Ο κ. Τασούλας απέρριψε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα πυρά περί νόθευσης της ψήφου που εξαπέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης, ανακοινώνοντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από σήμερα από τις ονομαστικές ψηφοφορίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Η περίπτωση της τεχνολογικής λύσης εξετάστηκε και αποδείχτηκε εξαιρετικά επισφαλής στην πράξη. Ένας στους 300 να μην μπορέσει να ψηφίσει λόγω τεχνολογικού κωλύματος σε ονομαστική υπονομεύεται το κύρος ολόκληρης της ψηφοφορίας. Ένας βουλευτής να μη μιλήσει σε νομοσχέδιο δεν πάσχει από ακυρότητα. Ο τρόπος της επιστολικής μπορεί να μην είναι τεχνολογικά προηγμένος, να είναι αραμπάς αλλά δεν νοθεύει την ψηφοφορία. Την εξασφαλίζει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι προστατευτικό και της υγείας σας και της γνώμης σας», επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, εξηγώντας εκ νέου γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex, που χρησιμοποιείται για τις ομιλίες βουλευτών σε νομοσχέδια στην Ολομέλεια ή σε Επιτροπές.
Η μέθοδος αυτή όπως υπογράμμισε ο ίδιος είχε δοκιμαστεί με τη συμμετοχή μόλις 70 υπαλλήλων και στελεχών της Βουλής τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε αποδειχτεί άκρως προβληματική.
Την προάσπιση του πυρήνα της μυστικής ψηφοφορίας μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών, είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πιο σκληρός ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Ραγκούσης επέμενε στις κατηγορίες περί «μεθοδεύσεων νόθευσης» από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλώντας τη ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει στις ονομαστικές ψηφοφορίες.
«Δεν είναι πείσμα κι αντιδικία. Είναι μια πρωτόγνωρη αίσθηση βάρους που φέρω να προστατέψω και την υγεία σας και το φρόνημά σας και την πολιτική σας έκφραση σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής, απευθυνόμενος στους παριστάμενους στην Ολομέλεια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Επικαλέστηκε, δε, και την ομόφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σύμφωνα με την οποία η επιστολική ψήφος για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας είναι «συμβατή με την συνταγματική τάξη», καθώς και την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει την εν λόγω διαδικασία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.