Ο κ. Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με τον Εμιρατινό ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al Nahyan και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί η διμερής στρατηγική συνεργασία, στη συνέχεια της υπογραφής της Συμφωνίας σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας τον περασμένο Νοέμβριο, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
Διαβάστε ακόμη: Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ Γερμανίας: Η απάντηση στον Δένδια για το «όχι» στην Ελλάδα για τη Διάσκεψη στη Λιβύη
Η Αθήνα έχει συνάψει στενές σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι που έχει εδώ και καιρό εναντιωθεί στη νεοοθωμανική πολιτική της Άγκυρας τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα έχει διαμορφώσει το τελευταίο ενάμισι χρόνο μια στενή στρατηγική εταιρική σχέση με το Άμπου Ντάμι που πατάει σε δυο άξονες: αφενός στην αμυντική συμφωνία των δυο κρατών, αφετέρου στη στενή συνεργασία στο οικονομικό κομμάτι, με την Αθήνα να περιμένει επενδύσεις από την Αραβική χώρα. Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν συνεκπαιδεύσεις Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας με προσωπικό και μέσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στη θαλάσσια περιοχή νότια, ανατολικά και δυτικά από την Κρήτη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης ενσωματωθεί σε τριμερή σχήματα περιφερειακής συνεργασίας στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα που στόχο έχουν την στρατηγική συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας. Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα που προσφέρουν τα ΗΑΕ σε γεωπολιτικούς παίκτες όπως η Ινδία προσφέρουν ένα προφανές όφελος στην Ελλάδα που αποκτά πρόσβαση στον Περσικό κόλπο και βαθύτερα στην Ασία, μέσω μιας χώρας που προασπίζεται το ρόλο του μετριοπαθούς Ισλάμ, ενώ αντίστοιχα το Άμπου Ντάμπι αποκτά πρόσβαση στην μεγάλη αγορά των Βαλκανίων και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα αυτά την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για την συνάντηση των δυο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ενώ δεν λείπουν και οι προκλητικές δηλώσεις: Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Χουριέτ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορεί την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ανατρέξει στον χάρτη της ευρύτερης περιοχής στο 1821 για να διαπιστώσει το εάν η Ελλάδα έχει ή όχι επεκτατικές βλέψεις. Καθοριστικό πάντως αναμένεται να είναι και το ραντεβού του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό ομόλογό του, το πρώτο από την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν. Οι δυο πλευρές έχουν τραβήξει το σχοινί της αντιπαράθεσης με βασικό πεδίο σύγκρουσης την προμήθεια του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα που θεωρείται πράξη μη αποδεκτή από την Ουάσιγκτον κι έχει οδηγήσει σε κυρώσεις των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία αλλά και την αποβολή της από το πρόγραμμα προμήθειας της νέας γενιάς μαχητικών F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκική πλευρά θα επιδιώξει κάποιες συμβιβαστικές προτάσεις απέναντι στην Ουάσιγκτον, με αιχμή την πρόταση για μετεγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος σε Αζερμπαϊτζάν ή Κατάρ, ενώ μια διαφορετική γραμμή πληροφόρησης αναφέρει πως η Άγκυρα θα προτείνει την τοποθέτησή τους στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της συνάντησης αναμένεται να επηρεάσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι δυο ηγέτες θα μπουν στην ουσία της συζήτησης για τις σχέσεις Αθήνας - Άγκυρας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.