Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χρονική συγκυρία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο (δυο ημέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης) υποδηλώνει πως Αθήνα και Κάϊρο έχουν ταυτόσημες θέσεις στο θέμα της Λιβύης όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αιγύπτου.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης από την Αίγυπτο: Προσδοκώ σύντομα και επέκταση της συμφωνίας ΑΟΖ με την Αίγυπτο 

Η Αθήνα θέλει πάση θυσία να μειωθεί η ισχύς και η επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη, ώστε να ακυρωθεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ το Κάϊρο έχει κάθε λόγο να δει την Άγκυρα να χάνει την στρατιωτική της επιρροή στην «πίσω αυλή» της που είναι η Λιβύη. «Οι θέσεις μας ταυτίζονται απόλυτα, υποστηρίζουμε την ειρήνευση, με απαραίτητη προϋπόθεση την απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και τελικά την προοπτική δημοκρατικών εκλογών ώστε ο Λιβυκός λαός χωρίς ξένη επιρροή να αποφασίσει για το μέλλον του», είπε χθες ο Πρωθυπουργός. Για την Αθήνα, που έχει εκφράσει την ενόχλησή της για την μην κλήση της στην Διάσκεψη του Βερολίνου, είναι σημαντικό να είναι παρούσα μια χώρα που έχει ταυτόσημες επιδιώξεις κι αυτές αναμένεται να εκφραστούν από τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι.

Για την Αθήνα η σχέση με το Κάϊρο είναι στρατηγικής σημασίας αφού - όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός - οι δυο χώρες θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία τμηματικής ΑΟΖ που συνυπέγραψαν πέρυσι τον Αύγουστο. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τη συμφωνία ως μια «συναπόφαση με εθνικό περιεχόμενο που παρήγαγε ένα τετελεσμένο ειρήνης σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνοντας την προσδοκία του για την επέκτασή της στο υπόλοιπο εύρος των υδάτων.

Πέρα από την Αίγυπτο σημαντική για την Αθήνα είναι η σχέση που έχει αναπτυχθεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - ενώ στα σκαριά υπάρχουν νέες προοπτικές επαφών στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η Αθήνα έχει συνάψει στενές σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι που έχει εδώ και καιρό εναντιωθεί στη νεοοθωμανική πολιτική της Άγκυρας τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφώνοντας μια στενή στρατηγική εταιρική σχέση με το Άμπου Ντάμπι που πατάει σε δυο άξονες: αφενός στην αμυντική συμφωνία των δυο κρατών, αφετέρου στη στενή συνεργασία στο οικονομικό κομμάτι, με την Αθήνα να περιμένει επενδύσεις από την Αραβική χώρα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης ενσωματωθεί σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα που στόχο έχουν την στρατηγική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας. Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα που προσφέρουν τα ΗΑΕ σε γεωπολιτικούς παίκτες όπως η Ινδία προσφέρουν ένα προφανές όφελος στην Ελλάδα που αποκτά πρόσβαση στον Περσικό κόλπο και βαθύτερα στην Ασία, μέσω μιας χώρας που προασπίζεται το ρόλο του μετριοπαθούς Ισλάμ, ενώ αντίστοιχα το Άμπου Ντάμπι αποκτά πρόσβαση στην μεγάλη αγορά των Βαλκανίων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σημαντικό, όμως, είναι το ταξίδι του πρωθυπουργού που κλείδωσε στο Ιράκ για τα μέσα Ιουλίου. Ο κ. Δένδιας συνομίλησε προ ημερών εκ νέου με τον Ιρακινό ομόλογο του, προκειμένου να κλειδώσουν τις λεπτομέρειες, ενώ θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στη Βαγδάτη, ο οποίος θέλει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, αμέσως μετά τη Βαγδάτη, ο κ. Μητσοτάκης θα πάει και στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου η Ελλάδα έχει από το 2016 προξενείο. Σημειωτέον, προ μιας εβδομάδας, ο πρωθυπουργός του Ιρακινού Κουρδιστάν ήταν στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Δένδια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.