Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Βεγγάζη όπου από χθες λειτουργεί το Γενικό Προξενείο της χώρας μας συνδυάστηκε με συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Λιβύης αλλά και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Κεντρικό μήνυμα της Ελληνικής πλευράς στη Λιβύη, είναι η απαγκίστρωσή της από το παράνομο Τουρκολιβυκό Σύμφωνο για αυτό και στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λιβύης για τη μη κύρωσή του από το κοινοβούλιο της χώρας. Η Αθήνα επενδύει σε μια ενδυνάμωση των σχέσεων με τη Λιβύη ως αντιστάθμισμα στην ισχυρή παρουσία της Τουρκίας στη χώρα. Διπλωματικές πηγές έλεγαν στον ΣΚΑΙ πριν λίγο πως το μήνυμα που έχουν μεταφέρει τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είναι “να μην προχωρήσει η μεταβατική κυβέρνηση σε κάτι ανεπανόρθωτο”.

Η κατάσταση βέβαια στη Λιβύη είναι ρευστή. Όπως εξηγούν έμπειροι παρατηρητές, στο Λιβυκό Κοινοβούλιο δεν υπάρχει πλειοψηφία που να βλέπει θετικά τον σφιχταγκαλιασμό με την Άγκυρα και άρα δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να κυρωθεί το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο. Όμως την ίδια στιγμή στη Λιβύη δεν υπάρχουν διασφαλισμένες και αξιόπιστες διαδικασίες και η τρέχουσα περίοδος μέχρι τις εκλογές στο τέλος του χρόνου είναι κρίσιμη.   

Στις συναντήσεις του στη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Αθήνα είναι στη διάθεση της Τρίπολης για συμφωνία στις θαλάσσιες ζώνες, ενώ για ακόμη μια φορά επανέλαβε την ευρωπαϊκή θέση για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Λιβύης, δείχνοντας την Τουρκία. “Η Ελλάδα υποστήριζε πάντοτε ότι η λύση του προβλήματος στη Λιβύη πρέπει να προέλθει από την άμεση υποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των ξένων μισθοφόρων από το έδαφος της Λιβύης.  Αυτό πρέπει να γίνει αμέσως και ο Λιβυκός λαός να είναι υπεύθυνος για την τύχη της χώρας του”, είπε χθες ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ενδεικτικό της προσπάθειας της Αθήνας να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη είναι πως μετά την παρουσία του Κυριάκο Μητσοτάκη στην Τριπολη, την Τετάρτη την Αθήνα πρόκειται να επισκεφτεί ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ Μένφι. Ο κ. Μένφι θα συναντηθεί τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου όσο και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο είχε δει στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, στην Τρίπολη, την προηγούμενη εβδομάδα.  

Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποδεχόταν με κάθε επισημότητα τον επικεφαλής της μεταβατικής κυβένρησης της Λιβύης που συνοδεύονταν από 14 ακόμη κυβερνητικά στελέχη, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Τουρκία στις εξελίξεις στη χώρα αλλά και στο ρόλο που θέλει να διαδραματίσει, ελέγχοντας τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές και αναλαμβάνοντας συμβόλαια ανοικοδόμησης των υποδομών της. Ωστόσο, μετά το τέλος της συνάντησης, ο μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά, έστειλε σαφές μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντας πως, παρότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο «εξυπηρετεί τα συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης», είναι «πολύ σημαντικό να ξεκινήσει διάλογος, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». 

Επικοινωνίες του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών με Τσαβούσογλου

Μετά την τηλεφωνική του επαφή με τον Νίκο Δένδια, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι μίλησε τηλεφωνικά και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνοντας ανοιχτός στο διάλογο και στις πολιτικές επαφές μεταξύ των δυο πλευρών. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κινητικότητα, αλλά και την προσπάθεια της Άγκυρας να προσεγγίσει το Κάϊρο. Δυο είναι τα βασικά αγκάθια για την αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας – Καϊρου. Το πρώτο είναι η συνεχής παρουσία της Τουρκίας στη Λιβύη, που αποτελεί την “πίσω αυλή” της Αιγύπτου κι αυτό ενοχλεί το Κάϊρο. Το δεύτερο αγκάθι είναι η στενή σχέση Ερντογάν με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.