Το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο έφερε αποτέλεσμα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η Αιγυπτιακή πλευρά αποδέχθηκε την αναπροσαρμογή των συντεταγμένων του Οικοπέδου που αρχικά είχε σχεδιαστεί νότια από την οριογραμμή που η Τουρκία ορίζει ως δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τοποθέτηση που έδειχνε να ικανοποιεί την Τουρκική πλευρά. Η Αιγυπτιακή πλευρά φαίνεται πως συμφώνησε να αναπροσαρμόσει τα όρια του Οικοπέδου 18 μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, εκεί δηλαδή που τελειώνει η τμηματική οριοθέτηση που έχει συνομολογηθεί με την Αθήνα από τον περασμένο Αύγουστο. Είχε προηγηθεί η έντονη διπλωματική ανησυχία της Αθήνας που εκδηλώθηκε με σειρά τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι, αλλά και των δυο υπουργών Εξωτερικών.
Μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε για μια περίπου ώρα με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και στην συνέχεια προέβη σε δηλώσεις, λέγοντας πως “το θέμα που δημιουργήθηκε από μία πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς, ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί”.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του reader.gr στη διάρκεια της συνάντησης των δυο αντιπροσωπειών οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Αιγυπτιακής διπλωματίας δεν έδειξαν καμία διάθεση συμβιβασμού. Η παρουσία όμως υπηρεσιακών παραγόντων του ελληνικού αλλά και του αιγυπτιακού υπουργείου εξωτερικών μοιραία οδήγησε σε ασκήσεις επί χάρτου και επεξήγηση των ελληνικών θέσεων. Τελικά οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συνομίλησαν κατ’ιδίαν και για αρκετή ώρα μέχρι να επιστρέψει ο κ. Δένδιας μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και να συμφωνήσουν στην αλλαγή των συντεταγμένων της συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται πως η περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού είναι μια περιοχή όπου κανένα κράτος δεν έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα. Η κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς οφείλονταν και στο γεγονός πως βάσει των προβλέψεων της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, οι δυο χώρες είναι υποχρεωμένες να διαβουλευθούν μεταξύ τους πριν προχωρήσουν σε κινήσεις ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Παράλληλα, η Αιγυπτιακή πλευρά διέψευσε κατηγορηματικά πως είναι σε συνεννόηση με την Άγκυρα για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.