Για «καλό κλίμα» και «σπάσιμο του πάγου» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα μετά το πέρας της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Με βάση τις ίδιες πηγές, συμφώνησαν να αφήσουν πίσω την ένταση του 2020, παρά τις σημαντικές διάφορες που υπάρχουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι θα ήταν μια «κίνηση καλής θέλησης» από μέρους της Τουρκίας να δεχθεί πίσω τους 1.450 μετανάστες των οποίων απορρίφθηκε η αίτηση στην Ελλάδα. Η κεντρική εκτίμηση από την ελληνική πλευρά είναι ότι το ραντεβού ήταν βήμα για ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι.
Τελικά δεν ήταν τετ α τετ
Στη συνάντηση συμμετείχαν εν τέλει και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καλίν ζήτησε να κάνει ο ίδιος τον μεταφραστή του Ερντογάν και έτσι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τη διπλωματική του σύμβουλο να μπει και αυτή, όπερ και εγένετο.
Πρώτη συνάντηση μετά από 18 μήνες
Επρόκειτο για την πρώτη τους συνάντηση έπειτα από περισσότερο από ενάμιση χρόνο, και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός έσπευσε, πάντως, από χθες να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα μέσω της συνέντευξής του στο δίκτυο France 24, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο που ο ίδιος κομίζει στο τραπέζι της συζήτησης με τον κ. Ερντογάν. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Προσπάθησε να χτίσει γέφυρες ο Ερντογάν
Γέφυρες» με την Αθήνα είχε προσπαθήσει να «χτίσει» ο Τετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου με τη γείτονα και σύμμαχό μας Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα Δευτέρα στο Φόρουμ των Βρυξελλών που συνδιοργανώνουν το ΝΑΤΟ και το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF).
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.