Και ξαφνικά, η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων επανήλθε δριμύτερη. Ενώ έχει προηγηθεί ένα νομοσχέδιο-προϊόν συμβιβασμού το 2019, το οποίο ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία άνω των 200 ψήφων, η κουβέντα για το πώς θα ψηφίζουν οι εκτός Ελλάδος διαμένοντες Έλληνες πολίτες αναθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα το υπουργείο Εσωτερικών να φέρει αίφνης μια νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Υπάρχουν, βεβαίως, δύο δεδομένα: δύσκολα η νομοθετική ρύθμιση θα είχε έρθει, αν δεν είχε προηγηθεί ένα πολιτικό αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ και, την ίδια ώρα, οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να αλλάξει ξανά ο νόμος δεν πρόκειται να βρεθούν σε αυτή την περίπτωση.
Ομολογουμένως, η κυβέρνηση «ψαχνόταν» γενικώς για την ψήφο των αποδήμων με δεδομένες τις πρακτικές δυσκολίες που έχουν προκύψει για την εγγραφή πολιτών σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Όπως έλεγε στο reader.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, πολίτες που διαμένουν χρόνια στο εξωτερικό δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, όχι γιατί δεν τις πληρούν, αλλά γιατί η ελληνική διοίκηση δυσκολεύεται να ανταποκριθεί. Για παράδειγμα, με βάση τον ισχύοντα νόμο, ένας πολίτης έχει δικαίωμα ψήφου από τον τόπο κατοικίας του, εφόσον έχει διαμείνει δύο συναπτά έτη, τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια, στην Ελλάδα. Η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, όμως, φτάνει ως ένα σημείο, με αποτέλεσμα κάποιοι να πρέπει να ταξιδέψουν για την πιστοποίηση, καθώς τα αρχεία είναι σε φακέλους.
Και μετά, ήρθε η Θεοδώρα Τζάκρη και προσέφερε ένα πολιτικό δώρο στην κυβέρνηση, προκειμένου να βγει στην αντεπίθεση, απευθυνόμενο κυρίως στους Έλληνες του εξωτερικού. ««Εμείς είμαστε αυτοί που ζητήσαμε να ψηφίσουν όλοι οι Ελληνες της Διασποράς. Οχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω», υπογράμμιζε η κ. Τζάκρη στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, σε συνέντευξη της προ ημερών. Η υπεύθυνη Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγελε, επί της ουσίας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει τον νόμο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε. Κάπως έτσι, δόθηκε η ευκαιρία στη ΝΔ να έρθει και να προτείνει την κατάργηση των τροποποιήσεων που ήθελαν κατά βάση το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου ο νόμος να πάρει τις εκ του Συντάγματος απαιτούμενες 200 ψήφους.
Ο Μάκης Βορίδης δεν έχασε χρόνο και χθες το βράδυ έστειλε στη Βουλή ένα απλό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ελάχιστες, αλλά ουσιώδεις αλλαγές. Καταργεί, με απλά λόγια, την προϋπόθεση παραμονής δύο ετών στην Ελλάδα κατά την τελευταία 35ετία και την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο έτος. Πρακτικά, όποιος είναι εγγεγραμμένος στους ελληνικούς εκλογικούς καταλόγους και διαμένει στο εξωτερικό, θα μπορεί να ψηφίζει από τον τόπο κατοικίας τους. Με αυτό το νομοσχέδιο συμφωνούν ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση που αθροίζουν, μαζί με τη ΝΔ, 190 ψήφους που δεν φτάνουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εσωτερικό εκτιμούν ότι, αν παραμείνουν οι σημερινοί περιορισμοί, περίπου 200.000 απόδημοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενώ χωρίς τους περιορισμούς, ο αριθμός μπορεί να ανέβει πάνω από τις 500.000.
Τι θα συμβεί τώρα; Οι 200 ψήφοι, όπως προαναφέρθηκε, δεν θα βρεθούν, άρα στις εκλογές θα πάμε με τον νόμο που ψηφίστηκε το 2019, ως προϊόν συμβιβασμού. Η ΝΔ, όμως, θα μπορεί να λέει, όταν έρθει η ώρα, ότι προσπάθησε να κάνει τη ζωή των μεταναστών εύκολη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και να ψηφίζουν με περιορισμούς ή, αν ψήφιζαν χωρίς, η ψήφος τους να μην προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.