυναικών δεν είχε ξεκινήσει μόνο με την ένταξη μας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης , κι ούτε θα τελειώσει με την αποχώρηση μας από τη Σύμβαση της Κωνταντινούπολης», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε πολιτικό επίπεδο ο Τούρκος Πρόεδρος προσπαθεί να εξοστρακίσει τον αντίπαλο και σφοδρό πολέμιό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ζητώντας την άρση ασυλίας του ίδιου και άλλων 20 βουλευτών του φιλοκουρδικού κόμματος. Στο πεδίο της οικονομίας από την άλλη το παυσίπονο για την κατακρήμνισή της για τον Ταγίπ Ερντογάν είναι – ως φαίνεται - να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, επιβάλλοντας μέτρα λιτότητας. Απαγόρευση αγοράς οχημάτων στο δημόσιο και μείωση των υφιστάμενων κατά 20%, ψαλίδι στις δαπάνες για εκδηλώσεις και ταξίδια, πάγωμα της αγοράς και ενοικίασης κτιρίων και κατάργηση της αγοράς εφημερίδων. Από τις περικοπές, ωστόσο εξαιρέθηκε η πλέον κοστοβόρα χλιδάτη Προεδρία, προκαλώντας τα πυρά της αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.