Μενού
  • Α-
  • Α+

Το παρών στη σημαντική συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες έδωσε και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, εκτελώντας χρέη μεταφράστριας.

Η παρουσία της κρίθηκε απαραίτητη, καθώς τον ίδιο ρόλο ζήτησε να επιτελέσει από τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Ποια είναι όμως η Ελένη Σουρανή;

Ο άνθρωπος του Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική

Αν ανατρέξει κανείς στο βιογραφικό της Ελένης Σουρανή στο διαδίκτυο, μάλλον δεν θα πάρει πολλές πληροφορίες, πέρα από το ότι έχει γυρίσει αρκετά μέρη του κόσμου, είτε ως μέλος διπλωματικής αντιπροσωπείας, είτε ως πρόξενος, είτε ως πρέσβης. Υπάρχουν, πάντως, δύο τινά: από τον Ιανουάριο, η κ. Σουρανή είναι η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου που ανέλαβε πρέσβης της χώρας μας στις ΗΠΑ, ενώ από τις αρχές Μαρτίου έχει πάρει και τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, όταν ο Δημήτρης Μητρόπουλος έφυγε από το κάδρο.

Πρακτικά, η Ελένη Σουρανή είναι ο άνθρωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική. Όλες αυτές τις μέρες, έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στο παρασκήνιο, χωρίς να ταράζει τα νερά. Κινείται αθόρυβα και μεθοδικά, όπως οι ικανοί διπλωμάτες. Έχει προσωπικές επαφές με όλες τις πρωτεύουσες-κλειδιά. Ίσως να σκέφτηκε κάποια στιγμή να βάλει το τηλέφωνο του Γιάν Χέκερ, του συμβούλου Εξωτερικών Υποθέσεων της Άνγκελα Μέρκελ στην ταχεία κλήση. Είναι, δε, ο άνθρωπος που μιλούσε πριν τη δραματική κορύφωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά με τον άνθρωπο του Ερντογάν, τον αμερικανοσπουδαγμένο Ιμπραήμ Καλίν.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά δύο πράγματα στην κ. Σουρανή. Είναι ικανή και κρατάει τις μείζονες πληροφορίες για τον εαυτό της. Δεν κάνει PR, κάτι που θα ήταν σχετικά εύκολο στον άξονα Μαξίμου-Βουλή-Κολωνάκι. Αντ’ αυτού, μέσα στην ημέρα πηγαινοέρχεται αρκετές φορές από το Μέγαρο Μαξίμου στο γραφείο της στο ισόγειο του υπουργείου Εξωτερικών και είναι παρούσα σε όλες τις μείζονες επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το καλοκαίρι του 2020, αρκετοί ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για την κ. Σουρανή, λόγω της φωτογραφίας που δημοσίευσε το γραφείο του πρωθυπουργού από το τηλεφώνημα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Στη φωτογραφία φαίνεται ανφάς η πρέσβης κ. Παπαδοπούλου, η οποία πέρασε τον Αύγουστο στην Αθήνα και συμμετείχε σε πολλές κρίσιμες συσκέψεις, όπως σε αυτές πριν το ραντεβού Δένδια - Πομπέο στη Βιεννη. Ακριβώς δίπλα της, πίσω από τα μαλλιά της, διακρίνεται η κ. Σουρανή, η οποία παρακολουθεί το τηλεφώνημα. Όταν έκλεισε το τηλέφωνο, η κ. Σουρανή δεν έφυγε. Ήταν παρούσα και στο επαναληπτικό τηλεφώνημα Τραμπ στον κ. Μητσοτάκη. Σημειωτέον, το τηλεφώνημα Τραμπ-Ερντογάν δεν πήγε ιδιαίτερα καλά, αλλά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος όντως είχε προσπαθήσει πολύ να βοηθήσει.

Οι επαφές της Ελένης Σουρανή με δημοσιογράφους είναι περιορισμένες και τυπικές. Επιμένει στο να κάνει τη δουλειά της και διατηρεί πολλούς διαύλους επικοινωνίας. Στα της Ε.Ε. είναι, άλλωστε, αυτό που στις Βρυξέλλες ονομάζουν sherpa. Ο «άνθρωπος» του προέδρου, με άλλα λόγια, που προετοιμάζει τις Συνόδους και είναι ο σύνδεσμος με άλλα γραφεία, άλλων προέδρων ή πρωθυπουργών. Πέραν του κ. Χέκερ, η κ. Σουρανή έχει διαμορφώσει μια τακτική επικοινωνία με τον στενό συνεργάτη του Εμμανουέλ Μακρόν, Κλεμάν Μπον, αλλά και τους αντίστοιχους συνεργάτες Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως ο Σαρλ Μισέλ ή ο Ζοζέπ Μπορέλ. Στα πρώτα στάδια της μείζονος αυτής αυγουστιάτικης κρίσης με την Τουρκία, η κ. Σουρανή πέρασε ώρες επί ωρών στα τηλέφωνα ή στις τηλεδιασκέψεις, σε μια προσπάθεια να κινητοποιηθεί η Ευρώπη και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Δεν είναι, δα, εύκολο να…ταραχθεί η μακαριότητα των Ευρωπαίων σε εβδομάδες διακοπών και να συγκληθεί, έστω δια τηλεδιάσκεψης, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Με την κρίση με την Τουρκία να μην έχει τελειώσει, ο ρόλος που έχει να διαδραματίσει η κ. Σουρανή είναι κρίσιμος. Η ίδια, άλλωστε, γνωρίζει πολύ καλά τους γείτονες μας. Τους διαβάζει, αποκωδικοποιεί τη συμπεριφορά τους και αντιλαμβάνεται ότι απέναντι μας έχουμε μια Τουρκία θεμελιωδώς διαφορετική από την περίοδο που ορισμένοι στην Ε.Ε. έκαναν όνειρα ευρωπαϊκής ένταξης και «δυτικοποίησης» της γείτονος. Κατά σύμπτωση, άλλωστε, μετά την επιστροφή της από την πρεσβεία μας στα Τίρανα, η κ. Σουρανή είχε αναλάβει την Α4 Διεύθυνση Τουρκίας στο κτίριο του υπουργείου στην οδό Ακαδημίας. Μέχρι που την κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.