Το μήνυμα ότι η κατάσταση στη χώρα βελτιώνεται και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο με το βλέμμα στο άνοιγμα του τουρισμού έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Global Boardroom των Financial Times και στον επικεφαλής Ευρώπης Μπεν Χολ.
«Τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές. Αν το συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self-test και ότι μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες έξω, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στους Financial Times.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «θα ανοίξουμε με ασφάλεια» και υπογράμμισε ότι, όποιος θέλει να ταξιδέψει στην Ελλάδα θα μπορεί είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με το τεστ αντισωμάτων είτε με ένα μοριακό τεστ. Τόνισε, ακόμα, ότι η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, όπως και το λιανεμπόριο, λειτουργούν και επέμεινε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί θεαματικά εντός του μήνα. Τόνισε, ακόμα, ότι αυτές τις μέρες θα ξεπεραστεί το φράγμα των 100.000 εμβολιασμών την ημέρα και προσέθεσε ότι, καθώς θα έρχονται περισσότερα εμβόλια τον Μάιο και τον Ιούνιο, «εκτιμούμε ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε εμβόλια σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό σύντομα».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, επίσης, ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει την είσοδο με πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Ρωσικό και το Κινεζικό εμβόλιο. «Θα τα επιτρέψουμε, η Ρωσία είναι σημαντική αγορά για εμάς. Από τα στοιχεία που είδαμε, θεωρούμε το ρωσικό εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να υπάρχει η αρχή της αμοιβαιότητας ως προς τα ταξίδια και οι χώρες καταγωγής των τουριστών να εφαρμόζουν τους ίδιους κανόνες και για την επιστροφή τους όπως και κατά την αναχώρησή τους.
Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, αναφέρθηκε εκτενώς και στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ευρεία χρήση των self-test ως εργαλείο για τον επιδημιολογικό έλεγχο, ενώ προσέθεσε ότι «μετά από ένα σημείο και εφόσον ο καιρός βελτιώνεται, είναι καλύτερο οι δραστηριότητες θα γίνονται εκτός, για να μειωθεί και το εύρος των μολύνσεων».
Έτοιμη για rebound η οικονομία
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε ότι αναμένεται μια ύφεση της τάξης του 8,2%, ενώ προσέθεσε ότι η οικονομία είναι έτοιμη για ένα rebound. Έκανε λόγο για επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, με όπλο και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έκανε λόγο για κεφ΄λαια που θα κατευθυνθούν σε κρίσιμους για την Ελλάδα τομείς. «Δεν θα σκορπίσουμε απλά τα χρήματα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι κεφαλαιαγορές είναι αισιόδοξες για την Ελλάδα. Εκδίδουμε πενταετές ομόλογο, μετά από καιρό. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων.
Άλλο μεταρρυθμίσεις, άλλο λιτότητα
Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, εκτενείς αναφορές και στις μεταρρυθμιστικές επιλογές της κυβέρνησης. «Δεν κάνουμε μεταρρυθμίσεις, επειδή μας το λέει κάποιος. Για παράδειγμα, μας λένε ότι η μεταρρύθμιση στο εργασιακό θα έχει πολιτικό κόστος. Δεν το βλέπω έτσι. Πρέπει να εναρμονίσουμε το πλαίσιο με τον 21ο αιώνα», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Η έννοια της μεταρρύθμισης έχει πάρει αρνητική χροιά, αλλά τις κάνουμε γιατί είναι για το καλό μας για το καλό των πολιτών. Να μην συγχέουμε τις μεταρρυθμίσεις με τη λιτότητα. Οι μεταρρυθμίσεις είναι θετικές για τους ανέργους, για παράδειγμα, όχι για ειδικές ομάδες συμφερόντων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφέρθηκε, δε, και στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, με έμφαση στην επικουρική ασφάλιση.
«Όχι» στην αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας
«Οι εντάσεις μπορούν να τελειώσουν αν συμφωνήσουμε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσα από ένα πλαίσιο με επίκεντρο τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε για τα Ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης. «Καταστήσαμε σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους μας πως ότι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία είναι κάτι που αφορά και την Ευρώπη», προσέθεσε και ξεκαθάρισε ότι στην Τουρκία προσφέρεται θετική ατζέντα, αλλά με προϋποθέσεις και αιρεσιμότητα, αν η Τουρκία επιστρέψει στην αναθεωρητική εξωτερική πολιτική.
«Έχουμε δει κάποιες ενδείξεις αποκλιμάκωσης το 2021, αλλά θα είμαστε σαφείς με την Τουρκία ότι η βασική μας διαφορά δεν θα λυθεί μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μόνο δια του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και, αν χρειαστεί, μέσω της προσφυγής στη Χάγη», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.