Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Αθήνα έχει εστιάσει την προσοχή της στα όσα θα συζητηθούν απόψε μεταξύ των δυο υπουργών Εξωτερικών στο δείπνο που θα παραθέσει ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας, αλλά και στην αυριανή συζήτηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών με τον Τσαβούσογλου.

Διαβάστε ακόμη: Επίσκεψη Τσαβούσογλου: Σε εγρήγορση η Αθήνα για τυχόν προκλήσεις - Ποιο το πρόγραμμα του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Θράκη

Υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το reader.gr απάντησαν πως «πρόθεση της Αθήνας δεν είναι να συμμετάσχει σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι» ξεκαθάρισαν όμως πως σε κάθε περίπτωση «εάν κάτι πρέπει να απαντηθεί, θα απαντηθεί». Όπως πληροφορείται το Reader.gr πρόθεση της Αθήνας είναι να συζητηθεί τόσο το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, όσο και οι συχνές παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και βέβαια οι υπερπτήσεις στα ελληνικά νησιά. Η Αθήνα θα θέσει και το ζήτημα του Προσφυγικού και θα ζητήσει από την πλευρά της Τουρκίας να ανοίξει τα χαρτιά της σε σχέση με το τι θα επιδιώξει από την Ευρώπη για το επόμενο χρονικό διάστημα, σε ένα ζήτημα που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Η Αθήνα θα επιδιώξει την πραγματική εξομάλυνση τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και στο πεδίο τους επόμενους μήνες, ενώ είναι σαφές πως θα επιδιώξει να σημειωθεί πραγματική πρόοδος σε μια συνάντηση των δυο ηγετών, ΜητσοτάκηΕρντογάν εάν αυτή πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών θα δει πως για μια ακόμη φορά η Αθήνα ζητά από την Τουρκία να ακολουθήσει το δρόμο του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφορών, όπως έπραξε η Ελλάδα με την Ιταλία, χαράσσοντας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και με την Αίγυπτο, με την οποία προχώρησε σε τμηματική οριοθέτηση, αλλά και με την Αλβανία όπου έχει αποφασιστεί οι δυο χώρες να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης ώστε να αποφανθεί εκείνο σχετικά με τις επιμέρους διαφωνίες. Μια πρόοδος σε αυτό το πεδίο δεν φαίνεται στην παρούσα συγκυρία πιθανή, όμως πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σύρει την Άγκυρα σε μια διαδικασία διαλόγου.

Λίγες ώρες πάντως πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου σημειώθηκαν 51 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου από τουρκικά αεροσκάφη, ενώ χθες ανακοινώθηκε πως το τουρκικό ερευνητικό Τουμπιτακ Μαρμαρά αναμένεται να πραγματοποιήσει έρευνες από τις από τις 31 Μαΐου, έως και τις 10 Ιουνίου, δεσμεύοντας θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου, Σάμου και Ικαρίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.