Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αντίστροφη μέτρηση για τα προνόμια -ή κατά την κυβερνητική αργκό τις «διευκολύνσεις»- των εμβολιασμένων πολιτών άρχισε από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, 25 Ιουνίου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, έδειξε προς αυτή την κατεύθυνση, συνιστώντας υπομονή ως την ερχόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: Mετάλλαξη Δέλτα: Κυκλώνει την Ευρώπη – Γκάζι για εμβολιασμούς και πιθανά τοπικά lockdown

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, εκτενής συζήτηση έγινε παρουσία του πρωθυπουργού στον «πρωινό καφέ» της Πέμπτης, πριν την αναχώρηση του κ. Μητσοτάκη για τις Βρυξέλλες, ενώ την Παρασκευή έγινε μια άλλη σύσκεψη με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, μελών της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, αλλά των μελών της Επιτροπής Βιοηθικής. Πιο συγκεκριμένα, χθες (25/06) έγινε παρουσίαση της έκθεσης της Επιτροπής Βιοηθικής από τον αντιπρόεδρο Χαράλαμπο Τσέκερη, ενώ τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών παρουσίασε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Σε αυτή τη σύσκεψη, κατά πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προανήγγειλε αποφάσεις εντός των ημερών για την παροχή διευκολύνσεων σε εμβολιασμένους, χωρίς, όμως, να γίνει εκτενής συζήτηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reader.gr, ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις είναι «κλειδωμένες», αν και εκκρεμούν οι λεπτομέρειές τους. Για παράδειγμα, είναι ειλημμένη η απόφαση να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε εμβολιασμένων σε χώρους υψηλής πυκνότητας, ανοιχτούς τε και κλειστούς. Αυτό αφορά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, εστιατόρια κ.ο.κ. Ήδη, για παράδειγμα, η Δανία επιτρέπει την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Οι δύο εναλλακτικές

Η κυβέρνηση θα κληθεί τις επόμενες μέρες να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη, το «γαλλικό μοντέλο», αφορά ένα διττό σύστημα για δημόσιους χώρους, με την παροχή δυνατότητας σε ιδιοκτήτες θεάτρων, συναυλιακών χώρων κλπ να έχουν αυξημένη πληρότητα, αν εκδίδουν εισιτήρια μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Πρακτικά, αν κάποιος θέλει να έχει στο θέατρο ή τον συναυλιακό του χώρο πληρότητα 90% ή 100%, να εκδίδει εισιτήρια μόνο για εμβολιασμένους. Από την άλλη, αν επιλέγει να απευθυνθεί σε πολίτες ανεξαρτήτως εμβολιασμού, να μπορεί να λειτουργεί με την ισχύουσα πληρότητα που ορίζεται από το νόμο.

Η άλλη ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι είναι απλούστερη, αλλά θα προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις: σε όλες τις μη ουσιώδεις δραστηριότητες, όπως π.χ. το σούπερ μάρκετ, να μπορούν να έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει να επιτραπεί η είσοδος σε θεάματα ή αθλητικές διοργανώσεις μόνο σε εμβολιασμένους. Ήδη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε χθες ότι θα εκδίδει εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη χρονιά μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες, δίνοντας έτσι τον τόνο.

Η οριστική απόφαση, πάντως, δεν έχει ληφθεί ακόμα, ενώ είναι σε εξέλιξη και η τεχνική προετοιμασία για το πώς θα γίνεται ο έλεγχος κατά την πρόσβαση των πολιτών σε αυτές τις δραστηριότητες.

Κίνητρα για τους νέους

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και ένα γενναίο πακέτο κινήτρων για τους νέους, προκειμένου να προσέλθουν με πιο ταχείς ρυθμούς στην εμβολιαστική διαδικασία, καθώς η ως τώρα συμμετοχή μόλις υπερβαίνει το 20% της εν λόγω ηλικιακής ομάδας. Ακούγεται η ιδέα για εισιτήρια, κληρώσεις και δώρα ή ακόμα και data κινητής τηλεφωνίας, αλλά ακόμα απόφαση δεν έχει ληφθεί. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη στο Reader.gr, πάντως, θα πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη προσέγγιση στους νέους.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις θα γίνουν με την άλλη εβδομάδα, έστω και αν δεν έχει κλειδώσει ακόμα πώς. Η εφαρμογή των μέτρων, όμως, δεν θα είναι…από την επόμενη μέρα, ούτε όλες οι διευκολύνσεις θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Μπορεί, δηλαδή, να προηγηθούν αυτές που αφορούν ανοιχτούς χώρους και να ακολουθήσουν αυτές για τους κλειστούς όσο πλησιάζουμε προς το φθινόπωρο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.