Μενού
  • Α-
  • Α+

Η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο του Star, χθες το βράδυ, είχε δύο ειδήσεις: τη σκέψη του πρωθυπουργού για καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους υγειονομικούς από Σεπτέμβριο, όταν δηλαδή θα επανεκκινήσει ένας κύκλος εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, αλλά και η βασική εκτίμηση ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης και το 2022, όπως και φέτος, με δεδομένη και την αναστολή του στόχου για πλεόνασμα του χρόνου.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε το σκέλος της συνέντευξης, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τι πάει λάθος τους τελευταίους δύο μήνες και το lockdown δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, σχολίασε την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από το προσκήνιο, ενώ απάντησε και για το αν η Επιτροπή, με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα, έχει περαιώσει την αποστολή της, όπως πολλοί συζητούν στο πολιτικό παρασκήνιο.

Η διατύπωση του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφής: το μήνυμα που εκπέμπεται εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν είναι καθαρό. Το κακό έχει πολλές πηγές. Για παράδειγμα, αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών, επί του οποίου ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη και «δεν θα έπρεπε να υπάρχουν». Από εκεί και πέρα, όμως, άφησε αιχμές και για τον ρόλο μελών της Επιτροπής, ιδίως αυτών που διαφωνούν με επιμέρους αποφάσεις της και στη συνέχεια βγαίνουν στα ΜΜΕ για να εκφράσουν τη διαφωνία τους, κόντρα στην εισήγηση. Και, βεβαίως, αιχμές άφησε και για τα ίδια τα ΜΜΕ που φιλοξενούν μια πλειάδα επιστημόνων, πολλάκις με αντικρουόμενες απόψεις. Ως προς το κυβερνητικό μήνυμα, πάντως, ήδη γίνονται κινήσεις στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να βγαίνει προς τα έξω πιο «καθαρά» και συντεταγμένα, αλλά και με μεγαλύτερη ομοιογένεια.

Το lockdown και η Επιτροπή

Η αυτοκριτική, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών χειρισμών, τόσο για το lockdown, με τον κ. Μητσοτάκη να εκτιμά ότι, αν δεν το είχαμε, θα είχαμε πολλαπλάσια κρούσματα, όσο και για την προοπτική ενός «αυστηρότερου lockdown», όπως κάποιοι λένε. Ως προς αυτό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν το άντεχε η κοινωνία. Και μπορεί να μην το είπε, αλλά δεν θα το άντεχε και η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός, δε, έσπευσε να αποσαφηνίσει και μια σειρά ζητημάτων ως προς τη λειτουργία της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. « Η Επιτροπή εισηγείται, εμείς αποφασίζουμε ως κυβέρνηση και εμείς αναλαμβάνουμε τελικά και την πολιτική ευθύνη», ξεκαθάρισε. Υπογράμμισε, δε, ότι βεβαίως και η κυβέρνηση παρέχει στοιχεία στην Επιτροπή, όπως το κόστος του lockdown, αλλά και της ζητά να γνωμοδοτήσει επί των προτεραιοτήτων της, όπως τις ιεραρχεί. Επ’ αυτής της γνωμοδότησης, συνεπώς, λαμβάνεται και η απόφαση.

Η στοχοποίηση Τσιόδρα

Από τη συνέντευξη, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να λείπει και η αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό, αν και χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, διαφοροποιήθηκε ως προς το άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα, εκτιμώντας ότι η επαναλειτουργία τους είναι πρόωρη. Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, παραδέχθηκε ότι λείπει από την ενημέρωση, κάτι που, κατ’ επέκτασιν, αφαιρεί και πόντους από την ίδια την ενημέρωση. Για πρώτη φορά, όμως, ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε την απόσυρση του κ. Τσιόδρα με τη «χυδαία στοχοποίηση» που, όπως είπε, δέχθηκε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.