Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν έδειξε την Ελλάδα ως υπεύθυνη για την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό που εξακολουθεί να ανησυχεί την κυβέρνηση είναι η στάση που θα κρατήσουν οι γείτονες στην Κύπρο φέτος το καλοκαίρι με τον Τούρκο πρόεδρο να ετοιμάζει επίσκεψη στην επέτειο της εισβολής.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Καταγγελία από την Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύσταση στην Αλβανία για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων

Οι προκλήσεις μάλιστα θα μπορούσαν να έχουν μια κλιμάκωση. Να ξεκινήσουν από το άνοιγμα μιας παραλίας στα Βαρώσια, ή να επιδιώξει η Τουρκία ξανά μια ερευνητική δραστηριότητα ή μια γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατίας. Το γεγονός ότι κανείς στη διεθνή κοινότητα δεν δείχνει να ακούει τα όσα λέει η Άγκυρα για ένα σχέδιο λύσης δυο κρατών, δεν σημαίνει πως θα εγκαταλείψει έτσι εύκολα τα σχέδιά της. Πάντως η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο συνάντησε τον κατοχικό ηγέτη Τατάρ, ζητώντας αποφυγή μονομερών ενεργειών και λύση εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. 

«Οι Τουρκοκυπριακές προσδοκίες είναι σημαντικές για εμάς αλλά η λύση του Κυπριακού μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω ομοσπονδίας εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισα ότι χρειάζεται να αποφευχθούν οι μονομερείς πράξεις ιδιαίτερα στα Βαρώσια», έγραψε η Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, μετά τη συνάντησή της με τον Ερσίν Τατάρ. 

Η αποκλιμάκωση στο πεδίο δεν συμβαδίζει με αλλαγές στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, που έκανε λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις της Αθήνας για τα όσα η Ελλάδα δικαιούται βάσει διεθνούς δικαίου στη χάραξη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης εξακολουθούν πάντως να ρίχνουν το μουτζούρη της έντασης στην Ελλάδα αφού όπως υποστηρίζουν η Αθήνα δεν δέχεται το διάλογο με την Άγκυρα. «Αυτό που πρέπει να δει όλος ο κόσμος είναι πως, οι εντάσεις προκαλούνται  απο την Ελλάδα, αυτό συνέβη και στην μικροένταση που σας ανέφερα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις συνομιλίες τους με τον πρόεδρο μας Ερντογάν αναφέρουν πως πρέπει να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αρκετά συχνά ο πρόεδρος μας τους υπενθυμίζει και λέει πως πρέπει να μιλήσουν με την Ελλάδα. Δυστυχώς έχουμε μια εικόνα όπου μια χωρα παρασέρνει απο πίσω της την πολιτική ολόκληρης της Ε.Ε», είπε χθες ο ο εκπρόσωπος του ΑΚP, Ομέρ Τσελίκ. 

«Ο βασικός μας στόχος ήταν να φύγουμε από την ένταση στο πεδίο, την ανταλλαγή NAVTEX, και να επιστρέψουμε στο τραπέζι της διπλωματίας. Αυτό γίνεται και βοηθάει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει δείξει σημάδια αλλαγής στάσης απέναντι στις πάγιες διεκδικήσεις της», σημείωσε χθες (ΣΚΑΙ) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφταλι Μπένετ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασαν την πρόθεση να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές –με τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας- και σε περιφερειακό επίπεδο. Η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ξεκίνησε το 2010 επί Πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις να δείχνουν προσήλωση στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας, τόσο στο στρατιωτικό πεδίο, όσο και στο ενεργειακό αλλά και στα θέματα τουρισμού, υγείας και στον επιστημονικό επίπεδο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.