Για μια «νέα συμφωνία« με τους πολίτες, με «βαθμούς ελευθερίας» και «κλειδί» τα αυξημένα τεστ που δρομολογούνται από τον Απρίλιο κάνει λόγο, μιλώντας στο Reader.gr, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Σκέρτσος «δείχνει», έτσι, προς μια προοδευτική και προσεκτική χαλάρωση κάποιων περιορισμών, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερα συμμόρφωση στα μέτρα, όπως λέει.
Εξηγεί τη λογική των self-test που θα διατίθενται δωρεάν μέσω φαρμακειών από τις αρχές Απριλίου, ενώ τονίζει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων που θα δηλώνονται ως θετικό κρούσμα θα προστατεύονται πλήρως με δικαιολογημένη 14ήμερη άδεια. Υπογραμμίζει ότι τα μέτρα δουλεύουν, εξ ου και η Ελλάδα περνά το τρίτο κύμα συγκριτικά πιο ήπια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως « συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει να τελειώσει η πανδημία», αναφερόμενος στο προσκλητήριο για πορείες.
Απαντά, τέλος, αναλυτικά για τα περί «επίταξης» του ιδιωτικού συστήματος Υγείας, λέγοντας πως η πλειοψηφία των κλινών ΜΕΘ είναι ενταγμένη στο ΕΣΥ, ενώ εκτιμά ότι τον Ιούνιο θα μπορούν να γίνονται στη χώρα 2,5 εμβολιασμοί τον μήνα, κάτι που θα αποτελέσει και το «κλειδί» για την πλήρη άρση των περιορισμών στην οικονομία.
Πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια των self test για τους πολίτες; Θα υπάρξει τελικά αποζημίωση για τους φαρμακοποιούς; Και τι θα γίνεται σε περίπτωση καταγραφής ενός θετικού κρούσματος;
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που εφαρμόζουν σε τέτοια κλίμακα αυτή την πολιτική. Θα μπορούσε να πει κανείς οτι τα μαζικά τεστ σε αυτή τη φάση της πανδημίας είναι σαν τα πολεμοφόδια σε έναν ασύμμετρο πόλεμο. Τα χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες και τα χρειαζόμαστε τώρα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της εκπαιδευσης και της κοινωνίας ελέγχοντας και ιχνηλατώντας καλύτερα τα θετικά κρούσματα του ιού. Είναι ένα μέτρο ενδυνάμωσης της ατομικής και συλλογικής ευθύνης στη μάχη που δίνουμε με την πανδημία και αποτελούν game changer στη διαχείρισή της.
Οι πρώτες παραδόσεις των δωρεάν οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ στους πολίτες θα γίνουν στις αρχές Απριλίου μέσω των φαρμακείων χωρίς καμία επιβάρυνση. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία της αγοράς θα διατίθενται κατά προτεραιότητα στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, έως 67 ετών, και μόλις εξασφαλίσουμε επαρκείς ποσότητες και στους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Έχουμε κινηθεί πολύ γρήγορα αλλά και με διαφάνεια, όπως επιβάλλει η περίσταση προκειμένου να ενισχύσουμε την εθνική μας στρατηγική για το testing και με αυτή τη σημαντική δυνατότητα.
