Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με θέμα το «Me to Greece» αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και έχουν να κάνουν με τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε ότι «με το νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας που θα θέσουμε σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δεν φέρνουμε απλώς προς κύρωση στη Βουλή Σύμβαση 190 του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, αλλά δημιουργούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την καταπολέμηση του φαινομένου».
Στη συνέχεια ανέλυσε τις κατευθύνσεις θα κινηθεί το νομοσχέδιο ώστε να αποτραπούν και τα δύο φαινόμενα.
Αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό:
- Θα διευρύνει το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών προσθέτοντας και τη βία στους χώρους εργασίας το λεγόμενο mbbing
- Θα ενισχύεται η υποχρέωση των εργοδοτών όπως υποχρεωτική κατάρτιση πολιτικών για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης.
- Θα μεριμνά για την άμεση προστασία των θιγόμενων με την πρόβλεψη απομάκρυνσης οι μετακινήσεις από την εργασία ένωση των δύο μερών αφού θα έχει υποβληθεί πρώτα καταγγελία
- Θα εισάγει ειδικές προβλέψεις στη διαδικασία ενώπιον του σώματος επιθεωρητών εργασίας για την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών για βία και σεξουαλική παρενόχληση
- Θα επιδιώκει την ευρύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, με την προσθήκη στις αρμοδιότητες των δημοτικών και περιφερειακών επιτροπών ισότητας, ώστε να περιλαμβάνεται και η διάσταση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία
Ποιες αλλαγές έρχονται στις υπερωρίες - Τι λέει ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος
Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθείται από την κυβέρνηση και εξήγησε πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των υπερωριών.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open αναφέρθηκε στον τρόπο υπολογισμού των υπερωριών που μπορεί να έρθει με το νομοσχέδιο λέγοντας ότι:«Εδώ και χρόνια οι εργοδότες προσπαθούσαν να σπάσουν το εργασιακό έτος σε δύο περιόδους. Η πρώτη θα είναι αυξημένης εργασίας, όπου ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει 8ώρο, 10ωρο και 12ωρο. Η δεύτερη περίοδος λόγω της μείωσης της δουλειάς, ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει πεντάωρο, τετράωρο ή και τρίωρο. Στοτέλος του έτους θα γίνεται ένας συμψηφισμός για τις υπερωρίες και ο μόνος που θα χάνει θα είναι εργαζόμενος».
Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατών
Τέλος, εξήγησε πως καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατών και εξισώνονται οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που, μέχρι σήμερα, υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και ενός χρόνου.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.