Μενού
  • Α-
  • Α+

Την περασμένη Πέμπτη η Ελλάδα και οι Έλληνες βρέθηκαν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος εν όψει της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. 

Οι φίλοι της χώρας μας, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τίμησαν την Ελλάδα από άκρη σε άκρη στολίζοντας εμβληματικά κτήρια και μνημεία των ΗΠΑ με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Η ελληνική σημαία κυμάτισε από τη Βοστώνη έως το Σαν Φρανσίσκο, σηματοδοτώντας όχι μόνο 200 χρόνια ελευθερίας στην Ελλάδα, αλλά και την διαρκή και στενή φιλία που συνδέει τη χώρα μας με τις ΗΠΑ τους τελευταίους δυο αιώνες. Η Ελλάδα δεν τιμήθηκε μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο με διάγγελμα από τον Λευκό Οίκο και διαδικτυακή εκδήλωση προς τιμή των ηγετών της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.  

Τη λήξη των επίσημων εορτασμών της επετείου συμπλήρωσε η αναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία, η οποία εξελίχθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, κατέληξε ομόφωνα στην ανάγκη για περαιτέρω συντονισμό σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών και αμυντικών προκλήσεων.

Πέραν όμως των τυπικών και αναμενόμενων φιλοφρονήσεων, θα πρέπει να εξετάσουμε τη πραγματική σημασία της επικοινωνίας των δύο αρχηγών. Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πώς θα εξελιχθεί  αυτή η σχέση στο μέλλον και στα πλαίσια μίας πάντα ρευστής και ευμετάβλητης γεωπολιτικής.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποδείχτηκε διαβασμένος και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών και κυπριακών υποθέσεων και προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ λόγων και έργων, όπως  επίσης διαφαίνεται και από την έλλειψη απευθείας επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ερντογάν. Πολλοί είναι οι παράγοντες και τα άτομα που έχουν βοηθήσει και θα συνεχίσουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανών σχέσεων, όπως η συνδρομή από συγκεκριμένα μέλη του Κογκρέσου και του νυν Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, που επανειλημμένα έχει αποκαλέσει την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας».

Στο προσεχές μέλλον, δυο σημαντικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν που θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στις γεωπολιτικές εξελίξεις: η απόφαση της Ελλάδος για την αγορά των φρεγατών και η παράταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η επέκταση της συμφωνίας αφορά τη χρήση νέων στρατοπέδων και βάσεων και τη διάρκεια της MDCA, με σοβαρές ενδείξεις για την επιθυμία υπογραφής μιας πολυετούς συμφωνίας. 

Οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν δύο κινήσεις ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι «κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και φίλος». Πρώτον, το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) και δεύτερον η χορήγηση ικανής χρηματοδότησης (Foreign Military Financing) για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Σύντομα αναμένεται να πάρουμε μια γεύση των πραγματικών προθέσεων των ΗΠΑ με την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στις αρχές του Απρίλη, του Αρχηγού του ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

*Η Έμιλυ Πανδή είναι δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.