Η φράση που ακουγόταν συχνότερα το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν πως «οι δύο επόμενες εβδομάδες είναι κρίισμες». Πλέον, στο λεξιλόγιο των πρωθυπουργικών συνεργατών μπήκε η φράση «βαλβίδα εκτόνωσης», για να περιγράψει αυτό που συζητείται στις εσωτερικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών: από τη στιγμή που το lockdown δεν τηρείται απαρέγκλιτα από τους πολίτες, πολλές φορές ούτε καν στοιχειωδώς, πρέπει να διαμορφωθούν ορισμένα αντίβαρα, προκειμένου οι πολίτες να έχουν εναλλακτικές και να τηρούν καλύτερα τα μέτρα που πρέπει.
Μετά από ένα παρατεταμένο lockdown, το οποίο έχει αρχίσει και κουράζει πολίτες, αλλά και κυβερνητικά στελέχη, στην κυβέρνηση αναζητούν αυτές τις μέρες μια χρυσή τομή. Εξ ου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε χθες στο Μαξίμου τους στενούς του συνεργάτες και την ομάδα κρούσης που διαχειρίζεται την πανδημία όλο το προηγούμενο διάστημα, ήτοι τους κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια, Αρκουμανέα και Κοντοζαμάνη. Με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα που επεξεργάζεται και αναλύει ο κ. Τσιόδρας, συνεπώς, έγινε συζήτηση για τις επόμενες μέρες, για την πίεση που θα κλιμακωθεί, για τις εφεδρείες του ιδιωτικού τομέα που θα κινητοποιηθούν, αλλά και για την προοπτική χαλάρωσης κάποιων μέτρων.
Χαλάρωση σε δύο δόσεις
Ξεκινώντας από το τελευταίο, στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία δεν μπορεί να παραμένει εσαεί κλειστή. Από την άλλη, θέλουν να ελαχιστοποιήσουν όσο μπορούν το ρίσκο. Όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη της Δευτέρας, η Τετάρτη και η Πέμπτη θα είναι μέρες με μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και με πολλά κρούσματα. Αντιλαμβάνεται κανείς, συνεπώς, ότι, αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η συζήτηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για το λιανεμπόριο θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η βασική ιδέα, όμως, είναι ότι κάτι πρέπει να «χαλαρώσει» άμεσα.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί η επαναλειτουργία των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής στις 22 Μαρτίου, ενώ στο τραπέζι είναι και ενδεχόμενη χαλάρωση στα sms και ειδικά σε αυτό για τον κωδικό 6, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται και αυτοκίνητο για τη μετάβαση προς ατομική άσκηση.
Με τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή, το Μαξίμου μοιάζει να σημαδεύει την 29η Μαρτίου για την επαναλειτουργία της αγοράς, είτε χωρίς περιορισμούς και sms στο 13032, είτε με συνδυασμό click away και click in shop. Και αυτό γιατί η «επιπεδοποίηση» της καμπύλης των κρουσμάτων αναμένεται προς το Σαββατοκύριακο και θα πρέπει να παραμένει έτσι για μερικές μέρες, πριν χαλαρώσουν περαιτέρω περιορισμοί.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα σχολεία πηγαίνουν για Απρίλιο, ενώ, θεωρητικά, και η εστίαση θα μπορούσε να ξανανοίξει λίγο πριν το Πάσχα, αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα.
Νέα «ένεση» από τον ιδιωτικό τομέα
Τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο, αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Υγείας και τον Βασίλη Κικίλια νέες κινήσεις στήριξης του συστήματος Υγείας, τόσο με άνοιγμα περαιτέρω κλινών ΜΕΘ, όσο και με ενεργοποίηση περαιτέρω ιδιωτικών κλινικών. Με βάση τη συζήτηση που έγινε χθες στο Μαξίμου, το μοντέλο της επίταξης, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία της Θεσσαλονίκης, δεν είναι ιδιαίτερα δόκιμο, και υπάρχουν συζητήσεις με ιδιωτικούς ομίλους και κλινικές, προκειμένου να επιστρατευτούν και να μετατραπούν σε non covid ή covid νοσοκομεία.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.