Χάρη στα οικιακά τεστ θα μπορεί κάθε ασυμπτωματικός φορέας του ιού, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα γνώριζε οτι έχει κολλήσει και μεταδίδει τον ιό, να αυτοπεριοριστεί και άρα να προστατεύσει τους γύρω του. Η καταγραφή των θετικών κρουσμάτων θα είναι υποχρεωτική στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr όπου εκεί θα δίνεται η δυνατότητα για ένα δεύτερο δωρεάν επαναληπτικό τεστ σε δημόσια δομή για όσους πολίτες θέλουν να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, όπως πχ την άδεια ασθενείας από την εργασία τους. Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των φορέων του ιού θα είναι απόλυτη με δικαιολογημένη 14ημερη άδεια από την εργασία, γι’αυτό και ενθαρρύνουμε τη δήλωση των θετικών κρουσμάτων από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Παρά το ότι έχουμε συμπληρώσει έναν μήνα «σκληρού» lockdown, κρούσματα, διασωληνώσεις και θάνατοι συνεχώς αυξάνονται. Μήπως τα μέτρα δεν δουλεύουν;
Τείνουμε να υποτιμούμε αυτό που δεν ζήσαμε ή καταφέραμε να αποφύγουμε. Τα μέτρα λειτουργούν και εχουν πετύχει να μετριάσουν σημαντικά τη σφοδρότητα του τρίτου κύματος. Σας θυμίζω οτι το τρίτο κύμα επισκέφθηκε δύο μήνες νωρίτερα τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και άφησε πολλά θύματα πίσω του. Εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα πιο ήπιο τρίτο κύμα από το κύμα του φθινοπώρου, με 50% χαμηλότερη θετικότητα σε κρούσματα και λιγότερους θανάτους, χάρη στα έγκαιρα μέτρα που λάβαμε από τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ο Μάρτιος του 2021 δεν είναι ο Μάρτιος του 2020 όπου είδαμε μια πρωτοφανή συμμόρφωση των πολιτών μπροστά στον τότε άγνωστο κίνδυνο. Σήμερα έχουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού που σε συνδυασμό με την εύλογη κόπωση των πολιτών από τους περιορισμούς ενός έτους και τον χειμωνιάτικο καιρό του προηγούμενου διαστήματος οδήγησαν στην πίεση που βλέπουμε στο σύστημα υγείας. Δυστυχώς η ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης που έδωσε πολιτική κάλυψη σε μαζικές διαδηλώσεις έχει συμβάλει και αυτή στη σημερινή κατάσταση. Ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει να τελειώσει η πανδημία και θεωρώ πως, έστω και τώρα, πρέπει να αναθεωρήσει τα μηνύματα που στέλνει προς την κοινωνία.
Εν τέλει απαιτείται μια αναπροσαρμογή στο μίγμα; Εξετάζετε μια προοδευτική χαλάρωση κάποιων μέτρων, ακόμα και με τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο;
Η ίδια η φύση της πανδημίας είναι δυναμική, μεταλλάσσεται συνεχώς και γι αυτό απαιτεί και δυναμική παρακολούθηση με συνεχή επαναπροσδιορισμό των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της αυστηρότητας των μέτρων και της συμμόρφωσης που επιδιώκουμε, την οποία πρέπει συνεχώς να καλιμπράρουμε. Η υπερβολική αυστηρότητα μετά από ένα χρόνο μέτρων μπορεί να φέρνει πλέον τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι ανθρώπινο η ψυχολογική κούραση όλων μας να οδηγεί σε μερική ή ολική καταστρατήγηση κάποιων μέτρων. Άρα ναι, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια νέα συμφωνία με βαθμούς ελευθερίας που θα επιτρέψουν, με τη βοήθεια των αυξημένων τεστ, να πετύχουμε μεγαλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα που γνωρίζουμε οτι αποδίδουν.
Η Καγκελάριος Μέρκελ, πριν από μερικές μέρες, είπε ότι, επί της ουσίας, αντιμετωπίζουμε έναν καινούργιο ιό, όχι απλώς ένα τρίτο κύμα. Υπό αυτό το πρίσμα, πόσο αισιόδοξος μπορείτε να είστε ότι, ως το Πάσχα, τα πράγματα θα είναι καλύτερα;
Πράγματι, η λεγομενη βρετανική μετάλλαξη είναι έως και 90% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του ιού και πλέον έχει επικρατήσει και στη χώρα μας σε ποσοστό που σχεδόν αγγίζει το 100%. Αυτή η εξέλιξη μας φέρνει αντιμέτωπους -πολίτες, υγειονομικά συστήματα και αρχές -ουσιαστικά με ένα νέο πιο επιθετικό “εχθρό”. Το θετικό, ωστόσο, είναι ότι τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν καλύπτουν ικανοποιητικά έως σήμερα όλες τις γνωστές νέες μεταλλάξεις. Συνεπώς ο εμβολιασμός μαζί με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας εξακολουθούν να αποτελούν την ασπίδα μας ενάντια στον ιό.
