Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριχνε στο τραπέζι την ιδέα για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που θα καλύπτει τις μετακινήσεις σε όλη την Ευρώπη, ελάχιστοι το συζητούσαν. Ο χρόνος, όμως, πέρασε και πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, με αποτέλεσμα τώρα πλέον να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το εν λόγω πιστοποιητικό. Κάτι που, αν μη τι άλλο, αποτελεί μια επικράτηση της ελληνικής θέσης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγουν σήμερα όλα τα εμβόλια για τους 35 έως 39 ετών - Ποιοι παίρνουν σειρά 

«Έχουμε ήδη ευρωπαϊκό κανονισμό ως αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων που έκανε η πορτογαλική Προεδρία με το Κοινοβούλιο και με την Επιτροπή. Και εξέφρασα την προσδοκία μου ότι αυτός θα τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν, με ενιαίους κανόνες πια που θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Πρακτικά, η ελληνική πλευρά θα είναι έτοιμη τεχνικά από την 1η Ιουνίου, όπως υπογραμμίζουν πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πανευρωπαϊκά, όμως, το πιστοποιητικό αναμένεται να τεθεί εν ισχύι από την 1η Ιουλίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και όλες οι τεχνικές προετοιμασίες στα κράτη-μέλη για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι κάποια κράτη ίσως ξεκινήσουν και μερικές μέρες νωρίτερα, περί τις 20 Ιουνίου και σε αυτά θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, από τη στιγμή που εντός των επόμενων ημερών θα είναι τεχνικά έτοιμη.

«Το πιστοποιητικό δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία φαίνεται αν έχεις εμβολιαστεί, με ποιο εμβόλιο έχεις εμβολιαστεί, πότε έχεις εμβολιαστεί, αν έχεις κάνει μία δόση, αν έχεις κάνει δύο δόσεις, πότε τις έκανες, αν έχεις ασθενήσει και πότε ασθένησες ή αν έχεις αρνητικό τεστ PCR ή τεστ αντιγόνου», τόνισε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επεξηγώντας ότι δεν πρόκειται για περιορισμό, αλλά για τεχνική διευκόλυνση όσων ταξιδεύουν, ενώ η κοινή πλατφόρμα δεν εμποδίζει την εφαρμογή εθνικών πολιτικών ως προς τα κριτήρια για να δέχονται τουρίστες και ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Ακόμα, κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη Σύνοδο Κορυφής ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα για αμοιβαιότητα ως προς τα ταξίδια. Πρακτικά, δηλαδή, κάποιος που έρχεται στην Ελλάδα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του με τις ίδιες. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, δε, ότι θα ήταν χρήσιμο, εκτός του μοριακού τεστ, να γίνονται δεκτά ως «εισιτήρια» και τα τεστ αντιγόνου, rapid και self test.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.