Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε Κάϊρο και Λευκωσία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν μέσω κινητικότητας στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής κι έρχεται λίγες μέρες μετά από ένα αρχικό “μούδιασμα” της Αθήνας που ακολούθησε την απόφαση της Αιγυπτιακής εταιρείας πετρελαίου να βγάλει σε δημοπρασία οικόπεδα στα όρια που η Άγκυρα μονομερώς έχει χαρακτηρίσει τουρκική ΑΟΖ, αφήνοντας εκτός την επήρεια του Καστελόριζου. Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επαφές τόσο του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, όσο και του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι. Διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το reader.gr επιβεβαιώνουν την άριστη σχέση Ελλάδας - Αιγύπτου, ενώ σημειώνουν πως “η πρόσφατη επίθεση φιλίας της Άγκυρας που μιλά για διευθέτηση θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο, δεν είναι παρά σπέκουλα της Τουρκικής πλευράς που προσπαθεί να δομήσει ένα εποικοδομητικό προφίλ μετά από όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο”.
Η χάραξη των Αιγυπτιακών οικοπέδων
Με την προκήρυξη των οικοπέδων στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, που αναγνωρίζει τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας γίνεται σαφές είναι πως το Κάϊρο σιωπηρά αποδέχεται την Τουρκική θέση για τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, ενώ υπενθυμίζεται πως στην τμηματική οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας την οποία συνομολόγησαν Ελλάδα και Αίγυπτος τον Αύγουστο του 2020, ανατολικό της όριο αποτελεί ο 28ος μεσημβρινός που τέμνει στη μέση τη Ρόδο. Η Αθήνα δεν σχολίασε την κίνηση του Καϊρου, ενώ διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν τις άριστες σχέσεις των δυο χωρών, θεωρείται όμως βέβαιο πως το ζήτημα θα συζητηθεί στις αυριανές συνομιλίες των δυο υπουργών. Στο υπουργείο Εξωτερικών κάνουν λόγο πάντως για μια εκστρατεία “προπαγανδιστικών” δημοσιευμάτων με ψευδείς και κατευθυνόμενες ειδήσεις για δήθεν συμφωνίες της Τουρκίας με Ισραήλ και Αίγυπτο που αγνοούν την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Αλλαγή όδευσης του EastMed
Δημοσίευμα του “Βήματος” την προηγούμενη Κυριακή που δεν έχει σχολιαστεί από την Ελληνική κυβέρνηση ούτε από το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πιθανή αλλαγή στην όδευση του αγωγού EastMed. Βάσει του ρεπορτάζ, οι οικονομικές δυσκολίες του έργου αλλά και οι δυσκολίες που φέρνουν στην υλοποίησή του οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με την ανάγκη των δυο χωρών, Ισραήλ κι Αιγύπτου να διαθέσουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια τις μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ζορ, δημιουργούν την ανάγκη επιλογής μιας εναλλακτικής διαδρομής για την μεταφορά του αερίου. Βάσει αυτής, ο αγωγός θα ξεκινά από το κοίτασμα Λεβιάθαν και το κύριο μέρος του θα κατασκευαστεί κατά μήκος της ακτογραμμής της Αιγύπτου, μέχρι και το δυτικό της άκρο και στη συνέχεια θα φτάσει με υποθαλάσσια κατασκευή στην Κρήτη, παρακάμπτοντας την Κύπρο. Το σενάριο έχει διαψεύσει η Κυπριακή κυβέρνηση. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα την εναλλακτική αυτή πρότεινε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων χωρών. Ο κ. Δένδιας, μετά τις συναντήσεις που θα έχει στην Αίγυπτο, αναμένεται να επισκεφτεί τη Λευκωσία και να συνομιλήσει με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμως αναφέρει πως οι συνομιλίες αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θεωρείται πάντως βέβαιο πως το ταξίδι του κ. Δένδια στην Κύπρο γίνεται για να συζητήθούν και οι εξελίξεις στο μέτωπο του EastMed.
Η νέα Πενταμερής για το Κυπριακό
Το διπλωματικό αδιέξοδο του Κυπριακού είναι σαφές πως προκαλεί πάντως προβλήματα στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και μπορεί η άτυπη πενταμερής να ήταν αρχικά σχεδιασμένη για τις αρχές Μαρτίου, τελικά όμως πρόκειται να διεξαθχεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου κι εκεί αναμένεται να διερευνηθεί το εάν υπάρχει προοπτική λύσης του ζητήματος στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει λύση επάνω στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και βέβαια αποκλείει το μοντέλο των δυο κρατών για το οποίο μιλά ανοιχτά πλέον η Άγκυρα. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ που βρέθηκε στην Κύπρο την Παρασκευή ζήτησε από τα δυο μέρη να “εκμεταλλευτούν την ευκαιρία της συνάντησης 5+1 στη Γενεύη τον Απρίλιο και να έρθουν στις συνομιλίες προετοιμασμένοι για συμβιβασμό”, επαναλαμβάνοντας την στήριξη της ΕΕ στη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.