Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν υπήρχε κανένας που δεν περίμενε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα υιοθετούσε προκλητική ρητορική στη Θράκη, ξεγράφοντας πλήρως τη Συνθήκη της Λωζάνης και μιλώντας για «τουρκική μειονότητα», αλλά και «συμπατριώτες» του. Κι όμως, η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Κομοτηνή το πρωί της Κυριακής δεν θύμισε σε τίποτα μια κακής έμπνευσης φιέστα και μια επιχείρηση για επίδειξη δύναμης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. 

Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Η πρόκληση στη Θράκη, το δείπνο και τα κρίσιμα ραντεβού με Μητσοτάκη, Δένδια

Σε όλα του τα tweets από την επίσκεψη, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα». Και, βεβαίως, είδε τους ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, τόσο στο Προξενείο Κομοτηνής που ιστορικά διαδραματίζει έναν, το λιγότερο, περίεργο ρόλο, όσο και στο γεύμα στα Θάμνα που παρέθεσε η «Συμβουλευτική Επιτροπή Μειονότητας». Όμως ο κ. Τσαβούσογλου μπορεί να μην έκανε μια αμιγώς ιδιωτική επίσκεψη, αλλά δεν περπάτησε στους δρόμους της Κομοτηνής, ούτε μπήκε σε μαγαζιά χαιρετώντας τους μειονοτικούς πολίτες.

Μόνο μετά την επίσκεψη του στο μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο, το Τζελάλ Μπαγιάρ, σταμάτησε το αυτοκίνητο του, όπως έβγαινε με την αυτοκινητοπομπή του, κατέβηκε και χαιρέτισε 4-5 μειονοτικούς πολίτες που τον κοιτούσαν από το απέναντι σπίτι. Σε αυτούς, όπως μας είπαν, μετέφερε τα χαιρετίσματα του προέδρου Ερντογάν. Και, βεβαίως, μέσα στο σχολείο αναφέρθηκε στη μειονότητα και είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη σημερινή του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με τον Νίκο Δένδια. 

Όλα τα παραπάνω ήταν προβλέψιμα όμως. Εξ ου και η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη και μόλις ο Τούρκος υπουργός αναχώρησε για Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να πάρει το αεροπλάνο για να έρθει στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε, με σαφήνεια, αλλά και συγκράτηση. Τα μηνύματα ένθεν κακείθεν εστάλησαν, όμως το βασικό σκέλος της επίσκεψης στην Αθήνα δεν τορπιλίστηκε. Εξ ου και ο κ. Τσαβούσογλου δεν πήγε και σε κάποιο Πομακοχώρι, είτε στη Ροδόπη είτε στην Ξάνθη. 

Ο κίνδυνος

Αν υπήρχε ένα σημείο που τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει λάθος, ήταν το μνημόσυνο για τον Αχμέτ Σαδίκ, τον άλλοτε μειονοτικό, ανεξάρτητο βουλευτή, ο οποίος πέθανε το 1995, έχοντας διαδραματίσει ένα πολυσχιδή, αλλά και ύποπτο ρόλο στα της μειονότητας. Ο Σαδίκ έκτοτε είναι ενός είδους μάρτυρας για το τουρκικό κράτος στην περιοχή, ενώ ο Τσαβούσογλου συνδέεται με φιλικούς δεσμούς με την οικογένεια του. 

Στο κοιμητήριο, εκτός από τον γιο του Σαδίκ, Λεβέτ, ο οποίος διατηρεί στενότατους δεσμούς με το Προξενείο Κομοτηνής, ενώ έχει ένα πανίσχυρο εργοστάσιο τυποποίησης κερασιών, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες από τους μειονοτικούς μικρό-κερασοπαραγωγούς, ήταν αρκετά μέλη του ΚΙΕΦ. Το ΚΙΕΦ είναι το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας που το 2019, στις ευρωεκλογές, βγήκε πρώτο σε Ροδόπη και Ξάνθη. Θεωρείται η νοερή συνέχεια του κόμματος του Σαδίκ, ενώ η νέα του επικεφαλής, η Τσιγδέ Ασάφογλου είναι αρκούντως προκλητική, λέγοντας μετά στις κάμερες ότι καλό θα ήταν η…ελληνική Πολιτεία να έδειχνε τόσο ενδιαφέρον για τη μειονότητα. 

Και ενώ στο κοιμητήριο θα μπορούσε να έχει στηθεί ένα εθνικιστικό σκηνικό, ο κ. Τσαβούσογλου προσευχήθηκε, φύτεψε ένα πλατάνι στη μνήμη του Σαδίκ, αστειεύτηκε με τον Λεβέτ Σαδίκ, μίλησε με μειονοτικούς, αλλά και με παιδάκια που του έγνευσαν από έναν φράχτη και έφυγε, λέγοντας στους Έλληνες δημοσιογράφους που τον περίμεναν απ’ έξω (σε αντίθεση με τους Τούρκους που πέρασαν και είχαν πλήρη πρόσβαση σε όλη την επίσκεψη) πως δηλώσεις θα κάνει σήμερα, με τον κ. Δένδια. Με λίγα λόγια, το σκηνικό ήταν πρόσφορο, αλλά οι κινήσεις ήταν χειρουργικές. 

Λεπτές ισορροπίες

Και μπορεί ο κ. Τσαβούσογλου να έφυγε και το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, να είναι στα σκαριά, τα προβλήματα στη Θράκη, όμως, παραμένουν. Αν δεν υπήρχε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, δε, τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. Ο χριστιανικός πληθυσμός γηράσκει, ενώ οι νέοι ψάχνουν καλύτερη τύχη σε Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη. Από την άλλη, το Προξενείο κινεί τα νήματα ως προς τη μειονότητα, με τρόπος φανερούς ή και άδηλους.

Οι ισορροπίες στην Κομοτηνή, αλλά και την Ξάνθη είναι λεπτές και θα παραμείνουν. Τα δημογραφικά στοιχεία, δε, χτυπούν καμπανάκια. Βεβαίως, η Αθήνα δεν παραμένει απαθής, όσο το τουρκικό φλερτ εντείνεται. Για παράδειγμα, προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με παιδιά από το νηπιαγωγείο Πάχνης στην Ξάνθη και τα αποκάλεσε «ελληνόπουλα», όπως και είναι δηλαδή. Αποτέλεσμα, η έκρηξη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που θεωρεί την περιοχή, κατ’ επέκταση, τουρκικό βιλαέτι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.