Μενού
  • Α-
  • Α+

Η ώρα πλέον έφτασε και έτσι σήμερα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζονται για την πρώτη τους συνάντηση μετά από περισσότερο από ενάμιση χρόνο, και πάλι στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε ένα τετ-α-τετ ραντεβού που αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια ώρα, οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν μόνοι τους και χωρίς περισπασμούς τόσο για τα όσα έγιναν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, όσο και για το πώς προχωράμε από εδώ και πέρα.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης - Ερντογάν: Το ραντεβού που θα κρίνει το φετινό καλοκαίρι και τα 25 κοινά πρότζεκτ Ελλάδας - Τουρκίας

Όπως επισημαίνει συνομιλητής του πρωθυπουργού, το ότι θα τα πουν οι δυο τους, με τους υπουργούς και τους συμβούλους τους σε παρακείμενο δωμάτιο, είναι σημαντικό, ιδίως για τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, ο οποίος τη παρουσία των επιτελών του τείνει να έχει μεγαλύτερη ροπή σε λεονταρισμούς εν σχέσει με την κατ’ ίδιαν συζήτηση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να πάρει νωρίς «τη θερμοκρασία» του δωματίου, αλλά και να καταλάβει τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο διάστημα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός έσπευσε, πάντως, από χθες να στείλει μηνύματα στην Άγκυρα μέσω της συνέντευξής του στο δίκτυο France 24, θέτοντας ουσιαστικά το πλαίσιο που ο ίδιος κομίζει στο τραπέζι της συζήτησης με τον κ. Ερντογάν. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως λένε, πάντως, διπλωματικές πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον η συζήτηση θα είναι περισσότερο αναγνωριστική. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος, κατά τον οποίο η επικοινωνία σε επίπεδο ηγεσίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με ελάχιστες επαφές Μητσοτάκη-Ερντογάν. Τον ρόλο του δίαυλου είχαν επωμιστεί η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ενώ εσχάτως στην εξίσωση μπήκαν και τα δύο υπουργεία Εξωτερικών μέσω των διερευνητικών και των ραντεβού των υπουργών. Η αναγνωριστική προσέγγιση, άλλωστε, είναι αυτή που κάνει την ελληνική πλευρά να κρατά μικρό καλάθι και να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν εν μια νυκτί.

Αν υπάρχει, πάντως, ένας στόχος από αυτό το ραντεβού, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται τόσο με θετική ατζέντα όσο και με κόκκινες γραμμές, είναι η επιχείρηση ανόρθωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Και αυτό γιατί οι πολλαπλές κρίσεις του τελευταίου ενάμιση έτους είχαν ως αποτέλεσμα η όποια εναπομείνασα εμπιστοσύνη να θραυσθεί ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμφίδρομη βαθιά δυσπιστία, τόσο ως προς δηλώσεις όσο και ως προς προθέσεις.

Στην ελληνική πλευρά περιμένουν, δε, να δουν και ποιο θα είναι το αποτύπωμα της συνάντησης Μπάιντεν-Ερντογάν στο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, με δεδομένο ότι αυτή η συνάντηση θα έχει προηγηθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.