Μπορεί η Ελλάδα να είχε στραμμένο το βλέμμα της στην ευρωπαϊκή στάση έναντι της Τουρκίας κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά ο πραγματικός ελέφαντας στο δωμάτιο δεν ήταν άλλος από τη μετάλλαξη Δέλτα που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Διαβάστε ακόμη: Σύγκρουση στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετάλλαξη Δέλτα: «Φρένο» στις άγριες διαθέσεις Γερμανίας και Γαλλίας
Κάπως έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτύπησε νέο καμπανάκι κινδύνου χθες το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Σύνοδο, με στόχο να δώσει ένα μήνυμα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών που είναι, σύμφωνα και με το Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου, το σημείο αιχμής για την αντιμετώπιση της νέας εξέλιξης της πανδημίας. «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε. Τόσο απλά και τόσο καθαρά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του κορυφαίου Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε πλεόνασμα εμβολίων διαθέσιμων για όλες τις ηλικίες στην πατρίδα μας. Και θέλω να κάνω ακόμη μία έκκληση στους συμπολίτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε ακόμα με νόημα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όλες τις προηγούμενες μέρες επιδιώκει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο να εμβολιαστούν, καθώς το τέταρτο κύμα, αν και όποτε έρθει, θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά.
Δεν είναι μυστικό ότι στο Μαξίμου θεωρούν την κάλυψη 50-55% ανεπαρκή, εξ ου και ο πρωθυπουργός εκπέμπει σήματα προς όλους τους πολίτες, ακόμα και όσους έχουν επιφυλάξεις, να σπεύσουν και να θωρακιστούν.
«Ντέρμπι» για την καραντίνα
Η παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα, πάντως, έφερε και εσωτερική σύγκρουση στους κόλπους των ηγετών, καθώς Γερμανία και Γαλλία ήθελαν μια πιο σκληρή και κοινή ευρωπαϊκή στάση κυρίως έναντι της Βρετανίας, όπου παρατηρείται έξαρση της μετάλλαξης, προκειμένου να προβλέπεται καραντίνα για όσους έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και να μην ταξιδεύουν απλώς με πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς περιορισμό στη χώρα άφιξης.
Πρόκειται για θέση με την οποία διαφώνησαν πολλές χώρες και, μεταξύ αυτών, και χώρες που τις αφορά άμεσα ο τουρισμός, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία κ.ο.κ. Μάλιστα, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο «γαλλογερμανικός άξονας» απειλούσε ακόμα και με εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών σε όσους ταξιδεύουν στις χώρες που δεν εφαρμόζουν περιορισμούς στις χώρες που πλήττονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, «κραδαίνοντας» το όπλο του τουρισμού με αποδέκτη τις Νότιες χώρες.
Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν προχώρησε. Μάλιστα, όπως αναφέρει ανώτερη κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση της συζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι απλά δεν υπήρχε συναίνεση για την εφαρμογή επιπρόσθετων περιορισμών σε όσους έρχονται από «πληττόμενες χώρες», αλλά οι περισσότερες χώρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κινούνταν εξ αρχής σε αντίρροπη κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι η μετάλλαξη ήδη κυκλοφορεί και είναι ισχυρή και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές δεν ανέμεναν εξ αρχής κάποια απόφαση προς μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση για τις «πληττόμενες» από τη μετάλλαξη χώρες, με δεδομένο ότι σύντομα δεν θα είναι απλώς η Μεγάλη Βρετανία που πλήττεται. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας άλλωστε εκτίμησε ότι, ως το τέλος Αυγούστου, η εν λόγω μετάλλαξη θα είναι κυρίαρχη και στην Ελλάδα, έστω και αν κινείται ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα κρουσμάτων.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.