Ήταν ένα Σαββατοκύριακο που θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει με εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις για την κυβέρνηση. Το λιανεμπόριο θα άνοιγε τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα, ενώ οι πολίτες θα έπαιρναν ανάσες μέσω της πιλοτικής απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων. Μέσα στη νύχτα, όμως, την Παρασκευή, ήρθε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να ζητήσει να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη, υπό το φως επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων και η κρίση ξεκίνησε.
Η κυβέρνηση βρέθηκε από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε κατάσταση διαχείρισης κρίσης, ενώ όσο η ώρα περνούσε οι αντιδράσεις πολλαπλασιάζονταν. Εξ αρχής, βεβαίως, το βασικό σκέλος της απόφασης ήταν σαφές πως δεν επρόκειτο να αλλάξει: τα μαγαζιά δεν θα άνοιγαν τη Δευτέρα ανεξαρτήτως των αντιδράσεων. Έγινε, όμως, μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, δια της αποστολής του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών στην Πάτρα, προκειμένου να συζητήσει με τον δήμαρχο και τους εμπόρους. Επρόκειτο, ομολογουμένως, για «ειδική αποστολή» του κ. Πέτσα: βρέθηκε την Κυριακή το πρωί σε εχθρικό περιβάλλον, ενώ ίσως για πρώτη φορά κατεγράφησαν αποδοκιμασίες σε κυβερνητικό στέλεχος σε απευθείας μετάδοση, έστω και αν λίγο πιο δίπλα ήταν και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Κινήσεις εκτόνωσης
Η επίσκεψη Πέτσα στην Πάτρα, πάντως, ήταν ο πρόδρομος της εξεύρεσης μιας βαλβίδας εκτόνωσης της έντασης. Ο αναπληρωτής υπουργός «πήρε τη θερμοκρασία» της τοπικής κοινωνίας και μετέφερε την εικόνα του στον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη. Το μεσημέρι, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος μίλησε με τους προέδρους των εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης, καθώς κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν πήγε στην πόλη. Και ενώ ο κ. Σκέρτσς ξεκαθάρισε στους εμπόρους ότι τα μαγαζιά τους δεν θα ανοίξουν, μετέφερε και αυτός την εικόνα του στον πρωθυπουργό, ο οποίος μετά τις 18:00 τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, του εξήγησε πως επρόκειτο για απόφαση των λοιμωξιολόγων στη βάση των επιδημιολογικών κριτηρίων και του ανακοίνωσε την απόφαση για έκτακτο βοήθημα στις επιχειρήσεις της πόλης που θα παραμείνουν κλειστές.
Έτσι, σήμερα το πρωί αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες και έως τις 10:00 θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα για το αυτό το ειδικό επίδομα σε οριζόντια βάση, το οποίο θα αφορά όλες τις κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις για τον μήνα Απρίλιο, εκτός αυτών της εστίασης, για τις οποίες έχει προβλεφθεί ειδικό «πακέτο». Το έκτακτο βοήθημα δεν θα είναι της εμβέλειας των 5.000, χωρίς προϋποθέσεις, όπως πρότειναν χθες τρεις περιφερειάρχες, προκαλώντας την αντίδραση του Μαξίμου που τους κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, να συμβάλλουν στην τήρηση των μέτρων και να μην «προσπαθούν να γίνουν αρεστοί». Το βοήθημα ανά επιχείρηση θα προκύπτει με βάση υπολογισμού τον τζίρο του 2019, ενώ θα είναι ένα δυναμικό εργαλείο, όπερ σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να υπαχθούν και άλλες επιχειρήσεις, εφόσον υπάρχει ανατροπή επιδημιολογικών δεδομένων.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέλησε με αυτή την εξαγγελία του χρηματοδοτικού εργαλείου να βάλει ένα φρένο στις αντιδράσεις. Το πότε, όμως, θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές δεν είναι σίγουρο, αν και το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, μαζί με τα Λύκεια.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.