Χθες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν κόλαφος κατά της Τουρκίας στην πρώτη του ομιλία στην Επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο Αντονι Μπλίνκεν επέκρινε την Αγκυρα για τις προκλήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και για την συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ονίζοντας πως η στάση της και οι προκλητικές της κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανησυχούν σοβαρά την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για τις συνεχείς προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, ενώ την κατηγόρησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μετά τις επικρίσεις πάντως ο επικεφαλής του State Department επεσήμανε εντούτοις ότι τα τελευταία βήματα της Άγκυρας προς την εξομάλυνση των σχέσεων της με την ΕΕ αποτελούν μια θετική εξέλιξη.
Χαμηλές Προσδοκίες από τις διερευνητικές
Χαμηλά είναι ο πήχυς των διερευνητικών επαφών που θα γίνουν τελικά την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα όπως ανακοίνωσαν χθες τα δυο υπουργεία Εξωτερικών. Ενδεικτική του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν με σαφές εθνικιστικό προσανατολισμό. “Όπως πριν από 100 χρόνια σκίσαμε την Συνθήκη των Σεβρών και και την πετάξαμε στον κάδο των αχρήστων, με τον ίδιο τόπο και σήμερα σκίζουμε και πετάμε στα άχρηστα τις σύγχρονες Συνθήκες των Σεβρών, που προσπαθούν να επιβάλλουν στην χώρα μας, μέσω των εργαλείων τους, όπως το FETO, το PKK και το Iσλαμικό Κράτος”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε ένα ακόμη εθνικιστικό παραλήρημα.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνησε πάντως πως ο λόγος που τις διερευντικές ακολουθούν διαδοχικά οι πολιτικές διαβουλεύσεις είναι η παρουσία του Τούρκου μόνιμου υφυπουργού εξωτερικών και στις δυο διαδικασίες, υπενθυμίζοντας πάντως και την ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνοτουρκικών. “Η συμπεριφορά της Τουρκίας εν γένει έναντι της Ελλάδας κι άλλων κρατών μελών αφορά το σύνολο της ΕΕ και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ κι αυτό θα εξεταστεί συνολικά στο συμβούλιο του Μαρτίου”, είπε η κ. Πελώνη. Στην Αθήνα υπάρχει κατανόηση πως είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ανοίξει τη βεντάλια της συζήτησης, βαπτίζοντας τις διερευνητικές “συμβουλευτικές” επαφές. Η Άγκυρα θεωρεί “στενό” το κοστούμι των διερευνητικών, αφού αυτές περιλαμβάνουν μόνο τη συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Στην εξίσωση μοιραία μπαίνει και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, με την Άγκυρα να θέλει να προσφέρει στην Γερμανία, στην Ισπανία και σε άλλες χώρες που αρνούνται να συζητήσουν το πακέτο των κυρώσεων, το άλλοθι πως η ίδια προσέρχεται στον διάλογο καλή την πίστη.
Χθες ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στη Γενεύη με τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβυή, μια μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η μεταβατική κυβέρνηση στην Τρίπολη με το νέο Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίνα Ντμπεϊμπά πάντως να δηλώνει την απόλυτη προσήλωσή του στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.