Προτροπή προς τους μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ όπως είπε, οι εμβολιασμοί είναι η «απάντηση» στη μετάλλαξη Δέλτα αλλά και σε όλες τις μεταλλάξεις που τυχόν εμφανιστούν. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «έγινε συζήτηση γύρω από τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα τη Δέλτα και πόσο πρέπει να ανησυχούμε». Ερωτηθείς δε για προνόμια εμβολιασμένων, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε λακωνικά, αφήνοντας το θέμα... ορθάνοιχτο: «Κάντε υπομονή μία εβδομάδα».
Διαβάστε ακόμη: Νίκος Τζανάκης στο Reader: «Θα εξαπλωθεί σε όλη τη η χώρα μετάλλαξη»
« Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη αυτή θα είναι η επικρατούσα σε όλη την Ευρώπη. Προσωπική μου εκτίμηση ότι δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί σε χώρες που η μετάλλαξη ήδη υπάρχει και η διασπορά ήδη υπάρχει. Μια απάντηση υπάρχει και αυτή είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας των εμβολιασμών. Όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και είναι πιθανό η διασπορά της πανδημίας να αφορά μόνο ανεμβολίαστους πληθυσμούς» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Να απευθυνθούμε στους νέους πιο δυναμικά, αλλά και στους συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αν δείτε τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας, σχεδόν όλοι που έχουν νοσηλευθεί και διασωληνωθεί τους τελευταίους μήνες είναι μεγαλύτερης ηλικίας, που δεν είχαν εμβολιαστεί» πρόσθεσε. «Αυτή η μετάλλαξη, η Δέλτα, είναι μετάλλαξη που αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό. Άρα δεν μας προκαλεί φοβερή ανησυχία, γιατί τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη. Αλλά τα στοιχεία από Μεγάλη Βρετανία μας λένε ότι μόνο με πλήρη εμβολιασμό είναι κανείς ασφαλής» σημείωσε.
«Δεν θα υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις»
« Δεν υπάρχει πλειοψηφία για πρόσθετους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού» διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά «Πράγματι και η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε σε μια φράση της σε χώρες που δέχονται το Σπούτνικ που το δέχονται και άλλες που δεν το δέχονται. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Δεν υπάρχει πλειοψηφία για πρόσθετους περιορισμούς ενόψει καλοκαιριού. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η χώρα μας έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ήτοι η πλήρης ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Πέρα και πάνω από αυτό κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σύνορα» είπε ο πρωθυπουργός.
Δεν απέκλεισε τοπικά lοckdown
Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε τοπικά lockdown σε περίπτωση έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού λέγοντας «τοπικές εξάρσεις, θα πρέπει να τις ελέγχουμε εν τη γενέσει τους»
Το «μήνυμα» στον Ερσίν Τατάρ του ψευδοκράτους
Ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι διασταυρώθηκε στο ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ και του επανέλαβε ότι «με λύση Δύο Κρατών δεν πάμε πουθενά. Απορρίπτεται και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο κ. Τατάρ στις Βρυξέλλες να μην μιλάει για δύο κράτη, γιατί κανείς δεν τον ακούει».
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα συμπεράσματα ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο. Σε αυτές τις λέξεις κρύβεται ο πυρήνας της διττής προσέγγισης που έχουμε προς την Τουρκία».
Τι είναι η μετάλλαξη Δέλτα που έχει προκαλέσει συναγερμό στην Κρήτη
Το καμπανάκι για την μετάλλαξη Δέλτα έχει «χτυπήσει» για όλη την Ευρώπη και η έκτακτη σύσκεψη Νίκου Χαρδαλιά - Σωτήρη Τσιόδρα που έγινε χθες Πέμπτη, φανερώνει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού είναι και στην δική μας πόρτα. Μπορεί να συζητήθηκε αρχικά η περίπτωση της Κρήτης, όπου εμφανίζονται και τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο εν μέσω τουριστικής περιόδου, ο φόβος για εξάπλωση και σε άλλες περιοχές της χώρας είναι δεδομένος.
Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι:
- Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας
- Εκτεθειμένοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση εμβολίου
- Κίνδυνος επαναμόλυνσης υπάρχει για όσους είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από τα στελέχη Βήτα και Γράμμα, τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στη Νότια Αφρική και την Βραζιλία αντίστοιχα.
- Το στέλεχος Δέλτα φαίνεται πως είναι πιθανότερο να προκαλέσει πονόλαιμο ή καταρροή, ενώ η ανοσμία δεν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα με τα δέκα συχνότερα συμπτώματα.
- Οι άνθρωποι που νόσησαν τη βρετανική παραλλαγή Άλφα πιθανότατα διατηρούν ανοσία και έναντι του Δέλτα.
Προστατεύουν τα εμβόλια;
Σύμφωνα με μελέτη η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων είναι μεν μειωμένη έναντι στο στέλεχος Δέλτα, παραμένει όμως σε ικανοποιητικά επίπεδα. Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να προσφέρουν αποτελεσματικότητα 79% έναντι του στελέχους Δέλτα, συγκριτικά με 92% στην περίπτωση του Άλφα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν 60% έναντι 73%.
Καθησυχαστικά αποτελέσματα έδωσαν και δύο άλλες σημαντικές μελέτες. Στην πρώτη, ερευνητές της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Αγγλίας (Public Health England) εκτιμούν ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Astra μειώνουν κατά 90% τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω του στελέχους Δέλτα. Σε δεύτερη μελέτη, Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρουν στο Cell ότι τα εμβόλια Covid-19 της AstraZeneca και της Pfizer προσφέρουν ελαφρώς μειωμένη αλλά επαρκή προστασία έναντι της ινδικής παραλλαγής Δέλτα.
Σύμφωνα με το ECDC, «υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου που απαιτεί δύο δόσεις είναι λιγότερο προστατευμένοι έναντι της λοίμωξης από την μετάλλαξη Δέλτα, συγκριτικά με άλλες παραλλαγές, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου». «Αντίθετα, ο πλήρης εμβολιασμός προσφέρει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.