Η πραγματικότητα με την οποία πρέπει να συμφιλιωθούμε για το υπόλοιπο του 2021 είναι οτι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πολλούς θετικούς φορείς του ιού ανάμεσά μας, χωρίς αυτό όμως να αποτελεί πλέον τον βασικό δείκτη και οδηγό για τα μέτρα που θα λαμβάνουμε. Οσο δηλαδή αυξάνεται η ανοσία του πληθυσμού και προστατεύονται οι ευάλωτες ομάδες -ηλικιωμένοι και ευπαθείς- τόσο λιγότερη σημασία θα έχουν τα κρούσματα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την κοινή γρίπη κάθε χρόνο που λόγω του εμβολιασμού δεν μετράμε όσους νοσούν ελαφριά κατά χιλιάδες καθημερινά.
Σκέφτεστε να επιστρατεύσετε περισσότερες δυνάμεις τους ιδιωτικού τομέα; Η αντιπολίτευση προτείνει, για παράδειγμα, την «επίταξη» μεγάλων, έτοιμων κλινικών…
Οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα είναι πεπερασμένες, συγκεκριμένα είναι 241 στην Αττική και από αυτές οι 174 είναι δεσμευμένες υπέρ του ΕΣΥ. Στις υπόλοιπες περιθάλπονται μη covid βαρια περιστατικά -γιατι δυστυχως δεν έπαψαν να νοσούν πολίτες από άλλες σοβαρές αιτίες. Αντίστοιχα τις υπηρεσίες τους παρέχουν πλέον και οι ιδιώτες γιατροί μετά την επίταξή τους. Το Σύστημα Υγείας λοιπόν είναι ένα και είναι εθνικό: Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία ιδιωτικές κλινικές, νέες πολυδυναμες ΜΕΘ. Το σύστημα υγείας πιέζεται αλλά αντέχει και προσφέρει πολύ καλές υπηρεσίες περίθαλψης. Αν είχαμε ακούσει τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που εδώ και 14 μήνες διαρκώς επιμένει να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών και δομών, είναι προφανές ότι θα είχαμε νοσοκομεία τα οποία δεν θα χρησιμοποιούσαμε, αλλα θα αποζημιώναμε γιατί όταν μιλάμε για επιτάξεις -πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη - ότι δεν πρόκειται για δωρεάν παροχή υπηρεσιών, αλλα έχει κόστος δημοσιονομικό.
Όντας στο τέλος Μαρτίου, μπορούμε να εκτιμήσουμε, αν φέτος θα κάνουμε διακοπές; Θα έχουμε επαρκή εμβόλια, προκειμένου να καλυφθούν και οι νεότεροι, εκτός από τους 60+ και τους ευπαθείς;
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι σίγουρα πιο ελεύθερο και πιο αισιόδοξο από το περσινό. Τα εμβόλια θα έχουν ορθώσει ήδη το πρώτο τείχος ανοσίας γύρω από τους ευάλωτους συμπολίτες μας έως τις αρχές με μέσα μαϊου. Και έτσι τότε θα δούμε με τη βοήθεια και του καλού καιρού τη μόνιμη άρση των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία. Καθώς οι παραδόσεις εμβολίων θα είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές που είδαμε στο πρώτο τρίμηνο υπολογίζουμε οτι θα πραγματοποιούνται περισσότεροι από 2,5 εκ εμβολιασμοί το μήνα από τον Ιούνιο και μετά. Συνεπώς ναι, μπορούμε να μιλάμε για εμβολιασμό και των νεότερων ηλικιών τότε.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.