To διάβημα στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών που πραγματοποίησε χθες στην Άγκυρα η Ελληνική πρεσβεία, με αφορμή την παρενόχληση του γαλλικού ερευνητικού σκάφους L'Atalante από τουρκικό σκάφος, ήταν ακόμη ένα βήμα της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Η ελληνική πλευρά επεσήμανε πως το γαλλικό ερευνητικό πλοίο έπλεε σε περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας και πως αρμόδιος σταθμός για την έκδοση της NAVTEX ήταν ο παράκτιος σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, οι Τούρκοι κάλεσαν στον ασύρματο τον Γάλλο κυβερνήτη του πλοίου, λέγοντάς του ότι δεν διαθέτει άδεια για έρευνα και πως βρίσκεται σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι ενδεικτική του εκνευρισμού της Άγκυρας στον απόηχο της επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για προβοκάτσια, για «μη καλοπροαίρετη επιχείρηση» προερχόμενη τόσο από τη Γαλλία όσο και από την Ελλάδα. «Φαίνεται πως έχουν συντονιστεί από πριν, για αυτό εμφανίστηκε η ελληνική φρεγάτα. Καλέσαμε τους πρεσβευτές τους διαμαρτυρηθήκαμε και το Ναυτικό μας δεν τους επέτρεψε να εισέλθουν» είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Στην Άγκυρα εξακολουθεί να επικρατεί εκνευρισμός μετά την παρουσία του Νίκου Δένδια στη Συνέντευξη Τύπου και την αποδόμηση μια προς μια της τουρκικής επιχειρηματολογίας όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε στο σημείο να ευχαριστήσει δημοσίως τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις απαντήσεις που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας πως «δεν θα σκύψουμε ποτέ το κεφάλι μας και θα στεκόμαστε όρθιοι». Έξι μέρες μετά την επεισοδιακή συνέντευξη τύπου, ο Τσαβούσογλου εξακολουθεί να απειλεί την Αθήνα λέγοντας πως όσο κι αν εξοπλιστεί δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, ενώ μίλησε για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά την δική του επίσκεψη στην Αθήνα.
Η Αθήνα επιλέγει να μην απαντά στα όσα προκλητικά λέει η Άγκυρα. Χθες ο Νίκος Δένδιας, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Σλοβάκο ομόλογό του δήλωσε πως «η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει τη συνεννόηση με όλους και με την Τουρκία. Αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, της UNCLOS. Δεν μπορούν να αναζητηθούνε λύσεις εκτός αυτού του πλαισίου. Και βέβαια ευελπιστούμε ότι η αποκλιμάκωση που παρατηρείται από την τουρκική πλευρά θα συνεχιστεί και μάλιστα με πιο έντονο και με πιο πειστικό τρόπο», ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη να διατηρήσουν τη διαδικασία επάνω στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει της Άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακο με τον Πρωθυπουργό επίσης να ξεκαθαρίζει πως «το πλαίσιο είναι απολύτως σαφές, βασίζεται σε όλες τις προηγούμενες αποφασεις του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ , η λύση μπορεί αν εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής» και τον Νίκο Αναστασιάδη να μιλά για την ανάγκη να καταβληθεί η προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί τρόπος για να αισθάνονται ασφαλείς και οι δύο κοινότητες.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.