Μενού
  • Α-
  • Α+

Μέσα στην εβδομάδα εξελίχθηκε ένα απολύτως σκηνοθετημένο σχέδιο της Άγκυρας με στόχο να αναδείξει την ευαισθησία της στο θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας την ώρα που κλιμακώνει ταυτόχρονα την προκλητική της ρητορική απέναντι στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, που επισκέφτηκε τη Θράκη κι έκανε λόγο για «Τουρκική» αντί για μουσουλμανική μειονότητα παραποιώντας έτσι την Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ η συνέχεια έγινε επί γερμανικού εδάφους με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί την Αθήνα πως δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων για την μειονότητα. Κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα σχολίαζαν με νόημα πως «ο αντιπερισπασμός της Άγκυρας είναι ατυχής, αφού είναι η τελευταία που θα μπορούσε να μιλά για ανθρώπινα δικαιώματα», θυμίζοντας τις αλλεπάλληλες καταδίκες από ΗΠΑ και ΕΕ στο πεδίο.

Το σκηνοθετημένο πάντως τουρκικό σχέδιο ολοκλήρωσε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρώντας να προβάλλει το υποτιθέμενο προφίλ ενός ηγέτη που σέβεται τις μειονότητες, καλώντας σε δείπνο τους θρησκευτικούς ηγέτες της Τουρκίας, ανάμεσά τους και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Την ίδια στιγμή η Αθήνα βλέπει και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες της Άγκυρας να επαναπροσεγγίσει την Αίγυπτο αλλά και τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και του Κόλπου με τις οποίες η Ελλάδα έχει εμπλακεί σε τριμερή ή πολυμερή σχήματα συνεργασίας υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος, εξέφρασε τη λύπη του για την στήριξη που προσφέρει ο Αιγυπτιακός λαός στον Ελληνικό, παραγνωρίζοντας βέβαια πως η στήριξη που προσφέρει η Άγκυρας στους Αδελφούς Μοσουλμάνους είναι ο βασικός λόγος της ψύχρανσής του με την κυβέρνηση Αλ-Σίσι.

Έμπειροι παρατηρητές των τεκταινόμενων στην περιοχή εξηγούν στο reader.gr πως η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την Αίγυπτο είναι μέρος της νέας προσπάθειας της Τουρκίας στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής αφότου ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν. Παρά τη διπλωματική προσπάθεια πάντως, δεν διαφαίνονται «ήρεμα νερά» ή γρήγορα αποτελέσματα στις σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου. 

Τι θα πει ο Δένδιας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων 

Αύριο συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κι ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις της Αθήνας αλλά και να επισημάνει την πρόθεση της Άγκυρας να παραμείνει στη Λιβύη παρά τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών που μιλά για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων αλλά και των μισθοφόρων.

Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί βέβαια και στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Ιουνίου αλλά και προηγουμένως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου με τον Ερντογάν και πιθανότατα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Αθήνα και Άγκυρα είναι εν αναμονή του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή στις αρχές Ιουνίου, ενώ ανοικτή παραμένει η πρόσκληση προς τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα με βασικό αντικείμενο της επίσκεψης την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Η Αθήνα μελετά δυο βασικά σενάρια για το καλοκαίρι: στο θετικό σενάριο οι εξωτερικές πιέσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη προς την Άγκυρα θα την οδηγήσουν σε μια προσεκτική συμπεριφορά στη ΝΑ Μεσόγειο, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι προκλητικές δηλώσεις ή κάποιες προκλήσεις στο πεδίο. Στο πιο αρνητικό σενάριο, διαφαίνεται η πρόθεση της Άγκυρας να επαναφέρει τις προκλήσεις με έξοδο ερευνητικών σκαφών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Κύπρο, εντείνοντας την πίεσή της στον απόηχο και της αποτυχημένης πενταμερούς στη Γενεύη. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.