Στην Αλεξανδρούπολη έφτασε λίγο πριν από τις 10:00 π.μ. ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ήδη από την Τουρκία ότι «πηγαίνω στην Ελλάδα με θετική ατζέντα».
Μεταδίδει από την Κομοτηνή ο Γιώργος Ευγενίδης
Από νωρίς το μεσημέρι, ο Τσαβούσογλου βρίσκεται στα Θάμνα όπου παραθέτει γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Ανάμεσα τους οι ψευτομουφτήδες αλλά οι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν (ΚΙΝΑΛ) Μπουρχάν Μπαράν (ΚΙΝΑΛ) και Χουσειν Ζειμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ).
Νωρίτερα, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου περίμεναν περίπου 30 μειονοτικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την επίσκεψή του στο σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ, στο οποίο έφτασε με την ασφάλειά του και ακολουθούμενος από δημοσιογράφους, κατά την αποχώρησή του βγήκε έξω, είδε μέλη της μειονότητας και τους είπε: «Σας φέρνω τα χαιρετίσματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».
Νωρίτερα και συγκεκριμένα περίπου στις 11:00 έφτασε στο τουρκικό προξενείο όπου τον περίμεναν ο Τούρκος πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου αλλά και οι δύο ψευδομουφτήδες, με τους οποίους συνομίλησε. Παράλληλα ανέβασε και φωτογραφία στον λογαριασμό του στα social media κάνοντας λόγο για τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δύο ψευτομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής.
Διαβάστε ακόμα: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Η Αθήνα δεν ακολουθεί το επικοινωνιακό σόου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε μιλώντας για «τουρκική μειονότητα»
Στο πρώτο του μήνυμα κατά την άφιξή του στη χώρα μας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα», τη στιγμή, πάντως, που οι πομάκοι Ελλάδος έχουν κάνει σαφές από το Σάββατο ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ανεπιθύμητος στα πομακοχώρια.
Τι επιδιώκει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Σύμφωνα, πάντως, με τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet, στόχος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Κοινώς, όπως αναφέρουν ίδιες πηγές, η επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης, η οποία ξέσπασε πέρσι με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι θα ζητήσει ο Τσαβούσογλου
Η Τουρκία συνεχίζει να θέτει επιτακτικά θέμα αναγνώρισης της μειονότητας με εθνικούς όρους και όχι θρησκευτικούς, όπως ισχύει με τη Συμφωνία της Λωζάνης. Γι' αυτό και από το 2017, όταν ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το είχε θέσει ευθέως προς την ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αποτελεί βασική επιδίωξη της τουρκικής διπλωματίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει από την Ελλάδα την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αυτοαποκαλούμενη και παράνομη «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης, ζητώντας ελεύθερη χρήση των όρων «Τούρκος», «Τουρκικό/ή» από μειονοτικούς φορείς.
Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα με την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, ο Τσαβούσογλου θα απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών λόγω έλλειψης μαθητών. Παράλληλα θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης, για φοίτηση των παιδιών τους σε μειονοτικά σχολεία και όχι σε δημόσια, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.
Το μεσημέρι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται θα παραθέσει στο χωριό Θάμνα γεύμα σε μέλη της μειονότητας. Προσκλήσεις έλαβαν στελέχη της μειονότητας, ενώ ενδιαφέρον έχει ποιοι από τους μειονοτικούς βουλευτές, δημάρχους και αιρετούς Περιφερειακούς Συμβούλους παραβρεθούν. Η επίσκεψη θα κλείσει με προσκύνημα στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίον η Άγκυρα έχει αναγάγει σε «ήρωα» της μειονότητας.
Γιατί Αθήνα και Αγκυρα θέλουν χαμηλούς τόνους
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι η «θετική ατζέντα» για την Τουρκία στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περνά μέσα από την αισθητή βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό το μήνυμα επανέλαβε και μέσα στην εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα και στις ΗΠΑ
Η επίσκεψή Τσαβούσογλου στη Θράκη, έχει αποδέκτη και τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η έντονη παρουσία αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων και Αμερικανών αξιωματούχων στην περιοχή, που έχει αναβαθμίζεται στους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον, γεωπολιτικά, προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Άγκυρα, ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο μόνιμης παρουσίας με τη λειτουργία στρατιωτικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
Αν παρακολουθήσει κανείς τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού τύπου στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, θα παρατηρήσει πως κάθε παρουσία Αμερικανού αξιωματούχου στον Έβρο ή κοινές ελληνοαμερικανικές ασκήσεις στην περιοχή, αν και πρόκειται για συμμαχικές χώρες, γίνονται πρωτοσέλιδα με πηχυαίους τίτλους, φθάνοντας στο σημείο να υποστηρίξουν πως στρέφονται κατά της … μειονότητας.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.