Ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε χθες στο θέμα της απευθείας συνομιλίας μεταξύ των δυο ηγετών χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς τρίτα πρόσωπα, Οργανισμούς και κράτη, δηλώνοντας πως οι σχέσεις και τα προβλήματα των δυο κρατών θα πρέπει να επιλύονται μεταξύ τους. «Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα ‘’όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα’’. Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραχίμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», είπε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος.
Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: «Είπα στον Μητσοτάκη να συνομιλούμε μόνοι μας»
Η Αθήνα απαντά πως είναι ένα πράγμα οι δίαυλοι επικοινωνίας που πλέον λειτουργούν και είναι πολλαπλοί: πρώτον η επαφή των δυο διπλωματικών συμβούλων, Σουρανή και Καλίν που έχουν λειτουργήσει κατευναστικά αρκετές φορές. Έπειτα είναι η επαφή των δυο υπουργών Εξωτερικών, που έχουν ανταλλάξει επισκέψεις σε Άγκυρα κι Αθήνα, αλλά και η γραμμή επικοινωνίας σε διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο reader.gr, «οι δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν και είναι ένα κεκτημένο που δεν υπήρχε στη διάρκεια του περυσινού καλοκαιριού».
Η ίδια πηγή εξηγούσε πάντως πως είναι άλλο πράγμα οι δίαυλοι επικοινωνίας και τελείως διαφορετική η υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που περνάνε μέσα από τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η αρχιτεκτονική της ελληνικής διπλωματικής τακτικής, έχει χτιστεί γύρω από την παραδοχή πως οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας επηρεάζουν την σχέση της Άγκυρας με τις Βρυξέλλες. Υπάρχει άλλωστε η θετική ατζέντα την οποία έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως και η αιρεσιμότητα και η αναστρεψιμότητα στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό – εξηγούν οι ίδιες πηγές – είναι ένα κεκτημένο που η Αθήνα δεν πρόκειται να απεμπολήσει.
Ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα έχει ως αντικείμενό του την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Ιουνίου. Χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ σε συνέχεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Καβάλα πριν από δύο εβδομάδες.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην συνάντηση έγινε επισκόπηση και αποτύπωση της προόδου των 25 θεματικών της θετικής ατζέντας, η οποία περιλαμβάνει την οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία, μεταφορές και τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, ενέργεια, τουρισμό, ναυτιλία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και περιβάλλον. Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στο εγγύς μέλλον.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.