Μενού
  • Α-
  • Α+

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ ήρθε για να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι οι παροικούντες τη πολιτική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν: η κόπωση των πολιτών αρχίζει και παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, υπό την έννοια ότι πλέον αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Από την ισοπαλία (47%-47%) ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, έως τη ραγδαία μεταστροφή των προτιμήσεων ως προς το αν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα ή να παραταθεί το lockdown, έως τους πολιτικούς δείκτες της έρευνας, το συμπέρασμα είναι σαφές: η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση πολιτικής κόπωσης, έστω και αν παραμένει σε πρωτόγνωρα υψηλές τιμές για κυβερνών κόμμα μετά από δύο χρόνια στην εξουσία και πολλές, αλλεπάλληλες κρίσεις. Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απέχει πόρρω από το να απειλήσει την πρωτιά της ΝΔ, επανασυσπειρώνει, όμως, κάπως τις δυνάμεις του, προφανώς με ψηφοφόρους του από το 2019 που είχαν, ως τώρα, πάρει αποστάσεις από αυτόν.

Ενδεικτικό, είναι ότι η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 36% έναν μήνα πριν, ενώ στην πρόθεση με αναγωγή καταγράφει 37%. Μάλιστα, στον δείκτη εξέλιξης της αναγωγής από μήνα σε μήνα, η ΝΔ χάνει σταθερά μια μονάδα τον μήνα, με αποτέλεσμα από το 40% του Δεκεμβρίου να προσγειώνεται στο 37% του Μαρτίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στο 24% στην πρόθεση ψήφου και στο 25% στην αναγωγή, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ενισχύει το προφίλ του στο ερώτημα περί καταλληλότητας για την πρωθυπουργία με 27% έναντι 25% τον περασμένο μήνα.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις γίνονται και στο κυβερνητικό επιτελείο, αλλά…μέχρι εκεί. Πρωθυπουργικοί συνεργάτες, άλλωστε, αντιτείνουν ότι οι δύο μήνες που πέρασαν ήταν ίσως οι δυσκολότεροι στην πορεία της κυβέρνησης, ενώ υπογραμμίζουν ότι το τοπίο τους επόμενους μήνες θα είναι πολύ διαφορετικό εν σχέσει με τα ως τώρα δεδομένα. Η συνειδητοποίηση της κόπωσης των πολιτών, όμως, συντείνει στην ανάγκη άρσης περιορισμών άμεσα, αν και ελεγχόμενα, προκειμένου να μην ανατροφοδοτηθεί εκ νέου η διασπορά του ιού. Εξ ου και η κυβέρνηση προκρίνει, σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 του μήνα, για λόγους πρακτικούς, ψυχολογικούς, αλλά και αμιγώς οικονομικούς, με δεδομένο ότι οι πόροι εξαντλούνται. Κυβερνητική πηγή, δε, εκτιμά στο reader.gr ότι ο Απρίλιος θα είναι μήνας που θα κάνει διαφορά και στην ψυχολογία των πολιτών, με δεδομένο ότι και άλλοι περιορισμοί θα αρθούν, με σύμμαχο τον καλό καιρό, αλλά και τα self test που θα μπουν στη ζωή μας από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, βλέπει και τη μεγάλη εικόνα που δεν είναι άλλη από την ανάγκη η οικονομία να «γυρίσει» άμεσα και, εντός του 2021, να ρεφάρει ένα μέρος της ζημίας που έγινε τους μήνες της πανδημίας. Αυτή η προσπάθεια, βεβαίως, θα εκταθεί και πέραν του 2021, εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης σε συνομιλητές του διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια των εκλογών, επικαλούμενος και την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάταξη της οικονομίας. Βασικό όπλο θα είναι το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα πρώτα 4 δις να αναμένεται να εκταμιευθούν εντός του καλοκαιριού, ενώ, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα σχέδιο που μπορεί να προσδώσει έως και 7 μονάδες στο ΑΕΠ, αλλά και έως 200.000 θέσεις εργασίας ως το 2026.

Όπως είναι φυσικό, τόσο η προοπτική άρσης των μέτρων, όσο και το focus στην ατζέντα της οικονομίας, έχουν και μια πολιτική στόχευση: να μπει φρένο στην πολιτική φθορά, μετά από μια δύσκολη περίοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.