Το πρώτο βήμα έγινε, απομένουν τα επόμενα. Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να αποτιμήσει σε μια πρώτη ανάγνωση την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη χθες, προκειμένου να συναντηθεί με τη νέα μεταβατική ηγεσία της χώρας. Η επιχείρηση επανεκκίνησης των ελληνολιβυκών σχέσεων είναι μια κρίσιμη άσκηση, μετά τα όσα έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με κορωνίδα το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, το οποίο ανάγκασε την ελληνική διπλωματία να αλλάξει πίστα και να επιταχύνει τους δικούς σχεδιασμούς στο πεδίο των ΑΟΖ, με κορυφαίες κινήσεις τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή της διμερούς διαφωνίας για την ΑΟΖ στη Χάγη.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στην Τρίπολη, ενώ ενδεικτικό είναι ότι στο «έβγα» συνάντησε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είχε προηγηθεί. Την Κυριακή είχε βρεθεί στη Λιβύη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ τις προηγούμενες μέρες ταξίδεψε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα. Ο πρωθυπουργός ήθελε να βρεθεί στη Λιβύη, για να συμβολίσει το νέο ξεκίνημα στις διμερείς σχέσεις, αν και είναι σαφές ότι ο ελέφαντας του τουρκολιβυκού Μνημονίου υπήρχε στο δωμάτιο της συνάντησης με τον μεταβατικό πρωθυπουργό κ. Ντμπεϊμπά. «Θεμέλιο της νέας αφετηρίας στη σχέση μας πρέπει να είναι πάντα η ειλικρίνεια, η διάθεση διαλόγου και, κυρίως, η πίστη στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις.
Να μην κυρωθεί το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο
Και για όποιον δεν κατάλαβε συνέχισε: «Ασφαλώς, για εμάς, πολύ σημαντικό είναι η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Γιατί, όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «είναι η γεωγραφία που καθορίζει το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, και όχι οι τεχνητές γραμμές που κάποιοι τραβούν σε χάρτες».
Η συνέχεια, βεβαίως, δεν θα είναι εύκολη, ιδίως αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του κ. Ντμπεϊμπά, ο οποίος διατηρεί άρτιες σχέσεις με την Άγκυρα και ο οποίος, κοντολογίς, είπε ότι η Λιβύη κοιτά το δικό της συμφέρον, σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες με την Τουρκία και την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, ένας θεμελιώδης στόχος της ελληνικής πλευράς θα είναι, το επόμενο διάστημα, και ενώ το Λιβυκό πολιτικό σκηνικό βρίσκεται σε μεταβατική φάση, ως τις προγραμματισμένες εκλογές του Δεκεμβρίου, να μην κυρωθεί με κάποιον τρόπο το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο από την Εθνοσυνέλευση. Και, βεβαίως, αυτός ο στόχος επεκτείνεται και με την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, όταν και όποτε.
Ο δίαυλος με τον Πρόεδρο
Παράλληλα, η δεύτερη επίσκεψη Μητσοτάκη είχε επίσης ιδιαίτερο συμβολισμό, μιας και είδε τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Αλ-Μένφι. Πρόκειται για τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, όταν υπεγράφη το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, με τον οποίο η Αθήνα δια του υπουργείου Εξωτερικών συνέχισε να διατηρεί επαφές, ακόμα και όταν απελάθηκε, μετά τις υπογραφές με την Τουρκία. Σημειωτέον, δε, η οικογένεια του δεν απελάθηκε, παραμένοντας για ένα διάστημα στην Αθήνα.
Η επαναλειτουργία της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τρίπολη, αλλά και η επαναλειτουργία του προξενείου στη Βεγγάζη τις επόμενες μέρες, δε, επαναφέρουν δύο σημαντικούς διπλωματικούς βραχίονες της χώρας μας στη χώρα της Βορείου Αφρικής, με την οποία υπάρχουν ιστορικοί δεσμοί. Οι επόμενοι μήνες, πάντως, θα παραπέμπουν εκ νέου σε παρτίδα πόκερ, με την Ελλάδα να επιζητεί μια θέση στο τραπέζι.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.