Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια τρίμηνη περίοδο στενής παρακολούθησης θα περάσει η Άγκυρα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς πριν ξεκινήσει να ξεδιπλώνεται η περίφημη “θετική ατζέντα” που περιλαμβάνεται στην Έκθεση Μπορέλ και αφορά μια σειρά θετικών μέτρων που μπορεί να βελτιώσουν τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας. Η Άγκυρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο τρίμηνο στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να αποδείξει πως ενδιαφέρεται για τις τέσσερις πτυχές της θετικής ατζέντας: τον εκσυγχρονισμό δηλαδή της τελωνειακής ένωσης, τη βελτίωση της κινητικότητας (την φιλευθεροποίηση δηλαδή του καθεστώτος των θεωρήσεων), την επανέναρξη των υψηλών πολιτικών διαλόγων και κυρίως, την νέα συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Για το ξεδίπλωμα της θετικής ατζέντας προαπαιτούμενο αποτελεί η αποχή προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο πεδίο, αλλά και πρόοδος στο Κυπριακό. Άλλωστε στα τέλη του επόμενου μήνα στη Γενεύη, η πενταμερής διάσκεψη αναμένεται να δείξει το εάν υπάρχουν περιθώρια προόδου στις συνομιλίες των δυο κοινοτήτων ή εάν διαπιστωθεί πλήρης διαφωνία, με δεδομένη την πρόθεση της Άγκυρας να επιμείνει στην λύση των δυο ξεχωριστών κρατών. Στη δεύτερη περίπτωση, η προοπτική βελτίωσης των σχέσεων θα ανασχεθεί, ενώ η παρουσία της ΕΕ στην πενταμερή του Κυπριακού υποδηλώνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Ένωσης για τις δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος.

Ικανοποίηση στην Αθήνα 

Η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός πως το κεφάλαιο των σχέσεων με την Τουρκία αποτελεί πλέον ευρωοτουρκικό ζήτημα. Στο σχόλιο που ανήρτησε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε πως “με αυτοπεποίθηση, ενεργό εξωτερική πολιτική και ισχυρές συμμαχίες, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας”. Στο υπουργείο Εξωτερικών κινούνται πλέον στο ρυθμό της επίσκεψης Δένδια στις 14 Απριλίου στην Άγκυρα, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία έπειτα από δυο χρόνια, η οποία ακολουθεί την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα. Μέσα στον Απρίλιο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί και ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Τουρκία, ενώ οι δυο υπουργοί, Δένδιας και Τσαβούσογλου, αναμένεται να βρεθούν ξανά στις 27 Απριλίου στη Γενεύη, στο πλαίσιο της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. 

Ο παράγοντας ΗΠΑ 

Η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενείχε έντονο συμβολισμό για την πλευρά της Αθήνας, αφού ο νέος πλανητάρχης δεν έχει ακόμη επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στα μηνύματά του στην ελληνική πλευρά έχει διαβεβαιώσει την Αθήνα πως στη διάρκεια της δικής του θητεία η διμερής σχέση θα αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα έχει ως βασικό της μενού την αναθεώρηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, με την Αμερικανική πλευρά να έχει καταστήσει σαφές πως επιθυμεί την πενταετή ανανέωσή της και την ελληνική πλευρά να ζητά ρήτρες αμυντικών εγγυήσεων αλλά και ενίσχυση στους τομείς των εξοπλισμών. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή είναι δεδομένο χωρίς κανείς να παραγνωρίζει πως η αμερικανική γραφειοκρατία επιθυμεί να διατηρήσει την Τουρκία στην σφαίρα επιρροής της Ουάσιγκτον, όπως αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.