Η αποκλιμάκωση στο πεδίο που επετεύχθη από τον περασμένο Ιανουάριο είναι που κάνει αρκετούς στην Αθήνα να εκφράζουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα ήρεμο καλοκαίρι σε Αιγαίο κι Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως σημειώνουν έμπειροι παρατηρητές των Ελληνοτουρκικών τα δυο κρίσιμα ραντεβού του Ιουνίου θα κρίνουν εν πολλοίς την πορεία της σχέσης για το εάν θα δούμε ή όχι μια επανάληψη του περσινού καλοκαιριού. Σύμφωνα πάντα με διπλωματικούς κύκλους που συνομίλησε το reader.gr μια ένδειξη της πορείας της σχέσης θα είναι το εάν θα συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές, όχι τόσο για την ουσία των συζητήσεων (οι δυο πλευρές είναι πολύ μακριά από οποιαδήποτε δυναμική σύγκλισης), αλλά για να παραμένει το κανάλι επικοινωνίας ανοιχτό. Μέχρι στιγμής η Άγκυρα δεν έχει στείλει πρόσκληση στην Αθήνα για συνέχεια των επαφών μετά τις 16 Μαρτίου και την πραγματοποίηση του 62ου γύρου τους στην Αθήνα.
Διαβάστε ακόμα: Δένδιας: Ο Τσαβούσογλου αποφασίζει για την ημερομηνία επίσκεψης στην Ελλάδα - Έχει αποδεχθεί την πρόκληση
Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα
Η ελληνική διπλωματία εργάζεται πάντως με γνώμονα την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωναν στο reader.gr πως η πρόσκληση έχει σταλεί στην Τουρκία με όλες τις πληροφορίες να δείχνουν τη Δευτέρα 31 Μαϊου ως την πιθανότερη ημερομηνία για την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα. Το κύριο αντικείμενο της συνάντησης θα αφορά την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιουνίου και στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα βρεθούν τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και οι υπόλοιποι αρχηγοί κρατών της συμμαχίας. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει απαντήσει θετικά στην πρόσκληση της Αθήνας, εκκρεμεί όμως το θέμα της ημερομηνίας. Την Παρασκευή άλλωστε ο Τούρκος Πρέσβης επισκέφτηκε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε την προετοιμασία της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Αθήνα. Στο υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει μια ανησυχία για το εάν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιχειρήσει να πάρει την «άτυπη ρεβάνς» από τον Έλληνα ομόλογό του για την Συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, ενώ μια πρόγευση των τουρκικών αιτιάσεων πήρε η Αθήνα στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σε Θεσσαλονίκη και Θράκη, όπου έκανε αρκετές φορές λόγο για την «τουρκική μειονότητα».
Η συνάντηση Μπάϊντεν Ερντογάν
Για την Τουρκία πάντως το κρίσιμο ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι αυτό του Τούρκου Προέδρου με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Κι αυτό γιατί οι Αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, μετά τον αποκλεισμό της Άγκυρας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, λόγω της προμήθειας του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, αλλά και τις συνεχείς καταδίκες από πλευράς αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για την κατάσταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Εκτιμάται πως η συνάντηση των δυο ηγετών θα είναι τροχοδεικτική της σχέσης των δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ, με τον Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ να σχολιάζει στο φόρουμ των Δελφών πως «το Αμερικανικό μήνυμα προς τον Ερντογάν, θα είναι πως υπάρχουν κι άλλες επιλογές και πως εσύ δεν είσαι η μοναδική μας επιλογή στην περιοχή».
Σε δυο μήνες η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ
Η Αθήνα πάντως εξακολουθεί να επενδύει στην στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ με τον υπουργό Άμυνας μάλιστα να δηλώνει πως μέσα στους επομενους δυο μήνες αναμένεται να ανανεωθεί η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με την Ουάσιγκτον. Η συμφωνία θα είναι πενταετής και θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα. «Αυτό που κάναμε ήταν να επιλέξουμε κάποιες στρατηγικές τοποθεσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα, την Σούδα που είναι η κορωνίδα, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται στα βορειοανατολικά σύνορά μας και δύο αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.