Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Φεβρουάριος ήταν, πολιτικά, ένας από τους πιο δύσκολους μήνες στην πορεία της κυβέρνησης. Φτάνοντας αισίως στη συμπλήρωση του δεύτερου έτους στην εξουσία, αυτές τις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης συμπληρώνει περίπου έναν χρόνο…αδιάκοπης διαχείρισης κρίσεων. Ομολογουμένως, αλλιώς τα είχε φανταστεί ο πρωθυπουργός και αλλιώς ήρθαν τα πράγματα.
Ο ίδιος, όμως, όπως εξηγούν συνεργάτες του που συνομιλούν καθημερινά μαζί του, επιμένει να βλέπει τη μεγάλη εικόνα που είναι μπροστά. Ο Φεβρουάριος, για παράδειγμα, ήταν ένας μήνας δημοσκοπικής κάμψης και φθοράς για το Μέγαρο Μαξίμου, έστω και αν αυτή φαντάζει ανεπαίσθητη, μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την οποιαδήποτε απώλεια. Η διαχείριση της πανδημίας αρχίζει και κουράζει, η αβεβαιότητα για τα οικονομικά είναι μεγάλη, ενώ και υποθέσεις, όπως η υπόθεση Λιγνάδη κόστισαν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στον πρωθυπουργό, αν και η προσωπική του αποδοχή εξακολουθεί να είναι συντριπτική και σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως αυτός του ΚΙΝΑΛ. Κι όμως, στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου δεν επικρατεί πανικός ή το άγχος της δημιουργίας μιας ατζέντας που θα επαναφέρει τη συζήτηση σε θετικά για το Μαξίμου μονοπάτια.
Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη επισημαίνουν προς το reader.gr ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες μπροστά. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση επιδεικνύει αντοχές, παρά την αυτονόητο φθορά. Και, εφόσον τα πράγματα βελτιωθούν, τότε το σκηνικό είναι πιθανό να αλλάξει. Αυτή είναι και η «μεγάλη εικόνα» που βλέπει ο κ. Μητσοτάκη ενόψει των επόμενων μηνών. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι, εφόσον αποκατασταθεί ένας βαθμός κανονικότητας, η αλλαγή των συναισθημάτων θα είναι ραγδαία για τους πολίτες, οι οποίοι σε αυτό το στάδιο πασχίζουν να δουν την προοπτική μπροστά.
Σημείο καμπής στον σχεδιασμό, αλλά και στις αναλύσεις του Μαξίμου είναι ο Μάιος, με αφετηρία το Πάσχα, για το οποίο όλοι οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προεξοφλούν ότι θα είναι καλύτερο εν σχέσει με πέρυσι. Αν και σιγά-σιγά, οι περισσότεροι ομολογούν ότι δύσκολα θα αρθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ώστε οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους, εντούτοις αρκετές δραστηριότητες θα έχουν απελευθερωθεί, με στόχο να μην ξανακλείσουν. Αρχής γενομένης, ενδεχομένως από τις 20 ή 22 Μαρτίου και μετά, από το λιανεμπόριο και μετά από τα σχολεία, με προτεραιότητα τη Γ’ Λυκείου. Ίσως, δε, εντός του Απριλίου μπορέσει να λειτουργήσει, με πολύ αυστηρούς όρους, εν μέρει και η εστίαση, αν και αυτό φαντάζει αυτή την ώρα μακρινό.
Τι θα έχει μεσολαβήσει ως τον Μάιο; Ο μαζικότερος εμβολιασμός! Αύριο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί και για τους άνω των 65, μάλλον από το τέλος Μαρτίου και μετά. Ακόμα, τον Απρίλιο αναμένονται περί το 1 εκ εμβόλια της Pfizer και οι πρώτες 400.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson&Johnson που θα διευκολύνουν πολύ τον σχεδιασμό. Η κεντρική εκτίμηση στο κυβερνητικό επιτελείο, συνεπώς, είναι πως, ως τον Μάιο, θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες 60+ ετών και αυτοί με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτι που θα έχει και σημαντική αποτύπωση στο σύστημα Υγείας.
Από εκεί και πέρα και ιδίως εφόσον έχουμε ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περυσινό, όπως σχεδόν όλοι οι παράγοντες της αγοράς προδιαγράφουν, τα δεδομένα θα αλλάξουν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.