Ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρίσκεται στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader.gr. Θα πρόκειται, επί της ουσίας, για ένα κείμενο, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις ηθικές και νομικές παραμέτρους για τα εν λόγω ζητήματα και θα έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, αν και αυτό δεν αναμένεται να γίνει τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Διαβάστε ακόμη: «Ναι» στην πρόταση Μητσοτάκη από νοσηλευτές και επαγγελματίες της εστίασης - Τι δηλώνουν στο Reader
Από τη στιγμή που θα υπάρχει το κείμενο της εισήγησης, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο, αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα, προκειμένου να υπάρξει και η αναγκαία δημόσια συζήτηση γύρω από το ζήτημα, ώστε εν συνεχεία να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα ζήτημα που δεν είναι καθόλου εύκολο. Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές δεν μπορεί να επικρατήσει ένα κλίμα σύγκρουσης με τους υγειονομικούς, ιδίως σε αυτή την περίπτωση και ενόψει του Ιουλίου που θα είναι επίσης ένας μήνας με πυκνούς εμβολιασμούς. Άλλωστε, πολλοί υγειονομικοί εμπλέκονται άμεσα και στην «Επιχείρηση Ελευθερία» και στην κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν «ρήγματα» που μπορεί να υπονομεύσουν την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, στην τοποθέτηση στη Βουλή για το ψηφιακό πιστοποιητικό έδειξε ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. «Την πειθώ, την οποία μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει η Πολιτεία, θα την διαδεχθεί και η επίσημη θέση της για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού υγειονομικών και εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Με σφραγίδα Σακελλαροπούλου
Μάλιστα, βαρύνουσας σημασίας είναι και η παρέμβαση της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η οποία κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη τοποθετήθηκε με ευκρίνεια επί της συνταγματικής βάσης για τα περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. «Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας. Είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους. Ιδιαίτερα μάλιστα για ανθρώπους που λειτουργούν, δουλεύουν και επηρεάζουν πάρα πολύ πληθυσμό, όπως αναφέρατε και εσείς», είπε η ΠτΔ, η οποία υπενθυμίζεται ότι πριν την ανάληψη των καθηκόντων της ήταν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους
Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, έδωσε τον τόνο και για την παροχή διευκολύνσεων σε πολίτες που είναι εμβολιασμένοι, αν και ξεκαθάρισε ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει όταν παρασχεθεί από την Πολιτεία σε όλους η δυνατότητα να είναι εμβολιασμένοι, κάτι που δεν θα έχει λάβει χώρα πριν το τέλος Ιουλίου. «Η πραγματική πρόκληση δεν είναι το καλοκαίρι που μπορούμε να κάνουμε αρκετές δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο. Όταν έρθει ο χειμώνας και μετακινούμαστε προς τους εσωτερικούς χώρους, τότε θα είναι το ενδιαφέρον ερώτημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες σε εκδήλωση του Eurasia Group.
Εκτίμησε, ακόμα, ότι θα υπάρξουν εστιατόρια από το φθινόπωρο που θα δέχονται πολίτες που είναι εμβολιασμένοι έναντι αυτών που δεν είναι και έκρουσε καμπανάκι, ιδίως στους νεότερους, να μην βρεθούν στη μεριά αυτών που δεν είναι εμβολιασμένοι και βλέπουν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης, δε, τόνισε ότι αυτό το προνόμιο για εμβολιασμένους πολίτες δεν είναι υποχρεωτικό να νομοθετηθεί, καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα το ρυθμίσει.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.