Το εναρκτήριο λάκτισμα της μάχης για το Εργασιακό νομοσχέδιο δίνεται σήμερα και επισήμως για την κυβέρνηση, καθώς κατατίθεται στη Βουλή και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί εν μέσω κινητοποιήσεων. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, διαμηνύουν ότι πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που αντιμετωπίζει με ρεαλιστικό τρόπο τόσο προβλήματα που υπάρχουν ήδη στην αγορά, όσο θέματα που έχουν ανακύψει τα προηγούμενα χρόνια και έχουν μείνει αρρύθμιστα με το θεσμικό πλαίσιο που χρονολογείται από το 1982.
Διαβάστε ακόμη: Στην «αρένα» της Βουλής από την Παρασκευή το σκληρό «ροκ» για το εργασιακό νομοσχέδιο
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσέρχεται στην πολιτική μάχη έχοντας «αέρα» από τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν το πρωί της Πέμπτης στο λιμάνι του Πειραιά, με την απεργία της ΠΕΜΕΝ, η οποία…βούλιαξε υπό το κράτος των αποδοκιμασιών των πολιτών, οι οποίοι περίμεναν αγόγγυστα από τις 7 το πρωί προκειμένου να ανακοινώσει το Blue Star Delos, μιας και δεν είχαν ενημερωθεί για απεργιακή κινητοποίηση.
Σημειωτέον, η απεργία είχε κριθεί παράνομη και είχε επαναπρογραμματιστεί, ενώ στο λιμάνι εκτυλίχθηκαν σκηνικά…απείρου κάλλους, με επιβάτες να επιτίθενται στους συνδικαλιστές, αλλά και σε λοιπούς συγκεντρωμένους που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, ζητώντας μάλιστα και την παρέμβαση εισαγγελέα. Τα σκηνικά αυτά εκτυλίχθηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με τους συνδικαλιστές να αναδιπλώνονται, εν τελεί, καταγγέλλοντας τις ναυτιλιακές εταιρίες, αλλά και τα ΜΜΕ.
«Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρώμενο και θα παραμείνει έτσι και με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Υπάρχει, όμως και το δικαίωμα του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται, δεν αντέχει η χώρα τέτοιου είδους ταλαιπωρία. Και το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά έρχεται να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παθογένειες», επεσήμανε η η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας χθες για την απεργία που κρίθηκε παράνομη.
Κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία το Reader.gr συζήτησε χθες, ανέφεραν το παράδειγμα της απεργίας που «ναυάγησε» χθες στο λιμάνι του Πειραιά ως «μάχης οπισθοφυλακής», από αυτές που δίνουν «οργανωμένες μειοψηφίες». «Όλα αυτά δεν λένε τίποτα στους ανθρώπους της παραγωγής και της αγοράς», προσθέτουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Μάλιστα, στις δυνάμεις οπισθοφυλακής οι ίδιες πηγές προσθέτουν, εκτός από το ΚΚΕ που πρωτοστατεί σε κινητοποιήσεις όπως η χθεσινή, αλλά και η απόπειρα «τσιμεντώματος» του υπουργείου Εργασίας προ ημερών, και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς διαστρεβλώνει διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου επειδή δεν αντέχει να μπει σε συζήτηση επί της ουσίας», υπογράμμιζαν προς τούτο πηγές του υπουργείου Εργασίας. Οι ίδιες πηγές εξηγούν, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπιμα επιδιώκει να διαστρεβλώσει τα όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι δεν ισχύει ότι θα πληρώνονται υπερωρίες με ρεπό. «Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται», υπογραμμίζουν από το υπουργείο Εργασίας. Κυβερνητικές πηγές, δε, αναφέρουν ότι το πλαίσιο για τις υπερωρίες είναι ενισχυμένο στο νέο νομοσχέδιο, ενώ προβλέπονται και αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εργοδότες δεν τηρούν τα οριζόμενα στον νόμο.
Γι’ αυτό το νομοσχέδιο, δε, το οποίο θεωρείται εμβληματικής σημασίας για την κυβέρνηση, είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.