Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απάντηση της Άγκυρας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών ήρθε τελικά χθες το απόγευμα με ενάμισι περίπου μήνα καθυστέρησης, δείγμα του κακού μομέντουμ των ελληνοτουρκικών σχέσεων κι ενώ είχε προηγηθεί η έξοδος του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ στο Αιγαίο αλλά και η άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”. Την Τρίτη στην Αθήνα θα φτάσει πάντως η Τουρκική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι επαφές των δυο πλευρών ενώ την επόμενη μέρα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθούν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Σεντάτ Ονάλ. Πρόκειται για δυο διαφορετικές διαδικασίες με ξεχωριστή ατζέντα, αφού οι μεν διερευνητικές έχουν ξεκινήσει από το 2002 κι αφορούν τη διερεύνηση της δυνατότητας συμφωνίας στη χάραξη θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι πολιτικές διαβουλεύσεις εκείνονται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Την ατζέντα της συζήτησης ορίζει πάντα ο οικοδεσπότης κι αυτή τη φορά ορίζεται από την Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της Άγκυρας να δημιουργήσει εντυπώσεις και να δείξει ότι “ανοίγει τη βεντάλια της συζήτησης” που αυτή μοιραία περιορίζεται όταν μιλάμε για τις διερευνητικές επαφές. Την επαύριο των συναντήσεων η Τουρκική πλευρά θα μιλά για συζήτηση εφ’όλης της ύλης, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο της Τουρκίας που δείχνει πως περιορίζεται από τον στενό κορσέ των διερευνητικών επαφών. Κι αυτό γίνεται ακόμη πιο καθαρό, όταν διαβάζει κανείς την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που μιλά για “συμβουλευτικές επαφές” και όχι για διερευνητικές. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν πάντως πως “για την Ελλάδα οι επαφές ήταν και παραμένουν διερευνητικές”, ενώ οι ίδιες πηγές εξηγούσαν στο reader.gr πως πρόθεση της Άγκυρας είναι να δείξει και πάλι πως εφαρμόζει τους δικούς της κανόνες στο πλαίσιο της συζήτησης.

“Φωνάζει η Άγκυρα λόγω Αιγύπτου.

Το κλίμα μέσα στο οποίο θα γίνει η νεά συνάντηση των δύο πλευρών δεν είναι καλό. Η Αγκυρα απάντησε με απειλές στην κοινή θέση Ελλάδας-Αιγύπτου απέναντι στην τουρκική προπαγάνδα, ενώ ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομερ Τσελίκ εξέφρασε την ενόχληση της Άγκυρας για την πρόσφατη παρέμβαση της Ελλάδας στην προκήρυξη των οικοπέδων στην ΑΟΖ της Αιγύπτου. “Μόλις η Αίγυπτος έδωσε άδειες ερευνών υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, η Ελλάδα ανησύχησε και ξεκίνησε πάλι τη δράση της εναντίον της Τουρκίας”, είπε ο κ. Τσελίκ. “Ξέρετε ο υπουργός Εξωτερικών τους επισκέφθηκε το Κάιρο και συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σημειώνουμε και κρατάμε αυτή τη δράση της Ελλάδας.  Επίσης σημειώνουμε πως η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει μια συμμαχία εναντίον της Τουρκίας με την ονομασία Φόρουμ Φιλίας”. Η Αθήνα πάντως συνεχίζει τις κινήσεις της στην διπλωματική σκακιέρα. Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε χθες  με την Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Λουτ ενόψει της πενταμερούς άτυπης διάσκεψης τον Απρίλιο, ενώ σήμερα θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για την Λιβύη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.