Η επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού, το ευρωπαϊκό «Πράσινο Πιστοποιητικό εμβολιασμού», που θα οδηγήσει σταδιακά σε περαιτέρω άρση των περιορισμών, αλλά και οι πατέντες των εμβολίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Οι δύο ηγέτες μετείχαν από κοινού στις εργασίες του Delphi Economic Forum, όπου συζήτησαν με τον Florian Eder, δημοσιογράφο του Politico.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε το Πράσινο Πιστοποιητικό όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να βεβαιωθούμε ότι ο κόσμος θα μπορεί να ταξιδεύει το καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς. Συζητήσαμε το θέμα στο Πόρτο, η τεχνική δουλειά έχει προχωρήσει, εκτιμώ ότι το Πιστοποιητικό θα είναι ενεργό πριν το τέλος Ιουνίου. Θα αποδεχθούμε το Πράσινο Πιστοποιητικό, ενώ τώρα κοιτάμε κάθε χώρα σε διμερές επίπεδο.
Οι πολίτες θα θέλουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι. Υπάρχει ενθουσιασμός. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσο ανοίγουμε. Θα πρέπει να μπορούν να επιστρέψουν και στις χώρες τους χωρίς επιπρόσθετα εμπόδια.
Υπάρχει μια σύγχυση για το Πιστοποιητικό. Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε τις διασυνοριακές μετακινήσεις, όχι για να πούμε στα κράτη μέλη τι θα κάνουν με τους εμβολιασμένους πολίτες εντός των συνόρων. Υπάρχει πάντα η παράμετρος των μεταλλάξεων. Αν υπάρχει απόφαση για περιορισμού ταξιδιών από μια Τρίτη χώρα, πρέπει να είναι άμεση και να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και να είναι σε συμφωνία με το πράσινο πιστοποιητικό», τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Συμφωνώ με τον Κυριάκο», είπε ο Πέδρο Σάντσεθ. «Είναι σημαντικό να έχουμε συμφωνία τον Ιούνιο, γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε μια ασφαλή ζώνη για ευρωπαϊκή κινητικότητα. Πρέπει να πάρουμε και ένα μάθημα από αυτή την κρίση. Στην αρχή της πανδημίας, η ευρωπαϊκή διαχείριση ήταν πλημμελής. Είχαμε έλλειμμα δεδομένων και πληροφόρησης. Αυτό το Πιστοποιητικό θα βελτιώσει τον συντονισμό και τη συνεργασία μας ως προς τον κορονοϊο. Η Κομισιόν επίσης εξετάζει την πρόταση και για τις τρίτες χώρες.»
Σάντσεθ: Να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ να εξάγουν εμβόλια
Αναφορικά με τα εμβόλια και τις πατέντες, ο Ισπανός πρωθυπουργός επισήμανε πως «πρέπει να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ να εξάγουν τα εμβόλια που δεν εξάγουν. Αλλά δεν είναι αρκετό να σκεφτόμαστε μόνο τις πατέντες. Η συζήτηση είναι σημαντική, αλλά κρίσιμη είναι η διανομή των εμβολίων ανά τον κόσμο.»
Στο ίδιο ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη να υπάρχει χαλαρότητα στις πατέντες. «Έχω γράψει έναν χρόνο πριν ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό. Αλλά από μόνη της η άρση του περιορισμού στις πατέντες δεν θα είναι η λύση στο πρόβλημα αύριο. Αλλά συμφωνούμε ότι σε αυτές τις συνθήκες θα είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο για να επιταχύνουμε την παγκόσμια παραγωγή.
Ακούω επιχειρήματα εναντίον, δεν είμαι πεπεισμένος ότι είναι σωστά. Βραχυπρόθεσμα, είναι αναγκαίο να μην έχουμε αναστολή εξαγωγών. Η ΕΕ εξήγαγε εμβόλια. Όλες οι χώρες έχουν αγοράσει περισσότερα εμβόλια από όσα χρειάζονται. Το κάναμε σκόπιμα για να είμαστε ασφαλείας και θέλουμε να δούμε πώς θα τα διοχετεύσουμε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Είχαμε καθυστερήσεις, αλλά η απόφαση να αγοράσουμε και επιπλέον εμβόλια για τα επόμενα δύο χρόνια για έξτρα δόσεις, που θα είναι πιθανό, είναι ένδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Δεν θα είναι μόνιμο το Ταμείο Ανάπτυξης»
Στη συνέχεια, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν για το Ταμείο Ανάπτυξης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει: «Όταν συζητούσαμε πέρυσι τον Μάρτιο την οικονομική απάντηση στην κρίση, 8 εξ ημών στείλαμε μια επιστολή στον Μισέλ, ζητώντας μια συζήτηση για την ικανότητα της ΕΕ να δανειστεί ως υπερεθνική οντότητα. Πήρε τρεις μήνες εντατικού lobbying, για να πείσουμε ότι χρειαζόμαστε αλλαγή παραδείγματος και αυτό έγινε τον Ιούνιο: η έκδοση ευρωπαϊκού χρέους, η υποστήριξη κρατών με χορηγίες δάνεια, αλλά και η δημοσιονομική χαλαρότητα, έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις όχι μόνο για ταχεία ανάκαμψη, αλλά για ποιοτική ανάκαμψη.
Όλα τα κράτη θα έχουν σημαντική ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας. Αλλά δεν είναι αρκετή μια ανάπτυξη μόνο με βάση την κατανάλωση. Πρέπει να είναι βασισμένη στην ψηφιακή και την πράσινη μεταρρύθμιση και να έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο.»
Αναφορικά με το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Οι κοινωνίες αντέδρασαν, αλλά μετά έβαλαν κάτω τα νούμερα και είδαν τις εναλλακτικές. Κινητοποιούμε 5 δις ευρώ για αυτή την περιοχή μόνο. Δεν είναι εύκολο να το κάνεις και πρέπει να έχεις τους πολίτες μαζί σου. Αλλά χωρίς τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μόνο με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, θα έπαιρνε παραπάνω χρόνο και θα κόστιζε περισσότερο. Το εάν θα είναι μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης, εξαρτάται από το πώς θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα, σε αντιστοιχία με τα εθνικά μας σχέδια που έχουν κατατεθεί.»
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης: «Η ιστορία θα αποφανθεί ότι το 2020 ήταν μια σπουδαία χρονιά για όσους πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα τεράστιο πολιτικό επίτευγμα, όπως η Κοινή Αγορά ή το Κοινό Νόμισμα. Δεν δώσαμε μια πειστική απάντηση μόνο στην κρίση, αλλά και σε disruptive processes.»
Σάντσεθ: Θα μείνει στην ιστορία η Μέρκελ
Μιλώντας για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο Πέδρο Σάντσεθ τόνισε πως «θα μείνει στην ιστορία ως μια φιγούρα με φιλοευρωπαϊκό όραμα. Κατάλαβε ότι η οικονομική κρίση της πανδημίας έπρεπε να έχει διαφορετική απάντηση σε σχέση με την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η Μέρκελ μετακινήθηκε από τη θέση της για το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προς τιμήν της. Δεν περιμένω αλλαγή στάσης από τη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Μέρκελ έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει συμβιβασμούς και θα είναι μια βαθιά πεπεισμένη Ευρωπαία.»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.